Ειδικά στην Ελλάδα έχουμε πήξει στα site…α λά αντιγραφικά. Απλά ανεβάζουν ότι βρίσκουν αλλού. Αλλά δείτε πως το χειρίζεται η Google:
Hello Alex,
You should try to create unique, original content, including, original logos, business names, and images on each domain that you own.
Με λίγα λόγια “κόφτε το copy paste“! Δηλαδή ώρα για δημοσιογραφία! Πρωτότυπο περιεχόμενο. Βέβαια, ακόμα και μετά το Panda2 (αλλαγή αλγόριθμου της Google για τις αναζητήσεις) τέτοιοι έλεγχοι γίνονται κυρίως όταν κάνεις διαφημιστική καμπάνια AdWords. Αν είναι μια ιστοσελίδα που απλά υπάρχει σαν μαγκαζίνο μπορεί να συνεχίσει όσο έχει μικρή επισκεψιμότητα.
Να θυμίσω λίγο τα …βασικά:
“Αναγνωρίζοντας τις ειδήσεις
Η δυνατότητα του δημοσιογράφου να αναγνωρίζει τα γεγονότα-ειδήσεις είναι αποτέλεσμα της περιέργειας και της φαντασίας του και στηρίζεται στη γνώση και την εμπειρία. Η συλλογή ειδήσεων στηρίζεται στη δυνατότητα πρόσβασης στις «πηγές». Η πρόσβαση περιορίζεται πολλές φορές από τις ίδιες τις πηγές των ειδήσεων – κυβερνητικές ή ιδιωτικές – οι οποίες δεν θέλουν να πληροφορηθούν οι πολίτες τι σχεδιάζουν. Κλειστές πόρτες παραβιάζονται – αλλά όχι πάντα ούτε και επαρκώς – από κοινές προσπάθειες του Τύπου, ομάδες πολιτών και από νόμους. Τα γραφεία δημοσίων σχέσεων βοηθούν καμιά φορά, ενώ άλλες φορές μπλοκάρουν τους δημοσιογράφους που προσπαθούν νόμιμα να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Οι ρεπόρτερ είναι δύσπιστοι σε ανακοινώσεις off the record (μη δημοσιεύσιμες) και συνεντεύξεις Τύπου, γιατί και τα δύο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να συγκαλύψουν πληροφορίες για αξιοπρόσεκτες ειδήσεις ή απόψεις.
Οι τρόποι συλλογής ειδήσεων είναι τόσοι πολλοί που δεν είναι δυνατόν να απαριθμηθούν. Η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Η ελπίδα να κερδίσει κανείς στον ανταγωνισμό είναι ένα κίνητρο που μπορεί να οδηγήσει στην ανεύρεση της είδησης. Σε άλλες περιπτώσεις, η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να καλύψεις μια είδηση. Οι ρεπόρτερ πολύ σπάνια φτάνουν στην «απάτη» για να πληροφορηθούν μια είδηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα»!
Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο στοιχείο στο ρεπορτάζ. Χρειάζεται υπομονή και θέληση να ελέγξεις και να διασταυρώσεις τα στοιχεία, να ξεκαθαρίσεις κάθε αμφιβολία, να τονίσεις εκείνα τα σημεία που πρέπει και, πάνω απ’ όλα, να δώσεις ένα ρεπορτάζ ολοκληρωμένο, με όλα τα γεγονότα. ,
Κανένα βιβλίο δεν μπορεί να παρουσιάσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρεπόρτερ στη συλλογή των ειδήσεων και κανένας δημοσιογράφος δεν έχει εμπειρία σε όλα.
Αναγνώριση ειδήσεων
Οι ρεπόρτερ μαθαίνουν ν’ αναγνωρίζουν τις ειδήσεις μόλις τις «συναντούν».
Τα γεγονότα δεν είναι ειδήσεις μέχρι τη στιγμή που θα γραφτούν. Αν κανένας ρεπόρτερ δεν συνέλαβε στα «ραντάρ του» το γεγονός και δεν το μετέδωσε, τότε το γεγονός – όσο σημαντικό και να είναι – δεν γίνεται είδηση. Τα «ραντάρ ειδήσεων» μπορεί να «καλλιεργηθούν», παρά τις αντιρρήσεις των παλιών ρεπόρτερ. ”