Ο άνθρωπος είναι σύμβολο της πρωτοπορίας και της προηγμένης σκέψης. “Είδε” τα ασύρματα δίκτυα, την ασύρματη φόρτιση και ένα σωρό πράγματα που μας κάνουν την ζωή πιο εύκολη, πολύ πιο πριν από όλους. Αρνήθηκε το Νομπέλ αν και του άξιζαν πολλά. Πέθανε χωρίς την αναγνώριση που του άξιζε ως επιστήμονα και εφευρέτη. Αλλά σε κοινωνικά θέματα ήταν Νεάντερταλ δυστυχώς. Από άρθρο του σε εφημερίδα το 1924:
“Ο κόσμος έχει βιώσει πολλές τραγωδίες, αλλά για εμένα η μεγαλύτερη τραγωδία από όλες είναι η παρούσα οικονομική κρίση όπου οι γυναίκες τα βάζουν με τους άντρες. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις τους παίρνουν την θέση επαγγελματικά. Αυτή η αυξανόμενη τάση των γυναικών να κυριεύσουν επί των αρσενικών είναι σημάδι πολιτισμού σε παρακμή. Μπορεί οι άντρες πλέον να είναι άχρηστοι. Ειλικρινά ομολογώ ότι δεν ξέρω την απάντηση. Αλλά αν οι γυναίκες νιώθουν έτσι – και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι έτσι νιώθουν – τότε μπαίνουμε στην πιο σκληρή περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.”
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πανέξυπνος αυτός άνθρωπος ισχυριζόταν ότι “δεν το κοιτάζω το θέμα μόνο από τη σκοπιά του άντρα. Το εξετάζω σκεπτόμενος και ως γυναίκα.” Και πριν προλάβεις να σκεφτείς μήπως είναι ευαίσθητος και έχει χάρισμα αναλυτικό σε αυτά τα θέματα όσο και στον ηλεκτρισμό, πετάει κοτσάνες μεγάλου βεληνεκούς. Ενώ παλιά λάτρευε τις γυναίκες, “τώρα η γλυκομίλητη γυναίκα που είχα είδωλο έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Στη θέση της ήρθε μια άλλη που πιστεύει ότι η επιτυχία της είναι να μοιάσει με άντρας στα ρούχα, την φωνή, τις πράξεις, τα σπορ και κάθε είδους επιτεύγματα. Ο πολιτισμός μας θα βουλιάξει σε κατάσταση όμοια με τις μέλισσες, τα μυρμήγκια και άλλα έντομα. Σε αυτά το αρσενικό το σκοτώνουν αμείλικτα. Μια μητριαρχική κοινωνία με κανόνες που θέτουν τα αρσενικά ως σκλάβους, εργάτες.”
Το πρόβλημα είναι ότι ο Τέσλα ήταν – και παραμένει – εκπληκτικό μυαλό και σημείο αναφοράς σε πολλά σημαντικά πράγματα. Και βέβαια site όπως το http://www.returnofkings.com/43036/nikola-tesla-explains-why-he-never-married, τα απίστευτα σωβινιστικά δηλαδή, εκμεταλλεύονται αυτή την ατυχή όψη του μεγάλου εφευρέτη. Ο ίδιος είχε μια περίεργη σχέση με τις γυναίκες, η μητέρα του σε δικό της σκαλί αλλά ο ίδιος ποτέ δεν παντρεύτηκε και βέβαια πολλοί έβγαλαν θεωρίες ότι ήταν γκέι.
“Η γυναίκα με αυτές τις εξελίξεις είναι θύμα, όχι θριαμβευτής. Δεν ικανοποιείται με τίποτα. Έχει φιλοδοξίες, συχνά πολύ περισσότερες από ότι οι ικανότητές της. Ξεχνά ότι δε μπορούν όλες οι γυναίκες να γίνουν πριμαντόνες ή σταρ του σινεμά.”
Περαστικά μας. Η ιστορία είναι δυναμικό πράγμα. Στο χέρι μας είναι να βάλουμε – έστω και αναδρομικά – τον Τέσλα στη θέση του.
Βρίσκει ο κάθε ένας βήμα σε μια ιστοσελίδα και γράφει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι.
Ναι, έτσι δουλεύει ο ελεύθερος λόγος. Έχετε κάποιο αντεπιχείρημα; ΔΕΝ τα είπε όλα αυτά ο Τέσλα; Θα θέλατε να είχε γραφτεί αλλιώς το άρθρο; (Αν ναι, πως ακριβώς;)