Από τότε που έγραφα “Twitter, Facebook και Google καλύτερα από δημοσκοπήσεις;” τα πράγματα άλλαξαν πολύ. Όλο και περισσότεροι Έλληνες είναι όλο και περισσότερο Online. Άρα είναι πιο πιθανό να μαντέψουμε σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα από κάποιον online δείκτη. Δείτε πχ από το εξωτερικό μια ανάλυση.
Βέβαια στο παράδειγμα μιλάνε για απλό δίπολο. Στην Ελλάδα του 2012 ψάχνουμε πολύ μικρότερες διαφορές στα κόμματα. Ανάμεσα στο 2.5% και το 3.1% μπορεί να απέχει μόλις λίγες δεκάδες χιλιάδες ένα “μικρό” κόμμα για να μπει στην Βουλή. Και οι στρεβλώσεις των media είναι πολλές.
Αν είναι να λαμβάνετε μέρος σε δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον να κερδίζετε κάτι όπως εδώ. Ή έξυπνη σάτιρα του τρόπου με τον οποίο βγάζει ο καθένας μια δημοσκόπηση που είδα εδώ:
Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε το infographic αυτό δεξιά από το κείμενο (μεγαλώνει όταν το πατήσετε) θα δείτε ότι το συμπέρασμα για τον Καναδά για τις τελευταίες εκλογές είναι ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του αριθμού “Like” στο Facebook και του αποτελέσματος.
Αντίστοιχα στις ΗΠΑ πολλοί χρησιμοποιούν σαν δείκτη το ποσό που καταφέρνει να μαζέψει σε δωρεές ο υποψήφιος για την καμπάνια του. Σε άλλο άρθρο απαντάω στο καυτό ερώτημα του “τι θα ψηφίσουν όσοι προτιμούν γάτες από σκύλους” ή “Mac αντί PC”.
Ταυτόχρονα θαυμάζουμε απαράδεκτης ποιότητας και αμφίβολης προέλευσης “έρευνες” και “δημοσκοπήσεις”. Εδώ ξεσκίζω μια από εταιρεία που δείχνει σαν να βασίζει τα “ευρήματά” της σε απλό μέτρημα του αριθμού των Tweets που περιέχουν το hashtag του κόμματος!
To διαδίκτυο αποδομεί την κλασσική πολιτική επικοινωνία όπως την είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Δείτε εδώ πως τα κλιπάκια της Microsoft για το MSN δίνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα γνωστών μας πολιτικών. Τους γερνάει, τους βγάζει από τα νερά τους και στο τέλος τους μετατρέπει σε υλικό για σάτιρα στο διαδίκτυο.
Η σύγχρονη πολιτική ενημέρωση έχει πολλά παρακλάδια και γίνεται όλο και πιο έμμεση και διασπασμένη. Δείτε για παράδειγμα ένα site στα αμερικάνικα πρότυπα lobbying με τίτλο http://politicaltruths.gr/
Εδώ συνυπολογίζουμε τα διάφορα ΜΜΕ ως προς τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών σε επίπτωση. Αναφέρεται στην τελευταία εβδομάδα.
Το θέμα είναι σχετικά απλό: να βρούμε έναν δείκτη (πχ τον αριθμό “likes” ή θετικών tweets) ο οποίος να συνδέεται στατιστικά με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Απέχουμε πολύ βέβαια. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε καλά γεωγραφικά δεδομένα ούτε ξέρουμε που ψηφίζουν όσοι είναι online. Επίσης σε μια μέτρηση όπως την παραπάνω από το Aino (το καλύτερο εργαλείο του είδους αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά) θα έπρεπε να διαλέξουμε πιο χρονικό διάστημα είναι το κρίσιμο. Ο μήνας πριν τις εκλογές; Ο χρόνος πριν; Είναι θέμα χρόνιου να αποκτήσουν ακρίβεια τέτοια εργαλεία. Αλλά θα χρειαστεί πολύ δουλειά ακόμα.
Πολλοί σε αυτές τις εκλογές διατύπωσαν την άποψη ότι “αν αποφάσιζε το internet το εκλογικό αποτέλεσμα, η Δράση (του Στέφανου Μάνου) θα ήταν ήδη κυβέρνηση”… Ως υπεύθυνος της καμπάνιας social media του συγκεκριμένου κόμματος χαίρομαι για το κοπλιμέντο αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά! H εικόνα στα παραδοσιακά ΜΜΕ περισσότερο δείχνει τις πολιτικές προσεγγίσεις των κομμάτων και λιγότερο τις πεποιθήσεις των πολιτών. Και η εικόνα στα social media είναι ένας πολύ περιορισμένος μικρόκοσμος της πραγματικότητας ακόμα για την χώρα μας.
Γιατί οι bookies δεν μπορούν να μαντέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα εδώ.
Νέο φρούτο – μπουρδοsocialmedia αναλύσεις εδώ.
“Ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός” εδώ.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα μαντεψιά είναι από την “Καλύβα ψηλά στο βουνό”:
ΝΔ …………….. 26%
ΠΑΣΟΚ ……….. 23%
ΣΥΡΙΖΑ ………… 11%
ΚΚΕ …………….. 9%
ΚΑΜΜΕΝΟΣ … 8%
ΔΗΜΑΡ ……… 6%
Ο-Π ……………. 3%
ΝΤΟΡΑ ……….. 3%
ΛΑΟΣ ………… 3%
ΔΡΑΣΗ ……… 2.5%
ΧΑ …………….. 2%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ….. 1.5%
Λοιπά ………… 2%
κοκ…
ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ .
Nαι, και αυτές δεν είναι καν οι χειρότερες από τις απίστευτες (μη πιστευτές δηλαδή) που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες!