Σχεδόν τα μισά παιδιά στην Σουηδία μέχρι να φτάσουν 12 χρονών έχουν μυωπία. Παλιά κατηγορούσαν την τηλεόραση, μετά τον υπολογιστή, τώρα το DS. Αλλά μελέτη στο Ισραήλ έδειξε ότι όσα παιδιά ήταν σε σχολεία που έδιναν μεγάλη έμφαση στην ανάγνωση θρησκευτικών γραφών είχαν κατά 80% μυωπία έναντι μόλις 30% στα άλλα σχολεία. The American Journal of Human Genetics (vol 75, p 294)
Μερικοί προσπάθησαν να εστιάσουν σε γενετικούς παράγοντες. Γιατί έχουν τόση μυωπία οι Ινδοί ξαφνικά; Αλλά και πάλι η στατιστική δίνει την απάντηση: (Morgan & Kathryn Rose University of Sydney – Progress in Retinal and Eye Research) Στην Ινδία έχουν μυωπία το 10% των 18χρονων αλλά το 70% από τους 18χρονους Ινδούς που ζούνε στην Σιγκαπούρη έχουν μυωπία!
Άλλοι προσπαθούν να βρούνε σχέση μεταξύ μυωπίας και διατροφής . Acta Ophthalmologica Scandinavica (vol 80, p 125) Κυρίως τροφές όπως το ψωμί λένε ότι ίσως επηρεάζει τον τρόπο που αναπτύσσεται το μάτι. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης επηρεάζουν την ευαίσθητη σχέση μεταξύ του ρυθμού αύξησης της “μπάλας” του ματιού και του φακού με τον οποίο εστιάζουμε. Προσωπικά δεν πείθομαι από την θεωρία γιατί συνήθως γενετικά έχουμε περιορισμούς σε τέτοιες επιπτώσεις και από τότε που βγήκε η έρευνα αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη.
Οι υπέρμαχοι της ιδέας ότι η διατροφή προκαλεί μυωπία επικαλούνται μακρινά τροπικά νησιά με το σκεπτικό ότι έχουν μεν αλλάξει τρόπο ζωής αλλά όχι διατροφή. (Εξού και δεν έχει αυξηθεί ακόμα η μυωπία εκεί.)
Προφανώς δεν μπορούμε να μην διαβάζουμε. Αλλά μπορούμε να παίζουμε πιο πολύ έξω όπως μάλλον κάνουν ακόμα τα παιδιά στο Vanuatu και τα άλλα τροπικά νησιά… Ο Homo Sapiens ζει στην εξοχή για το 99.9999% του χρόνου που υπάρχει στον πλανήτη άλλωστε. Και όλο αυτό το διάστημα δεν υπέφερε από μυωπία όπως υποφέρουμε τώρα εμείς. Βέβαια, εφόσον σκοπεύετε να πιέζετε τα παιδιά σας για το διάβασμα, ίσως και να μην σας νοιάζει – γιατί να βλέπουν μακριά όταν το μόνο που χρειάζονται είναι βιβλία; )