Σε σειρά πρόσφατων άρθρων αναλύω πως και γιατί η τεχνολογία είναι πολλές φορές βλαβερή στην αυτοσυγκέντρωση, άρα στην παραγωγή πιο προηγμένων σκέψεων. Ούτε ένα βιβλίο δεν μπορείς να διαβάσεις πια καλά καλά γιατί έχουμε εθιστεί στον online κόσμο με τις διαρκείς παρεμβάσεις προγραμμάτων και παραθύρων. Όπως σχολίασε φίλος στο Facebook όμως δεν είναι λύση για όλους ο μοναχικός βίος σε κάποιο βουνό. Σκέφτηκα να μοιραστώ μερικά από τα εργαλεία και τις ρυθμίσεις που με βοηθάνε πρακτικά να το αντιμετωπίσω.
1. www.nutshellmail.com είναι μια δωρεάν online υπηρεσία που μαντρώνει όλες τις ειδοποιήσεις σου από δίκτυα όπως Facebook, Linkedin, YouTube, Twitter, MySpace και πολλά ακόμα και σου τα στέλνει όλα μαζί με ένα email. Μπορείς να ρυθμίζεις πόσο συχνά και με πόσα “νέα” κάθε φορά. Μπορείτε πχ να το ρυθμίσετε να σας τα στέλνει όλα μαζί το μεσημεράκι ή το βράδυ.
2. Ρυθμίσεις λήψης/αποστολής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Γιατί το έχετε βάλει να ελέγχει αυτόματα; Τελειώστε αυτό που κάνετε και όταν έχετε όρεξη να αντιμετωπίσετε εισερχόμενα μηνύματα, πατήστε “λήψη και παραλαβή”. Αν είναι μεγάλη ανάγκη, κάποιοι πελάτες ή συνεργάτες να έχουν το δικαίωμα να σας διακόπτουν όποτε θέλουν με μήνυμα στο οποίο περιμένουν άμεση απάντηση, κάντε ξεχωριστό λογαριασμό μόνο για αυτούς.
3. http://www.otherinbox.com/ Αυτή η δωρεάν υπηρεσία αναλαμβάνει τελείως αυτόματα να ταξινομήσει τα εισερχόμενά σας. Οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν πλέον έναν λογαριασμό Gmail ακριβώς για να στέλνουν όλα τα “ψιλοσαβουροmail” κάπου εκτός επαγγελματικού ή κύριου email. Αλλά μαζεύονται πολλά! Το OtherInBox τα ταξινομεί βάση έτοιμων κανόνων σε κατηγορίες και λειτουργούν πολύ καλά. Θα μπορούσατε να το κάνετε και εσείς αλλά γιατί τότε είναι τόσο που περισσεύουν ακόμα ; ) Απλά βάζετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας και σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς να εγκαταστήσετε τίποτα, είστε έτοιμοι.
4. Skype, Java, QuickTime, Flash, antivirus και οτιδήποτε άλλο πετάει ειδοποιήσεις για αναβαθμίσεις, προσφορές ή ότι άλλο του έρθει, όποτε του έρθει. Αρκετά από αυτά έχουν ρυθμίσεις για να το αποφύγετε. Άλλα μπορείτε να τα απεγκαταστήσετε τελείως ή τουλάχιστον να τα ρυθμίσετε για να μην ξεκινάνε μαζί με τον υπολογιστή. Στα Windows 7 δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι ρουφάνε μνήμη πια, αλλά παραμένουν αχρείαστα. (Εδώ παλιότερο άρθρο μου για τις εφαρμογές που βαραίνουν τον υπολογιστή.)
5. Κινητό τηλέφωνο. Μπορείτε απλά να το βάζετε σε αθόρυβη λειτουργία ή να το κλείνετε όταν κάνετε κάτι άλλο. Όσοι σας ψάχνουν θα αφήσουν γραπτό ή φωνητικό μήνυμα. Πολλά smartphones πλέον έχουν δυνατότητα αυτόματης απάντησης με SMS σε αναπάντητες κλήσεις. Τι μπορεί να είναι πραγματικά τόσο επείγον; Τι έκαναν οι άνθρωποι πριν το κινητό; Οι κοντινοί σας άνθρωποι που είναι πιθανό να σας χρειαστούν για το έκτακτο, ξέρουν και σταθερά τηλέφωνα ή άλλους τρόπους να σας βρούνε αν χρειαστεί.
Προφανώς επειδή μιλάμε για επικοινωνία, είναι απαραίτητο και οι άλλοι να ξέρουν τα νέα σας σχέδια. Έφτασα σε σημείο να ξεκινήσω ένα blog ειδικά για να βοηθήσω πελάτες να καταλάβουν τα πως και γιατί! (Σε πολύ beta στάδιο – εδώ.)
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ – 70. Ξεκολλήστε! Αν δεν κάνουμε κουμάντο την τεχνολογία, μας κάνει αυτή.