Διαβάζω συχνά αναρτήσεις φίλων όπου θέλουν να μας αποδείξουν κάτι με το αποτέλεσμα διαγωνισμού. Για παράδειγμα “πρώτοι στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ρομποτικής τα παιδιά από την Πάτρα!” ή “μετάλλιο για το ελληνικό λάδι στην Νέα Υόρκη!” Ναι, συνήθως έχει να κάνει με την ανωτερότητα των Ελλήνων, ή το γεγονός ότι με αντίξοες συνθήκες διαπρέψαμε ή ότι τα ελληνικά προϊόντα, φοιτητές ή ο χαλβάς μας είναι καλύτερος από τους άλλους. Πριν ανεβάσετε το link από το www.AgorazoMonoEllinika.blogspot.com ή το www.meEkapsesDenMeXereiOuteImanaMoy.wordpress.com παρακαλώ τσεκάρετε:
Την ημερομηνία του άρθρου. Πολύ συχνά αυτά ανακυκλώνονται για πολλά χρόνια μετά τον διαγωνισμό.
- Την ακρίβεια της “είδησης”. Πολύ συχνά μια “εύφημη μνεία” γίνεται “διάκριση” και η “διάκριση” γίνεται “πρωτιά”.
- Πόσες διακρίσεις, μετάλλια ή βραβεύσεις έγιναν σε αυτή την εκδήλωση. Για παράδειγμα πολλοί διαγωνισμοί στα φαγητά (πχ μπύρες, λάδι κλπ) έχουν εκατοντάδες βραβεία. Μπορεί και πενήντα κατηγορίες και σε κάθε κατηγορία χρυσό, αργυρό, μπρούντζινο και πέντε εύφημες μνείες. Βασικά όλοι παίρνουν βραβείο.
- Τι είδους εκδήλωση ήταν; Πολλές φορές είναι από αυτές που γίνονται με τα λεφτά των εταιρειών που συμμετέχουν. Οπότε ναι, πάλι όλοι παίρνουν “βραβείο”
- Τι κανόνες είχε ο διαγωνισμός; Οι διαγωνισμοί ρομποτικής είναι καλό παράδειγμα. Ειδικά με μικρά παιδιά, αντανακλά περισσότερο το πάθος των δασκάλων, του σχολείου ή των γονιών που έκαναν όλη τη δουλειά και λιγότερο την τρομερή ανωτερότητα των Ελληνόπουλων.
Δεν είναι δύσκολο. Λίγο ψάξιμο στο internet. Πολλές φορές, επειδή ξέρουν ότι είναι λίγο αυθαίρετη αρλούμπα αυτό που γράφουν, προσπαθούν να κρύψουν την πηγή. Βαλ’τε στο Google το όνομα του διαγωνισμού (αν το δίνουν) ή την πόλη στην οποία γίνεται και το αντικείμενο. πχ “european robotics competition Utrecht”. Θα βρείτε μάλλον την ιστοσελίδα του διαγωνισμού και μπορείτε να δείτε μόνοι σας τι έγινε ή δεν έγινε και πως. Δεν αξίζει να διαιωνίζουμε μύθους, πόσο μάλιστα αν είναι ανακριβείς. Αυτό το παραμύθι με τον Έλληνα που μεγαλουργεί μόνος στο εξωτερικό έχει αρχίσει από πριν την Ιλιάδα αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μας βοηθάει να προχωρήσουμε…