Είναι πολύ της μόδας στα πολιτικά πράγματα (όχι μόνο στην Ελλάδα) να μιλάνε για το “μοντέλο Ομπάμα”. Ως προς τα ΜΜΕ αναφέρονται, συνήθως γενικά και αόριστα, στην χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός κι αν εννοούν ότι μπορεί ένας ΓΑΠ ή ένας Σαμαράς να μετατραπεί ξαφνικά σε δίμετρο χαρισματικό έγχρωμο. Εξίσου απίθανα και τα δυο.
Ειδικά η τελευταία προεκλογική καμπάνια του Ομπάμα ήταν θρίαμβος της τεχνολογίας. Αναπτύχθηκε ένα μοναδικό σύστημα το οποίο φακέλωσε εκατομμύρια Αμερικανούς για να καταλήξει ποιοι ήταν επιρρεπείς σε πολιτικό επηρεασμό. Χρησιμοποίησαν ότι δεδομένα μπορούσαν να βρούνε. Από ότι φαίνεται τα περισσότερα νόμιμα. Είχες κάνει “Like” στην σελίδα του Ομπάμα; Διαβάζουμε τις αναρτήσεις σου, κοιτάμε ποιους έχεις κάνει Tag σε φωτογραφίες, ψάχνουμε την χρονιά που αποφοίτησες για να καταλάβουμε ποιους μπορεί να επηρεάσεις.
Κεντρικό ρόλο, ως προς την τηλεόραση, έπαιξε το γεγονός ότι δεν βασίστηκαν στις κλασσικές μετρήσεις τηλεθέασης της Nielsen (παρόμοια μεθοδολογία με την δικιά μας, γερασμένη AGB) αλλά στην http://www.rentrak.com . Τα δεδομένα όχι από δείγμα αλλά από όλα τα “κουτιά” ψηφιακής τηλεόρασης. Ξόδεψαν $90 εκατομμύρια λιγότερα, έδειξαν 40 χιλιάδες περισσότερες διαφημίσεις. Και δούλεψε. Γιατί το υπερσύστημά τους, έδειχνε μόνο σε όσους ψηφοφόρους ήταν αναποφάσιστοι διαφημίσεις. Σημειώστε ότι προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από την ψηφιακή τηλεόραση, πλήρωσαν τρίτη εταιρεία που μετέτρεπε τα δεδομένα σε “ανώνυμα”. Για να μην μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει περί προσωπικών δεδομένων. Η επιστημονική προσέγγιση σε ένα πρόβλημα δεν απαιτεί κατάφωρες παραβιάσεις του νόμου.
…και ερχόμαστε στην Ελλάδα… Όπου εδώ και καιρό πλασάρονται τα κανάλια για φαγοπότι αγνώστων λοιπών στοιχείων. Όπου τελευταία στιγμή θα τυπωθούν – όπως πάντα – οι εκλογικοί κατάλογοι για να φορέσουν τα καλά τους κοστούμια και να αρχίσουν τα τηλέφωνα ή τις επισκέψεις σε όποιον βλέπουν εκεί. Φυλλάδια της τελευταίας στιγμής, αφίσες – σκουπίδια, τηλεοπτικά σποτ αναμενόμενα που δεν βλέπονται. Παράθυρα και τηλεοπτικά πάνελ και άρπα κόλλα δουλειές στα social media.
Όχι παιδιά. Δεν είναι “μοντέλο Ομπάμα” αυτό. Ίσως κάποιος έγχρωμος ηγέτης, αλλά στο κέντρο της Αφρικής, να προσεγγίζει έτσι το θέμα ακόμα.
Comments are closed.