Πέρα από τις προσωπικές μου απόψεις για τους Ολυμπιακούς, είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία για ανάλυση δεδομένων. Πολλών δεδομένων! Για παράδειγμα στην τελετή έναρξης, δείτε από 700,000 tweets το συμπέρασμα:
Έχει ενδιαφέρον βέβαια ότι αν δούμε άλλες χώρες, μετά από λίγο (όπως γίνεται συχνά στο Twitter) άρχισαν τα αρνητικά σχόλια και οι ειρωνείες. Ενώ στην Αγγλία συνέχισαν θετικά.
Αλλά σε βάθος χρόνου όλος ο πλανήτης ενθουσιάστηκε με τους Ολυμπιακούς κατά τις 3 Αυγούστου και μετά άρχισε να φθίνει το ενδιαφέρον. Τέτοια εργαλεία οπτικοποίησης ίσως βοηθήσουν την Ολυμπιακή Επιτροπή να βελτιώσει την οργάνωσή τους. Στο κάτω κάτω ένα σώου είναι, ε;
Η λεπτομερής ανάγνωση της κατάστασης δίνει πίνακες σαν αυτόν πιο πάνω που εντοπίζει τον όγκο ενδιαφέροντος και τον πόλο έλξης. (Φανταστείτε το σαν ένα πολύ μακρύ ρολό χαρτιού υγείας αφού συνεχίζει αριστερά και δεξιά για όλη την διάρκεια των αγώνων.)
Το τελικό αποτέλεσμα (το οποίο η Emoto παρουσίασε και σαν φυσικό έκθεμα) μοιάζει σαν αυτό εδώ. (Κάντε ένα ακόμα κλικ να το δείτε σε πλήρη ανάλυση.) Βλέπουμε τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τον πλανήτη στο Twitter στα Αγγλικά. Ο Pistorius ήρθε και απήλθε, ο Usain Bolt ήρθε και… έμεινε. Θέματα με σκάνδαλα ήταν σταθερά (και αρνητικά – με μπλε) στο παρασκήνιο διαρκώς.
Στην Ελλάδα τέτοια εργαλεία media monitoring και sentiment analysis παρέχονται (με αναγνώριση ελληνικών στα media) από ότι ξέρω μόνο από την εταιρεία www.qualia.gr