Το πιο δύσκολο σημείο ενός βιβλίου είναι… αυτό που συμβαίνει μετά το τέλος του. Ένα καλό βιβλίο έχει την ίδια επίδραση με μία καλή ταινία. Αν σε καθηλώσει, αν σε κερδίσει και σε απορροφήσει, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσεις τι θα διαβάσεις μετά. Πώς θα εξασφαλίσεις ότι η επόμενη αναγνωστική εμπειρία θα είναι το ίδιο καλή με την προηγούμενη; Σε αυτό το δύσκολο σημείο, η «θεϊκή παρέμβαση» έχει τη μορφή ιστοσελίδων που έχουν την ιδιότητα να μεταμορφώνουν την επιθυμία για ένα καλό ανάγνωσμα σε μία λίστα βιβλίων που έχουν τις «προδιαγραφές» να αποδειχθούν συναρπαστικά.
Η πιο γνωστή και πιο απλή στη χρήση ιστοσελίδα του είδους είναι το www.whatshouldireadnext.com. Όταν λέμε «απλή», εννοούμε ό,τι πιο απλό μετά την homepage της Google. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις τον τίτλο του βιβλίου που σου έκλεψε την καρδιά, να πατήσεις το enter και να περιμένεις. Πριν προλάβεις να ανοιγοκλείσεις τα μάτια έχεις μπροστά σου έναν κατάλογο βιβλίων που μοιράζονται αρκετά χαρακτηριστικά με τον τίτλο που υπέβαλες. Η βάση δεδομένων του www.whatshouldireadnext.com είναι πολύ πλούσια, χάρη στην ενεργή συμμετοχή των αναγνωστών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για αναζήτηση βιβλίων με βάση θεματικές ενότητες, συγγραφείς και εποχές.
Η περίπτωση του www.yournextread.com είναι λίγο πιο «περίπλοκη». Η ιστοσελίδα παρέχει βεβαίως τη δυνατότητα για μεμονωμένες αναζητήσεις, αλλά προσφέρει στον χρήστη και έτοιμες λίστες ανά κατηγορία και θεματική ενότητα. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες απολαμβάνουν και άλλα προνόμια, όπως διαδραστικούς «χάρτες» βιβλίων που αποκαλύπτουν τις «σχέσεις» και τα κοινά στοιχεία ανάμεσα σε βιβλία της ίδιας κατηγορίας, ενώ ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τη δική του λίστα, ανάλογα με το προσωπικό του γούστο.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η ενότητα whichbook της ιστοσελίδας www.openingthebook.com. Εκεί η αναζήτηση του επόμενου αγαπημένου βιβλίου δεν γίνεται μόνο μέσω τίτλου, συγγραφέα ή είδους. Οι δώδεκα μπάρες που υπάρχουν στην αριστερή πλευρά της σελίδας αντιπροσωπεύουν δείκτες που χαρακτηρίζουν ένα βιβλίο. Έτσι, μπορεί κάποιος να «παραγγείλει» έναν τίτλο ευχάριστο ή δακρύβρεχτο, σοβαρό, αστείο, φανταστικό ή ρεαλιστικό, με σεξ ή χωρίς. Ό,τι τραβάει η όρεξη του αναγνώστη. Με την ίδια λογική δημιουργούνται και οι λίστες του site, οι οποίες φέρουν ελκυστικούς τίτλους όπως ‘bad luck and trouble’ ή ‘laugh your pants out’.
Κάποιοι λένε ότι η ενασχόληση με το Internet είναι εχθρός του βιβλίου και δεν διαφωνώ ριζικά. Όμως, όταν υπάρχει διάθεση για διάβασμα, το Internet μπορεί να γίνει οδηγός για περισσότερες αναγνωστικές απολαύσεις και ανακαλύψεις. Για δοκιμάστε!
Εξωτερικά Links
Γράφει η Vasiliki Kotzia για το theartfoundation.metamatic.gr