Στο βιβλίο αυτό η Madeline Levine περιγράφει προσωπικές της εμπειρίες σαν ψυχολόγος αλλά και σειρά κλινικών ερευνών για να καταλήξει ότι παιδί σε οικογένεια με ετήσιο εισόδημα άνω των 120,000 δολαρίων έχει τριπλάσια πιθανότητα να πάθει κατάθλιψη από φτωχότερο παιδί. Είναι τρομακτικό ότι οι άλλοι συνηθισμένοι “δείκτες” υγείας, όπως η απόδοση στο σχολείο, στον αθλητισμό ή στις εξωσχολικές δραστηριότητες είναι άχρηστοι. Δεν συνδέονται δηλαδή με την πιθανότητα να εμφανίσει κατάθλιψη το παιδί.
Αυτό το βιβλίο είναι από αυτά που δεν χρειάζεται να διαβάσετε αν σας φαίνεται αυτονόητο το γεγονός ότι το πιο σημαντικό πράγμα για ένα παιδί είναι να “πατάνε καλά” οι γονείς του. Γιατί εκεί καταλήγει βέβαια. Είναι ανησυχητικό ότι μερίδα του πληθυσμού που όλοι υποθέτουμε ότι έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα, τελικά είναι σε πιο αδύναμη κατάσταση. Εκτός από την κατάθλιψη, η ανορεξία και οι αυτοτραυματισμοί είναι συχνά συμπτώματα αυτού του προβλήματος.
Επίσης στους γονείς σε αυτή την κατηγορία καταλογίζει το πρακτικό πρόβλημα της εμφάνισής τους ως “τέλειους”. Τέτοιες οικογένειες αυξάνουν πολύ και αποπνιχτικά την πίεση στα παιδιά και συχνά συνοδεύεται και με μεγάλη απόσταση μεταξύ παιδιών και γονιών. Τα παιδιά, όπως και οι γονείς, τρέχουν απεγνωσμένα να πετύχουν εμφανείς εξωτερικούς δείκτες επιτυχίας όπως χρήματα, βαθμούς, ρούχα και ηλεκτρονικά αντί να επιδιώκουν την ευτυχία. Στον αληθινό κόσμο οι επιτυχίες έρχονται με δυσκολία, κόπο και αποτυχίες όμως.
Αν ψάχνετε τα “πρακτικά” συμπεράσματα έτσι απλά ιδού μερικά (αν και τα αδικούμε κάπως έτσι):
1. Σαφήνεια εκ μέρους των γονιών ως προς το τι περιμένουμε από τα παιδιά αλλά και το γιατί το περιμένουμε.
2. Καθοδήγηση για να βρούνε τον εαυτό τους όχι τους δικούς μας στόχους.
3. Να μάθουμε σαν γονείς να ελέγχουμε την κατάσταση χωρίς να προσπαθούμε να ελέγχουμε συνέχεια τα παιδιά.
4. Έμφαση στην εύρεση όσων τους αρέσουν και μπορούν να κάνουν καλά, όχι κριτική και απόρριψη λόγω αυτών που δεν κάνουν καλά.
Σε ακαδημαϊκό επίπεδο μπορεί να σκεφτείτε διαβάζοντας “κάτσε, πως αποδεικνύεται αυτό;” Πράγματι είναι πολλά από αυτά που γράφει προσωπικές απόψεις. Αλλά οι συναρπαστικές και ανθρώπινες ιστορίες πελατών της νομίζω ότι αναπληρώνουν αυτό το κενό. Είναι τελικά βιβλίο που μπορούν να διαβάσουν οι φτωχοί για να πάρουν θάρρος και οι πλούσιοι για να πάρουν ιδέες…
http://www.harpercollins.com/books/Price-Privilege-Madeline-Levine-Phd/?isbn=9780060595845
Για την καλύτερη κατανόηση του βιβλίου βοηθάει να ξέρετε την δουλειά της Diana Baumrind σχετικά με τους τύπους ανατροφής.