Παίρνει τηλέφωνο ο Τοτός την αστυνομία: “Ελάτε γρήγορα! Ο γείτονας δέρνει τον πατέρα μου!” Ρωτάει ο αστυνόμος υπηρεσίας: “Τι έγινε ακριβώς;” Τοτός: “Πριν μισή ώρα άρχισαν να πλακώνονται…” Αστυνόμος: “Μισή ώρα; Και γιατί δεν μας πήρες αμέσως;” Τοτός: “Ε, στην αρχή ο μπαμπάς μου νικούσε…”
Κατηγόρησα αναλυτικά κάποια εργαλεία media monitoring που παρουσιάζουν στρεβλή εικόνα της κατάστασης γιατί – σαν τον Τοτό – δεν σου επιτρέπουν να αποφασίσεις πότε πρέπει να …πάρεις τηλέφωνο την αστυνομία.
Στο γράφημα οι κόκκινες μπάρες μας δείχνουν την διανομή συναισθημάτων (sentiment analysis) σε σχέση το κόμμα “Δράση” στα ελληνικά Blogs τον τελευταίο μήνα. Αυτή η μικρή μπάρα στα αριστερά είναι οι πολύ αρνητικές αναφορές. Στον αντίποδα δεξιά μια μεγάλη για τις πολύ θετικές.
1. Το πρώτο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι “αναλυτές” είναι να χάνονται σε μεμονωμένα περιστατικά. Κοιτάνε την δικιά τους timeline, απαντάνε στο Twitter σε όσους νομίζουν ότι είναι influencers. Αυτή εικόνα από το Aino όμως συνοψίζει την συνολική κατάσταση πολύ καλύτερα. Κι εγώ σε αυτή την καμπάνια έχω απαντήσει σε χιλιάδες Facebook posts αλλά βάση στρατηγικής. Αλλιώς μπορείς κάλλιστα να αναλωθείς με τις ώρες σε άσκοπες μάχες. Απλή αριθμητική ανάλυση είναι σοβαρά παραπλανητική. Ακόμα χειρότερη η “αίσθηση” ή το “ένστινκτο” αφού αποδεδειγμένα έχουμε όλοι κολλήματα.
2. Το δεύτερο γράφημα δείχνει (πάλι για τα blogs) την υποκειμενικότητα των άρθρων. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεαζόμαστε από ένα άρθρο έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με αυτή την έννοια. Πάλι, χωρίς νοηματική ανάλυση, απλά ψάχνοντας αριθμό αναφορών σε μια λέξη δεν βγάζεις άκρη.
3. Ακόμα και μέσα στην Twitterόσφαιρα, πολλοί κάνουν το λάθος να ορίζουν έναν χρήστη έτσι γενικά “influencer”. Αλλά εμάς δεν μας νοιάζει έτσι γενικά! Σε σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα (γιατί αυτό μας νοιάζει) οι πιο σημαντικοί μοιράζονται ως εξής στον χώρο. Μεγάλη μπάλα, πολύ σχέση με την οντότητα (στην προκειμένη το κόμμα “Δράση”), πιο δεξιά όσοι έχουν πολύ επιρροή γενικά.
Τα γραφήματα αναφέρονται στον τελευταίο μήνα και είναι ακόμα και αυτά “λάθος” κατά κάποιον τρόπο. Μόνο παρακολουθώντας τα κάθε μέρα (μερικές φορές κάθε ώρα!) μπορείς να εξάγεις κάπως πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Και τι μας νοιάζουν όλα αυτά; Στην διαδικτυακή δημοκρατία όλοι έχουν φωνή. Και όλοι θέλουν μια απάντηση τώρα! Για να δρομολογήσεις το καλύτερο σύστημα διαχείρισης αυτού του ποταμού πληροφοριών πρέπει να μπορείς να το αξιολογήσεις.