Χθες γνώρισα μια εξαιρετική εταιρεία στον τομέα του brand building, πραγματικά εκτός ελληνικής πραγματικότητας σε επίπεδα δουλειάς. Και αναθεώρησα την παραδοσιακή μου “αλλεργία” στο Flash της Adobe. Αν δεν είστε από τον χώρο της τεχνολογίας, το Flash είναι η τεχνολογία που έχετε ήδη μέσα στον Internet Explorer, Safari ή Firefox σας, με την οποία βλέπετε τα πράγματα που κουνιούνται! Πολύ πριν ξεσπαθώσει (για τους δικούς του λόγους) ο Steve Jobs πρόσφατα, είχα εκφραστεί παρόμοια σχετικά με τα θέματα απόδοσης (το flash βαραίνει τον υπολογιστή – εδώ τα χειρότερα γνωστά προγράμματα που βαραίνουν το PC σας) και ασφάλειας.
Αλλά εδώ θα υπερασπιστώ το Flash. Αν και ταυτόχρονα με απασχολούν οι ελλείψεις του. (Εδώ σημερινό μου άρθρο “Apple isn’t killing Flash. Google is”) Και θα το υπερασπιστώ σαν άνθρωπος στον χώρο της τεχνολογίας που καταλαβαίνει το κόστος κάθε μετάβασης. Αν δεν είστε προγραμματιστής ή άνθρωπος του χώρου, πάλι θα πληρώσετε. Κάθε τεχνολογικό σκαλί έχει κόπο.
Έκανα μια παρομοίωση που φαίνεται ότι έπιασε ήδη. Το εταιρικό website, αυτό με το πολύ flash και τα πράγματα που κουνιούνται απεδώ και απεκεί. (Καμιά φορά εκνευριστικά) Αυτό είναι σαν το προσπέκτους σας. Προσλαμβάνετε μια εταιρεία ειδική στο brand building (δεν είναι τυχαία η Yalos κορυφαία και στην συσκευασία προϊόντων) και φροντίζει την παραμικρή λεπτομέρειά του. Γιατί; Γιατί τα άυλα χαρακτηριστικά του brand, είτε είναι προϊόν ή (πολύ περισσότερ0) μια εταιρεία, θέλουν τεράστια προσοχή. Έχετε λίγα δευτερόλεπτα να κάνετε την σωστή εντύπωση online, ακριβώς όπως όταν γνωρίζετε κάποιον ή πρωτομπαίνετε στα γραφεία τους.
Εδώ είναι που το flash ξεσκίζει κυριολεκτικά το HTML 5 που προτείνει ο Steve Jobs σαν εναλλακτική. (Τελείως πρόωρα.) Κατ’αρχάς δεν είναι μόνο το Flash. Είναι και το Shockwave και τα άπειρα πρόσθετα, από χειρισμό 3D ως προηγμένη διάδραση. Σκεφτείτε όλες τις εταιρείες (σαν την Autodesk και τα προϊόντα για αρχιτέκτονες) που έκαναν τόσα χρόνια να αναπτύξουν γέφυρες προς το internet. Βασισμένες στο Flash και τα πρόσθετά του. Πόση δουλειά θα χρειαστεί και πόσα χρόνια για να μεταφερθεί αυτό.
Και είναι και η ποιότητα της εικόνας. Από την μια ο Jobs δακρύζει από την ποιότητα της οθόνης του νέου iPhone. Από την άλλη υποτιμά ότι το anti aliasing και η επεξεργασία σε επίπεδο sub pixel είναι που κάνει την διαφορά. Σε απλά ελληνικά, το Flash έχει εργαλεία για να δείχνουν πιο ωραία τα γραφικά και τα γράμματα. (Εδώ μια πιο τεχνική ανάλυση του θέματος.) Και βέβαια επειδή μπορείς να κάνεις embed τις γραμματοσειρές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο font χρειάζεται το brand και όχι τις ίδιες πέντε “ασφαλείς” γραμματοσειρές που έχουμε βαρεθεί όλοι.
Μιλάμε για την πλατφόρμα που είναι εγκατεστημένη σε όλους τους υπολογιστές του κόσμου ουσιαστικά. Μια εφαρμογή σε Flash παίζει το ίδιο καλά σε εκατομμύρια PC με Windows XP και παλιούς Internet Explorer αλλά και σε οτιδήποτε άλλο μπαίνει στο internet. Όσο κι αν νομίζουν μερικοί στις ΗΠΑ ότι είναι σημαντικό πρόβλημα ότι δεν μπορούν από το iPhone τους να δούνε σωστά κάποιες ιστοσελίδες, αν τα βάλουμε κάτω όλα, υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλες συσκευές που βλέπουν ιστοσελίδες, όλη αυτή η φασαρία του Steve Jobs σήμερα έχει να κάνει με λιγότερο από 0.02% των συσκευών παγκοσμίως. Απλά τυχαίνει πολλοί web developers και γραφίστες να τον ακούνε γιατί αγαπάνε τα Macs τους!
