Το άγχος κάθε υπεύθυνου Marketing φαίνεται να είναι αυτή την εποχή αν κάνει αρκετά στα “Νέα Μέσα”. Αν αρχίσουμε απλά μια σελίδα στο Facebook θα ικανοποιηθεί το αφεντικό; Ένα εταιρικό προφίλ στο LinkedIn και 2-3 tweets κάθε μέρα; Ουσιαστικά όμως υπάρχουν διαφορετικές βαθμίδες ενασχόλησης ανάλογα με τον τρόπο χρήσης.
1. Προέκταση των media που ήδη χρησιμοποιείτε. Αφού φτιάχνετε το διαφημιστικό σαν τηλεοπτικό σποτ, βάζετε και μια παραλλαγή στο YouTube.
2. Μερικοί ακόμα τρόποι επικοινωνίας. Παλιά είχε μια γραμμή στο τέλος η ολοσέλιδη διαφήμισή σας με το τηλέφωνο επικοινωνίας. Μετά μπήκε και το email. Τώρα έχει και την σελίδα στο Facebook, το YouTube κανάλι και όλα τα άλλα. Φροντίστε τουλάχιστον να τα ελέγχετε τακτικά!
3. Μια ακόμα ντουντούκα για πωλήσεις. “Προσφορά αυτή την εβδομάδα – 10% έκπτωση σε όλα τα βαμβακερά εσώρουχα…” Αυτό δεν είναι tweet….είναι κατάχρηση! Εκτός αν είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες προσφορές και οδηγούνε τον κόσμο σε ηλεκτρονικό κατάστημα της προκοπής.
Τα παραπάνω δεν είναι άχρηστα, απλά δεν είναι και ιδιαίτερα έξυπνα. Τα επόμενα τρία είναι κατά την γνώμη μου πιο αξιόλογες κινήσεις κοινωνικής δικτύωσης:
1. Έρευνα αγοράς. Διαρκής έρευνα αγοράς. Τα στατιστικά που συγκεντρώνετε, οι απόψεις που ακούτε, οι ιδέες των πελατών. Όλα αυτά γίνονται σχεδόν αυτόματα στα social media και με ελάχιστη οργάνωση μπορείτε να μαθαίνετε πολύτιμες πληροφορίες πιο έγκυρα και έγκαιρα από ποτέ άλλοτε.
2. Νέοι πελάτες ή ιδέες για νέους πελάτες. Το “ψάρεμα πελατών” γίνεται όμορφα στην λογική του διαδικτύου που υπαγορεύει ότι “πρώτα χαρίζεις κάτι”. Δώστε πληροφορίες, χρήσιμα πράγματα ή διασκεδαστικά εργαλεία και αυτοί θα έρθουν.
3. Καλλιέργεια σχέσης με πελάτη. Όχι μόνο για καλύτερη τεχνική υποστήριξη αλλά για διαρκή σχέση. Ρωτάνε καθημερινά πράγματα σχετικά με εσάς, απλά ως τώρα δεν μπορούσατε να τους ακούσετε!