Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν αυτοκίνητα, δεν υπήρχε βέβαια ανάγκη για διπλώματα. Ακόμα και δυο δεκαετίες μετά, παρά τα ατυχήματα δεν ήταν υποχρεωτικό. Κάποια στιγμή όμως για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία των οδηγών αλλά και των…μουλαριών στον δρόμο, αποφασίστηκε ότι όλοι πρέπει να ξέρουν κάποια (ίδια) βασικά στοιχεία και κανόνες κίνησης στους δρόμους.
Πολύ συχνά πέφτω στην παγίδα. Είμαι σε σπίτι φίλου ή γνωστού και ανοίγει κάποιος υπολογιστής. Δυο ώρες αργότερα ακόμα διορθώνω λάθη στην ασφάλεια ή στο στήσιμο ή άλλα προβλήματα που συσσωρεύονται στον υπολογιστή ενός…μη διπλωματούχου! Με παρόμοιο τρόπο υποφέρουμε όλοι από τους άσχετους που κυκλοφορούνε ευρέως (και καθημερινά) τα ίδια ανόητα μηνύματα:
1. Προειδοποιήσεις για τρομερούς ιούς – “αν σας έρθει μήνυμα με τίτλο ‘ θα σας φάω τα παιδιά ‘ μην το ανοίξετε!”
2. Ανόητες, ανυπόστατες ιστορίες όπως ότι “η ελληνική γλώσσα είναι βάση για τον προγραμματισμό υπολογιστών σύμφωνα με την Apple”.
3. Ανέκδοτα, σκυλιά για υιοθεσία και άλλες εκκλήσεις ανθρωπιάς. (Αν δεν τις είχαμε ξαναδει χίλιες φορές.)
Οι παραπάνω τρεις κατηγορίες είναι από τις πιο απλές για εκπαίδευση. Με δέκα λεπτά της προσοχής σας, μπορείτε να βοηθήσετε να απαλλαχθούμε για πάντα. Κάτι σαν τον εμβολιασμό της ερυθράς, όσοι λιγότεροι ανεγκέφαλοι υπάρχουν, τόσο πιο δύσκολα θα εξαπλώνονται.
το προβλημα δεν ειναι τοσο οτι ολα αυτα υπαρχουν στο διαδικτυο, οσο το οτι υπαρχουν χρηστες που δεν μπορουν να τα αποφυγουν ή ακομα χειροτερα, αναγνωρισουν :[