Πάντα ακούγονται φήμες για διάσημους πολιτικούς που συμβουλεύονται αστρολόγους. Προσωπικά τα θεωρώ παντελώς αστεία (μεγαλύτερη ανάλυση του σκεπτικού μου εδώ) αλλά καταλαβαίνω την ανάγκη για προβλέψεις. Και η σχέση ανάμεσα στην προβολή στα ΜΜΕ και το εκλογικό αποτέλεσμα, με εργαλεία σαν το Aino, παρέχει αρκετά δεδομένα για εξερεύνηση.
Για όσους δεν είναι αστρολόγοι, να εξηγήσω τι ακριβώς είναι το γράφημα αυτό. (To οποίο μοιάζει αρκετά με τα αποτελέσματα των ως τώρα δημοσκοπήσεων παρεπιπτόντως…) Κάθε μέρα το Aino κάνει μια ανάλυση των πιο δημοφιλών ελληνικών ιστοσελίδων και παράγει μια χαρτογράφηση της σημασίας κάθε άρθρου. Είναι πολύπλοκο ζήτημα και η τεχνολογία ανήκει στην Qualia. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια λίστα από τα σημαντικά θέματα της ημέρας για την ελληνική πραγματικότητα. Μάλιστα το Aino κάνει και μια περίληψη αυτοματοποιημένη και παράγει ένα tag cloud ώστε πολύ γρήγορα να καταλαβαίνεις χωρίς να χρειαστεί να κάνεις κλικ. Εδώ ένα σημερινό παράδειγμα, αν και την στιγμή που γράφω έχει αναλύσει μόνο 1565 θέματα. Γιατί είναι μεσημέρι ακόμα!
Το θέμα των αλλαγών στην Παιδεία έχει το 9.139% της επικαιρότητας σε απήχηση. 33 πηγές και 62 άρθρα ασχολούνται με αυτό και το Aino έχει την νοημοσύνη να τα συγκρίνει και να τα ομαδοποιήσει. Το παραπάνω λοιπόν γράφημα με τα κομμάτια πίτας του κάθε υποψηφίου το παράγει προβάλλοντας από τις αναφορές σε αυτούς τα νούμερα με την “αξία” του κάθε άρθρου. Αν συνδεόταν κάπως ο Παπαθεμελής με αυτό το άρθρο εδώ με την Παιδεία που παίρνει πολλούς πόντους, θα ανέβαινε και στο σύνολο.
Επειδή όμως εδώ δεν είναι θέμα αν είναι ανάδρομος ο Ερμής ή σε παλινδρόμηση ο Κρόνος αλλά εκλογές, έχουμε και άλλους παράγοντες να συνυπολογίσουμε. Το σύνολο του μεγέθους της πίτας του καθενός δεν είναι απλά το άθροισμα των ημερήσιων τους αποτελεσμάτων:
To ωραίο στο παραπάνω γράφημα είναι ότι κάνοντας ένα κλικ σε ένα σημείο βλέπουμε και την ανάλυση των θεμάτων. Δηλαδή ότι η επίδραση σε επίπεδο ΜΜΕ ήρθε από την επίσκεψη Σαμαρά στην ΔΕΘ ή την στήριξη από την “Δράση”. Έτσι αξιολογούμε και την επίπτωση συγκεκριμένων κινήσεων. Αλλά το Aino κάνει κάτι ακόμα πιο χρήσιμο καθώς συγκρίνει την κάλυψη του υποψήφιου σε σχέση με την συνολική κίνηση της ημέρας.
Ούτε και με αυτά τα στοιχεία βέβαια δεν θα προχωρούσε νοήμων επιστήμονας σε πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος. Όμως συγκρίνοντας αρκετά τέτοια δεδομένα με πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα μπορεί κάλλιστα να βρούμε ότι η ικανότητα του συστήματος σε προβλέψεις φτάνει ή υπερβαίνει τις κλασσικές δημοσκοπήσεις. Ειδικά αφού εδώ θα κουμπώνουν σύντομα και social media τα οποία μπορεί να πιάνουν τον παλμό πολύ μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων από ότι η συνηθισμένη τηλεφωνική έρευνα. Αυτή τη στιγμή, αφού συνοψίζει την δουλειά δημοσιογραφικών οργανισμών, ψάχνουμε την πιθανή σχέση μεταξύ της εφαρμογής του δικού τους κριτηρίου και αίσθησης (στην επιλογή θεμάτων και συγγραφή άρθρων) και των τελικών αποφάσεων των ψηφοφόρων. Όσο περισσότερα δεδομένα μετρήσουν στο impact, τόσο το καλύτερο για την ακρίβεια των προβλέψεων.
Να τονίσω ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι για τον μήνα Σεπτέμβρη. Προφανώς είμαστε ακόμα στο νήμα της εκκίνησης για τέτοιες αναλύσεις αφού δεν έχουν ανακοινωθεί καλά – καλά ακόμα οι υποψήφιοι.
Μια μικρή επισήμανση σε σχέση με το differential impact:
Eίναι σε σχέση με την μετρημένη εικόνα του πρώτου θέματος της ημέρας. Το συνολικό impact δηλαδή της οντότητας προς το impact του πρώτου θέματος. Συμπληρώνει την εικόνα αυτό το γράφημα, διότι μπορεί να έχεις (σε απόλυτους αριθμούς) υψηλό impact μια μέρα, αλλά να έχει γίνει «πόλεμος» και ουσιαστικά να περάσεις απαρατήρητος.
Τεχνική λεπτομέρεια ίσως αλλά έχει αξία για όσους ασχολούνται σε βάθος.