Έχω διαχειριστεί ομάδες πολιτικών κομμάτων, έχω τρολάρει για πλάκα. Έχω “σπρώξει” θέματα επί πληρωμή, συνήθως το κάνω από χόμπι (στα πολιτικά θέματα τουλάχιστον) και σχεδόν πάντα μόνο αν το πιστεύω. Όπως και να’χει, έχω βρεθεί χιλιάδες φορές μπροστά σε καταστάσεις όπου δοκιμάζονται τα νεύρα μου. Σε όλη την κρίση, αλλά ειδικά τώρα με το δημοψήφισμα, στο Facebook οι Έλληνες ξεσπαθώνουν. Να βοηθήσω για να μην σφαχτούμε:
1. Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι σας διαβάζει όλη η Ελλάδα. Ειδικά με τις τελευταίες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το Facebook, οι ίδιοι και οι ίδιοι σας βλέπουν. Δεν είστε εκδότες. Δεν ζούμε στις εποχές που γράφαμε επιστολές στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” ή την “Εστία” και τις συζητούσαμε μετά σε κόκτειλ πάρτυ…
2. Κοιτάξτε πρώτα σε ποιόν απευθύνεστε. Πριν μπουκάρετε σε ξένο τοίχο ειδικά, κάντε λίγη έρευνα. Δείτε τα προφίλ των συνομιλητών. Αν έχουν πολλούς συνδέσμους στην Καθημερινή και τον ΣΚΑΙ, στην “Ομάδα Αλήθειας” και τέτοια, μάλλον είναι του “Ναι”. Αν έχουν DefenceNet, ethnikistis.blogspot.com και τέτοια με σενάρια συνωμοσίας είναι μάλλον ψεκασμένοι. Αν έχουν πολλές αναφορές σε “περηφάνεια” και “αξιοπρέπεια” ή link σε άρθρα οικονομολόγων που λένε ότι ο πλανήτης και το Σύμπαν “απλά δεν δουλεύουν” μάλλον είναι του “όχι”.
3. Προσπαθήστε να φανταστείτε το σενάριο αν ήταν πάρτυ. Αν βλέπατε πέντε να συμφωνούν μεταξύ τους ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει κομμουνιστικό πείραμα, θα μπαίνατε στην συζήτηση; Αν τρεις Χρυσαυγίτες έλεγαν τι καλά που θα ήταν να καίμε τους μαύρους στις πλατείες θα κάνατε τον κόπο να πάτε από εκεί με την μπύρα σας να πετάξετε σχόλιο για πλάκα; Ε, αφού δεν θα το κάνατε σε πραγματική μάζωξη, μην το κάνετε σε virtual συζητήσεις!
Όμως το αίμα σας βράζει και πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσετε να πείσετε κόσμο, ε; ΟΚ, ιδού τρεις τρόποι να το κάνετε πιο παραγωγικά και να μην νιώσετε και βλάκες τελικά.
1. Επικεντρωθείτε σε ένα άτομο στην κουβέντα που φαίνεται πιο διαλλακτικό. Ίσως με μήνυμα, όχι μπροστά σε όλους. Μπορείτε να τσαντίσετε πολλούς, ή να κερδίσετε έναν. Τι είναι καλύτερο;
2. Κάντε “Like” σαν ψήφο σε μια συζήτηση. Υποστηρίξτε έτσι έμμεσα, χωρίς μεγάλα λόγια νόσους λένε λογικά (κατ’εσάς) πράγματα. Ίσως αρκεί για να νιώσετε ότι κάτι κάνατε;
3. Παραθέστε σχετικά άρθρα ή ενδιαφέρον περιεχόμενο. Όσοι έχουν κλειστά μυαλά στην άποψή σας δεν θα τα πατήσουν καν. Όσοι ψάχνονται ίσως επηρεαστούν κάπως.