Πρώτη μέρα στη δουλειά! – Πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές

Εσύ είσαι φυσικά άψογος. Και ψαρωμένος ίσως. Μετά τα πρώτα συγχαρητήρια ίσως από τους συναδέλφους, να είσαι σίγουρος ότι θα σε κοιτάνε άλ­λοι περίεργα, άλλοι καχύποπτα και λίγοι μόνο καλοπροαί­ρετα. Δε βλάπτει ν’ αποφύγεις καλού κακού τα παρακάτω δέκα λάθη των πρώτων ημερών. Μετά θα χαλαρώσεις.

 1. Αν έχεις προσληφθεί με μέσο, φρόντισε να μη διαρρεύ­σει στους συναδέλφους αμέσως. Οι προϊστάμενοι δεν το κάνουν βούκινο συνήθως.
 2. Δε θα κοιτάς αφ’ υψηλού κανέναν. Ανεξάρτητα από το επίπεδό σου, οι άλλοι είναι παλιότεροι και γνωρίζουν τους άγραφους νόμους της εταιρείας καλύτερα από σένα!
 3. Πού και πού θυμήσου να ρίχνεις ένα χαμόγελο, όχι ειρω­νικά ούτε ψεύτικα. Απλά κανείς δε θέλει στο χώρο όπου εργάζεται να βλέπει σκοτεινιασμένους τύπους.
  1. Φρόντισε παρεμπιπτόντως να έχεις καλές σχέσεις με τη γραμματέα του διευθυντή· είναι το alter ego του.
  2. Αν αμφιταλαντεύεσαι μεταξύ ενικού και πληθυντικού στην προσφώνηση ανωτέρου, προτίμησε τον πληθυντι­κό με επίθετο, παρά ενικό με πρώτο όνομα. Αν δεν εί­σαι βέβαιος για τη βαθμίδα στην ιεραρχία, επίλεξε το μεγαλύτερο βαθμό, όχι το μικρότερο. Αλλά και το επί­θετο με πληθυντικό, χωρίς την ιδιότητα, δεν μπορεί να εκληφθεί υποτιμητικά. Μόνο μη σου ξεφύγει το πρώτο όνομα με πληθυντικό, π.χ. «κύριε Κώστα». Κάτι πάει στραβά σ’ αυτή την περίπτωση.
  3. Μάθε αν υπάρχουν και πού βρίσκονται γραπτές πληρο­φορίες για το αντικείμενό σου. Πρώτα θα ανατρέχεις σ’ αυτές για τυχόν απορίες πάνω στη δουλειά και μετά θα ρωτάς τους συναδέλφους. Φρόντισε όσο γίνεται να μην κάνεις την ίδια ερώτηση δεύτερη και τρίτη φορά. Αν δεν μπορείς να θυμάσαι τις απαντήσεις, σημείωνέ τις. Αν δεν κατάλαβες μια απάντηση, διευκρίνισε την ερώτηση την ίδια ώρα. Ή, αν θέλεις, αντιγύρισε την απάντηση ζητώ­ντας επιβεβαίωση. Κάνε παιχνίδι, εν ολίγοις, με ένα «εν­νοείς δηλαδή ότι.» κτλ. και ένα «μπράβο, έτσι είναι» στο τέλος, χωρίς να γίνεσαι κουραστικός.
  4. Εσύ θα κάνεις αυτό που σου ζήτησε ο προϊστάμενος και θα τηρείς τις οδηγίες ακόμη κι αν εκείνος τις παραβιά­ζει. “Do as I say and not as I do!” έλεγε το ανεκδιήγη­το αφεντικό μου στην πρώτη μου δουλειά στην Αγγλία. Κι εγώ το ευχαριστιόμουν. Τι άνθρωπος.
  5. Προσπάθησε να καταλάβεις ποιοι έχουν πραγματική εξουσία ή υπερεξουσία μέσα στην επιχείρηση — δεν εί­ναι πάντα προφανές!
  6. Τον πρώτο καιρό οι πρωτοβουλίες είναι δίκοπο μαχαί­ρι, ή μάλλον μπούμερανγκ. Όσο σπίρτο κι αν είσαι, οι στατιστικές δείχνουν ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο μήνες για να καταλάβεις τι συμβαίνει σε ένα νέο εργα­σιακό περιβάλλον. Κι όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να το υποψιάζεσαι ίσως, είσαι υπό διακριτική παρακολού­θηση. Ενδεδειγμένη και ασφαλής τακτική για το ξεκίνη­μα είναι: Πρώτον, λίγο αναγνωριστικό παιχνίδι, δεύτε­ρον άμυνα και, τρίτον, περνάς στη μεσαία γραμμή και μαρκάρεις στενά.

10. Μην αρχίσεις να περιαυτολογείς για περασμένα μεγα­λεία σε άλλη δουλειά ή στις σπουδές σου. Όσο πιο ψηλά βάζεις τον πήχη, τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να τον ρίξεις με την πρώτη προσπάθεια. Μια καλή πρα­κτική, για αρχή τουλάχιστον, είναι να μιλάς λιγότερο και να ακούς προσεκτικά όσα λέγονται χωρίς να σχολιάζεις και να κατηγορείς κανέναν. Βλέπε, άκου, σιώπα.