Ποιος βλέπει αυτά που ανεβάζω στο Instagram;

Για όσους είχαμε ζήσει από κοντά το Facebook στην αρχή του, η ιστορία επαναλαμβάνεται.  Για πολλοστή φορά ο αρχιαπατεώνας Zuckerberg στήνει παγίδα για αδαείς.  Πάντα με κρυφά χαρτιά, προσπαθούμε να καταλάβουμε τα πως και γιατί του αλγόριθμου του Instagram.  Γιατί βέβαια εδώ και καιρό, δεν βλέπετε όλες τις φωτογραφίες των ανθρώπων που ακολουθείτε.

  1. Βλέπεις κυρίως ότι ανεβάζουν όσοι έχουν διάδραση μαζί σου. Δηλαδή αυτοί που κάνουν like ή σχόλια, βλέπουν πιο συχνά αναρτήσεις όσων έχουν κάνει like ή σχόλια.
  2. Δεν μοιάζει με τον αλγόριθμο του Facebook.  Ακόμα.  Για τώρα, δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη αν όλοι σου οι φίλοι κάνουν like.  Όσο δημοφιλής κι αν είναι μια φωτογραφία σου σε άλλους, δεν θα την δει το αμόρε αν δεν σου έχει κάνει πρόσφατα like η σχόλιο.
  3. Είναι ανεξάρτητα τα stories.  Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην θέαση και την θέση.  Αυτά βγαίνουν αυστηρά χρονολογικά, σαν μια ανεξάρτητη οριζόντια timeline.  Είναι άλλωστε λογικό αφού πολλοί άνθρωποι ανεβάζουν μόνο stories και κοιτάνε κυρίως stories ενώ άλλοι το αντίθετο.
  4. Αρχίσαμεεεε….Αυτά τα “this photo is performing X% better than others….” θα ακολουθήσουν προφανώς τον δρόμο του Facebook.  Ότι δουλεύει καλά τώρα δεν θα δουλεύει αύριο και θα απαιτεί λεφτά για διαφήμιση και εδώ.  Παιδαριώδη στατιστικά, αστεία “επαγγελματικά” εργαλεία, το γνωστό μπάχαλο του Facebook σε όλα του.
  5. Τίποτα δεν μένει σταθερό.  Η τακτική της εταιρείας είναι γνωστή:  “χαρίζει” δωρεάν κάτι με ντόρο, τρέχετε όλοι να το “εκμεταλλευτείτε” και μόλις το συνηθίσετε το αλλάζει.  Συνήθως απαιτεί λεφτά μετά για να πετύχεις ότι πετύχαινες πριν δωρεάν.
  6. Δεν θα σας βοηθήσουν τα κόλπα, autolikers και περισσότεροι followers από τα πολλά site που προσφέρουν τέτοια.  Γιατί;  Επειδή προσθέτοντας like και follow από άσχετους, απλά αραιώνετε τα αληθινά σημεία διάδρασης.  Οι φίλοι σας βλέπουν λιγότερα δικά σας επειδή μπερδέψατε το Instagram με τα ψεύτικα.    Εσείς βλέπετε λιγότερα που σας νοιάζουν γιατί κάνοντας ανταλλαγές like (έτσι δουλεύουν τα πιο πολλά δωρεάν site) κάνετε like χωρίς να το ξέρετε σε άσχετους.  Οπότε βλέπετε άσχετα.  Καλά να πάθετε.

Το Instagram είναι σε άχαρο στάδιο ανάπτυξης.  Έπεσαν όλοι πάνω του με ενθουσιασμό και αυτό δεν έχει ακόμα βασικά εργαλεία.  Η απλή ιδέα “ανεβάζω φωτογραφίες μου και τις βλέπουν φίλοι” ήταν και είναι καλή εφόσον σας αρκεί έτσι απλά.