“Αρχηγέ μας έμειναν μερικά χιλιάρικα στο ταμείο.”
“Ρίξτα όλα σε διαφήμιση κι ότι γίνει!”
Μια Κυριακή εκλογών απλά πήγα να ψηφίσω φορώντας ένα κολεγιακό που έγραφε “Αλέξης Χαλκίδης – Σταυρώστε με!” Μπήκα, ψήφισα, βγήκα. Κοντοστάθηκα στον δρόμο να μιλήσω σε έναν φίλο. Σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα πρόλαβαν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι (οι περισσότεροι νέοι) να μου πούνε “ωραίο σλόγκαν – δεν σε ήξερα αλλά σε ψήφισα!”
Παρόμοια λογική βέβαια ισχύει και στα media για “μεγάλες” εκλογές. Πιο διάσημο παράδειγμα η απότομη μετατόπιση του εκλογικού σώματος (όπως αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον) κατά την εκλογή του Ρήγκαν το 1980. (Using surveys to value public goods: the contingent valuation method – Robert Cameron Mitchell,Richard T. Carson) Έχουμε πάντα ανοιχτά τα αυτιά μας για οτιδήποτε μπορεί να μας επηρεάσει. Μπορεί να είναι το έντυπο της περαίωσης, μπορεί ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6J3DgxsMPtU]
Μετά από τόση μπουρδολογία στα τηλεπαράθυρα, ο κανόνας είναι ένα τέτοιο ρεπορτάζ το Σάββατο πριν τις εκλογές. Ανόητη και χωρίς νόημα απλή παράθεση πληροφοριών:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jc3xlfGRvuE]
Πολλοί όμως υποψήφιοι πανικοβάλλονται και προσπαθούν απεγνωσμένα να στραγγίξουν και την τελευταία ψήφο, συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα. Παράδειγμα ο Παπαθεμελής που τα έβαλε με τους γυμνούς ποδηλάτες. Αλλά είμαστε τόσο ρηχοί σαν ψηφοφόροι; “Είμαι ποδηλάτης οπότε δεν θα τον ψηφίσω τώρα, να μάθει!” Δεν θα έπρεπε να λάβουμε ήρεμα υπόψη όλα τα δεδομένα και να ψηφίσουμε όποιον θα κάνει το περισσότερο καλό; Ή έστω όποιον εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντά μας;
Εδώ ακριβώς είναι που φαίνεται η τεράστια αδυναμία της επικοινωνιακής πολιτικής των περισσότερων υποψηφίων. Αφού δεν μας παρέχουν τέτοιου είδους πληροφορίες, γίνονται θύματα των εντυπώσεων. Αν κρίνουν οι αναποφάσιστοι τις εκλογές μεγάλο ποσοστό τους τα ψάχνει ενδελεχώς τα θέματα (=δεν πείθονται εύκολα χωρίς επιχειρήματα) και άλλοι απλά ψηφίζουν ότι τους έρθει τελευταία στιγμή.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση είναι ότι ο Μπουτάρης κατάφερε να δημιουργήσει πόλωση με αυτόν μόνο στον έναν πόλο!
Επίσης το τέλος της καμπάνιας έχει ξεκάθαρο νικητή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον έλεγχο της ατζέντας. Άσχετα από την επιλογή θεμάτων, έδειξε την ικανότητα να επιβάλλει την δικιά του θεματολογία στην επικαιρότητα, όπως αποτυπώνεται και στην λίστα impact του Aino για την χθεσινή ημέρα: