Γκρίζος καρχαρίας ή εξαβράγχιος – Hexanchus griseus
Μεγάλος καρχαρίας που ζει στα βαθειά νερά, συνήθως από τα 100 μέχρι τα 1.000 μέτρα. Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη των αλιευτικών μέσων ολοένα και περισσότεροι εξαβράγχιοι αλιεύονται. Πλέον αποτελούν το πιο συνηθισμένο είδος μεγάλου καρχαρία που συναντά κανείς στις ιχθυόσκαλες.
Ταυροκαρχαρίας – Carcharias taurus
Ένας πανέμορφος μεγάλος καρχαρίας που πλέον αποτελεί είδος-φάντασμα για τα νερά μας. Χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν πιαστεί λίγα νεαρά άτομα στην Αδριατική.
Λευκός καρχαρίας – Carcharodon carcharias
Με μέγεθος σαφώς μικρότερο από τους λευκούς καρχαρίες των ωκεανών του κόσμου η παρουσία λευκών καρχαριών στη χώρα μας είναι εξακριβωμένη εδώ και χρόνια. Στη Μεσόγειο έχει βρεθεί μια περιοχή αναπαραγωγής έξω από τη Σικελία. Είδος κινδυνεύον και προστατευόμενο – απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία, η εκφόρτωση και η πώληση του.
Σαπουνάς ή προσκυνητής – Cetorhinus maximus
Ο μεγαλύτερος καρχαρίας στη Μεσόγειο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καρχαρίας του κόσμου (μετά το φαλαινοκαρχα- ρία των τροπικών) εμφανίζεται και στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στο Θρακικό και στο Ιόνιο πέλαγος. Είναι εντυπωσιακός αλλά τελείως ακίνδυνος, αφού τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν. Είδος απειλούμενο και προστατευόμενο – απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία, η εκφόρτωση και η πώληση του.
Αλεπού ή αλεπόσκυλος – Alopias vulpinus
Εντυπωσιακός καρχαρίας που απαντάται κυρίως νότια της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ο μεγάλος άνω λοβός του ουραίου πτερυγίου που το χρησιμοποιεί για να «χτυπά» τα συμπαγή κοπάδια των ψαριών.
Γλαυκοκαρχαρίας ή Γαλάζιος – Prionace glauca
Από τους πιο γρήγορους καρχαρίες του κόσμου αλλά και από τους πιο κυνηγημένους για τα πτερύγια τους. Η παρουσία του στα ανοιχτά μας πελάγη είναι σχετικά συχνή, ενώ εισέρχεται τακτικά στον Κορινθιακό κόλπο – πιθανότατα για να αναπαραχθεί.
Ζύγαινα – Sphyrna zygaena
Ένα είδος με πολλά ονόματα (δεκανίκι, δρεπανάκι, πατερίτσα, προπέλα, σφύρνα) που οφείλονται στο χαρακτηριστικό του ρύγχος. Παλιότερα ήταν πολύ πιο συχνό στη χώρα μας αλλά τώρα πλέον σπανίζει.
Δροσίτης ή γαλέος – Galeorhinus galeus
Ο κοινός γαλέος, το πιο κοινό σκυλόψαρο των θαλασσών μας. Η εντατική υπεραλίευση έχει οδηγήσει πάντως το είδος στα όρια της εξαφάνισης ακόμα και σε περιοχές όπου παλιότερα αφθονούσε.
Γάτος – Scyliorhinus stellaris
Πανέμορφο μικρό σκυλόψαρο που ακόμα αφθονεί στα νερά μας. Το γεγονός όμως ότι γεννάει μόλις ένα μικρό κάθε καλοκαίρι το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο.
Αχινόγατος – Oxynotus centrina
Καρχαρίας των βαθιών νερών, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα πολλά μικρά αγκάθια στο δέρμα του και το μάλλον χοντροκομμένο σχήμα του. Οι συλλήψεις του στην Ελλάδα είναι σπάνιες και τυχαίες.
Αγγελόψαρο – Squatina squatina
Το αγγελόψαρο αν και μοιάζει με σελάχι, ταξινομικά ανήκει στους καρχαρίες. Πανέμορφο είδος των ρηχών υφάλων που πλέον σπανίζει και αυτό αρκετά.
Διαβάστε επίσης: