Ειδικά τώρα με το διαδίκτυο είναι πλέον επιδημία. Δεν ξέρεις από που ήρθε κάτι, ποιος το πρωτοέγραψε και που έχει κυκλοφορήσει. Το “κακό” copy-paste είναι αυτό που είναι αυτούσια τα κείμενα και χωρίς αναφορά στις πηγές. Θες να γράψεις κάτι στο Facebook, οπότε πας στο Twitter (εκεί κυκλοφορούν πιο έξυπνοι άνθρωποι βέβαια) αρπάζεις κάτι και το ανεβάζεις σαν δικό σου. Εμείς οι παλιοί που βόσκουμε σε πολλά διαφορετικά social media τα πιάνουμε. Έχει συχνά δομή Αγγλικής πρότασης από την γρήγορη μετάφραση. Ή ασχολείστε με ένα θέμα που δεν είναι του ελληνικού διαδικτύου αλλά εισαγόμενο. Ή πολλές φορές το έχουμε δει πριν από εσάς σε κάποια λίστα trending, εκεί που το είδατε κι εσείς:
Για τις υπόλοιπες διαβαθμίσεις εδώ συγκεντρωμένα τα πορίσματά μου:
1. Μην φανατιστείτε πολύ με το αρχικό κείμενο. Όσο πιο πρόχειρα το διαβάσετε τόσο πιο εύκολα θα διαλυθεί στο μυαλό σας για να πάρει νέα, πιο πρωτότυπη μορφή.
2. Αφήστε να περάσει λίγος χρόνος. Μια μέρα, ένα διάλειμμα για καφέ ή έστω να σηκωθείτε από την καρέκλα σας και να κάνετε μια γύρα πρώτα.
3. Πείτε το με δικά σας λόγια και ξανακοιτάξτε το.
4. Συνδυάστε το με κάτι άλλο. Μπορεί ένα άρθρο όπως έχει να είναι αντιγραφή αλλά ο συνδυασμός δυο άρθρων είναι ενδιαφέρουσα επανασύνθεση.
5. Περπατήστε. Όχι μόνο κατεβάζετε ιδέες αλλά το περιβάλλον το οποίο περνάτε σας δίνει νέες ιδέες.
6. Βάλ’τε την πηγή! Είναι απελευθερωτικό και δεν αγχώνεσαι έτσι. Επιπλέον το μυαλό ξεκολλάει και μπορεί να προχωρήσει σε μετέπειτα ειρμούς.
7. Σκεφτείτε ένα συγκεκριμένο κοινό. Οι φίλοι σας στο facebook, οι πελάτες, κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Η μεταποίηση πληροφορίας είναι υπηρεσία που προσθέτει αξία αν γίνει σωστά.
8. Χρησιμοποιήστε άλλα μέσα. Εδώ ένα πραγματικό παράδειγμα για αυτό το άρθρο. Έβαλα το sound recorder των Windows, έπιασα την κιθάρα μου και άρχισα να λέω βλακείες! Οι ίδιες έξι χορδές είναι για όλους…
Μη αγχωνόμαστε για την αντιγραφή, διαβάστε εδώ την Coco Chanel στο θέμα, imitation is the sincerest form of flattery….