Θυμάμαι πριν είκοσι χρόνια που αποφάσισα να γυρίσω όλες μου τις επαφές σε λατινικούς χαρακτήρες. Κάποια προγράμματα δεν έβγαζαν άκρη μεταξύ τους. Τα έβλεπες στο Microsoft Outlook εντάξει, έκανες εξαγωγή και στο Nokia Communicator έβλεπες καλικάντζαρους. Ή κάτι τέτοιο. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τέρμα για εμένα οι επαφές με ελληνικούς χαρακτήρες. Από τότε θα άλλαξα τρεις ντουζίνες τηλέφωνα, οπότε γλίτωσα έτσι πολλές ώρες νομίζω.
Εδώ και καιρό μιλάω στο τηλέφωνό μου. Αν δεν ξέρετε πως γίνεται αυτό, εδώ μερικά παραδείγματα:
Δουλεύει ακόμα κι αν έχεις ελληνική προφορά. Δουλεύει ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρος πως να το χειριστείς. Του λέω “wake me up at 7 o’clock” και έτσι, χωρίς δεύτερη κίνηση ή πάτημα κουμπιού βάζει ξυπνητήρι. Του λέω “remind me to buy milk next time I go to the supermarket” και μου βγάζει λίστα όταν καταλάβει από το GPS ότι είμαι σε σουπερμάρκετ. Του λέω “send an email to my brother” και με ρωτάει “which brother?” γιατί έχω δυο αδελφούς. Δουλεύει εκπληκτικά, γρήγορα (αν έχεις internet γρήγορο) και είναι χρησιμότατο. Αλλά δεν δουλεύει στα ελληνικά.
Η αναγνώριση φωνής στα ελληνικά είναι αρκετά καλή. Μάλλον καλύτερη από κάτι ψόφια που υπήρχαν πιο πριν. Ξέρετε, τα κλασσικά, κάποιοι πήραν λεφτά, έκαναν κάτι, μετά πλακώθηκαν μεταξύ τους πως θα το εκμεταλλευτούν, δεν εξελίχτηκε, τους προσπέρασε η Google. Αυτό όμως που δεν γίνεται στα Ελληνικά είναι να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη ως προς την γλώσσα, τις έννοιες και την κατανόησή τους από υπολογιστές. Σε αυτόν τον τομέα η Google έχει ξεφύγει έτη φωτός. Στα Αγγλικά μόνο.
Οπότε όχι μόνο είναι με λατινικούς χαρακτήρες οι επαφές μου πλέον στο τηλέφωνο, αλλά έχω αρχίσει να αμερικανίζω και τα ονόματα. Η Κατερίνα θα γίνει “catherine” αν την χρειάζομαι συχνά. Γιατί έτσι συνεννοούμαι με το τηλέφωνό μου καλύτερα είτε όταν θέλω εγώ να του πω κάτι ή αν θέλει να μου πει αυτό. Αλλιώς μου συλλαβίζει “You have a call from K-a-t-e-r-i-n-a” γράμμα, γράμμα. Το ίδιο κάνει και με τις διευθύνσεις που δεν καταλαβαίνει στα ελληνικά.
Αν θέλετε να πολεμήσετε τα Greeklish δεν θα το κάνετε κοινοποιώντας ηλίθια άρθρα περί Hellenic Quest και με “αποδείξεις” για την ανωτερότητα των Ελληνικών. Ούτε απαριθμώντας τους διεθνείς οργανισμούς που τα λατρέψανε. Θα επενδύσετε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα Ελληνικά. Δεν νικάς την κάθε Google στυλώνοντας τα πόδια σαν κακομαθημένο παιδάκι. Την νικάς τρέχοντας πιο γρήγορα, πιο έξυπνα και πιο μεθοδικά. Αντί να χύνουν φαρμάκι σε Κυριακάτικες φυλλάδες οι Έλληνες ακαδημαϊκοί κάνοντας τους έξυπνους μεταξύ απεργιών και διαδηλώσεων, θα έπρεπε να δημιουργούν, να συνθέτουν, να αντιγράφουν όπου χρειάζεται και να καθοδηγούν στην ανάπτυξη Ελληνικής τεχνητής νοημοσύνης για τα Ελληνικά. Δεν υπάρχει η “θαυματουργή” μικρή ελληνική εταιρεία που θα τουμπάρει την πορεία των εξελίξεων στην τεχνολογία μόνη της. Ούτε θα το κάνει για τα Ελληνικά, την γλώσσα μιας μικρόμυαλης χώρας με νεκρή οικονομία και αγορά.
Αν θέλουμε να σωθούν τα Ελληνικά πρέπει τώρα να επενδύσουμε. Στην τεχνολογία. Όχι να χάνουμε χρόνο σε ατέλειωτες κουλτουροσυζητήσεις για το πως και αν μαθαίνουμε αρκετά Αρχαία στο σχολείο από τα πραγματικά οικτρά βιβλία τους στο Γυμνάσιο. Τα νέα παιδιά βλέπουν YouTube, όχι τηλεόραση. Μιλάνε από το Messenger, το Viber και το WhatsApp, όχι με επιστολές στην “Εστία”. Εκτός κι αν πιστεύετε ότι “μια Χούντα θα μας σώσει” και νομίζετε ότι θα επιβάλλετε με το ζόρι κάποιο είδος Παιδείας, θα πρέπει να μπείτε στον δικό τους κόσμο. Δεν θα νικήσουμε ποτέ την Google ή το Facebook τεχνολογικά. Αλλά μπορούμε αν οργανωθούμε σαν χώρα να φροντίσουμε να υπάρχουν τα εργαλεία για να μην μείνει η γλώσσα μας στο περιθώριο.