Αν πατήσετε στην εικόνα θα δείτε τον τρόπο που θέλουν να σκεφτόμαστε. Σαν να είναι συγκρίσιμα μεγέθη. Αλλά δεν είναι. Το Canvas (η μηχανή γραφικών του HTML 5) είναι θεωρητικά καλύτερο αλλά στην πράξη τρομερά ασταθές. Στην τεχνολογία παίρνει χρόνο για να βρούνε όλα τα πράγματα την ισορροπία τους και να λειτουργούν. Δεν είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι μπορείς να τρέξεις σε μηχάνημα Windows 7, το έτος 2010, εφαρμογές που γράφτηκαν σε DOS πριν δυο δεκαετίες; Αυτό έγινε με κόπο, συμβιβασμούς και πολλούς κύκλους διορθώσεων. Όσο ατελές κι αν φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα, δουλεύει. Και στο μεταξύ για να βρείτε καλό developer σε HTML5 θα πρέπει να κλείσετε …ραντεβού!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ – 50 (Πενήντα). Μην μας “φοράτε” τεχνολογικές εξελίξεις πριν την ώρα τους παρακαλώ!
Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι στους mac απλά και μόνο στο iphone. Αν και είμαι fun του macos δεν είμαι fun του iphone. Μήν το αγοράζεται δεν είναι δα και τόσο τεχνολογικά προηγμένο το iphone 4 εκτός απο την οθόνη που ανεβάζει την ανάλυση πάνω από τον ανταγωνισμό! Ανακάλυψε ο jobs την βιντεοκλήση το 2010 ….. καλά…. σιγά το πράγμα ….. το 1ghz to έχουμε στο nexus one απο την αρχή του χρόνου.
Αυτά απο ένα φίλου του mac αλλά οχι του iphone!
Πολύ σωστές διαπιστώσεις, όχι δεν υπέθεσα ότι όλοι οι φίλοι των Mac πάμε και αγοράζουμε αβλεπί iPhone (αν και υπάρχει έντονη τάση τυφλής υποταγής στον Steve Jobs στους περισσότερους!)
Έχω βρει τον μπελά μου όταν στο παρελθόν “έθαβα” (με επιχειρήματα) το iPhone από Appleμανείς που μου έβαλαν ταμπέλες διαφόρων ειδών!
Η βιντεοκλήση όπως και τα περισσότερα ‘νέα’ χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η Apple στα προϊόντα της δεν είναι βέβαια καινούργιο πράγμα. Σχεδόν καμία τεχνολογία δεν ξεκινάει από την Apple, απλά τις μαρκετάρουν καλύτερα από όλους!
“μπορείς να τρέξεις σε μηχάνημα Windows 7, το έτος 2010, εφαρμογές που γράφτηκαν σε DOS πριν δυο δεκαετίες”
Δεν θεωρώ καταπληκτικό το γεγονός οτι υπάρχουν εφαρμογές που δεν αναπτύσονται εδώ και 20 χρόνια και ακόμη χρησιμοποιούνται. Η μόνη αιτία που υποστηρίζονται είναι επειδή η microsoft έχει έσοδα από τέτοιες εφαρμογές.
Οι προγραμματιστές πίστεψέ με θα ήθελαν να πετάξουν το backwards compatibility στα σκουπίδια!!! (δεν το λέω εγώ ο Andrew S. Tanenbaum το λέει)
το flash ειναι ενα προγραμα 100% κλειστου κοδηκα και εροτω γιατη να καθωμε να πλιρωνω στην adobe για να κατασκευασω μια ευαρμογη σε flash και να μιν ανειξω εναν text-editor και να αρχεισω να γραφω σε html5 (το οπηο ειναι ταιχνολογηκα ανοτερο και ταφτοχρονα μπορω να ενσοματωνω svg και mathML) εντελος δορεαν
Για να έχεις ορθογραφικό έλεγχο! Προφανώς και το flash δεν πρόκειται να αντέξει μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο είναι κλειστή πλατφόρμα, είναι και όπως όλα τα προγράμματα της Adobe ιδιαίτερα κακογραμμένο, βαρύ και δύσχρηστο. Τα σοβαρά μειονεκτήματά του τα έχω αναλύσει εκτενώς στο παλιό μου blog – δες http://bit.ly/h7dQXo