Είστε ελληνική επιχείρηση. Δηλαδή ή δεν έχετε ιστοσελίδα ή έχετε μια μπαγιάτικη που φτιάχτηκε την εποχή των δεινοσαύρων. Τώρα σας έχουν πρήξει όλοι ότι “δεν πάει άλλο, γίνεσαι ρεζίλι με αυτήν την σελίδα, είναι το πρόσωπο της εταιρείας!” Το κλωθάτε χρόνια τώρα, όλο πας να το κάνετε και όλο κάπου κολλάει. Ιδού ο σύντομος πρακτικός οδηγός μου πως να ξεμπλέξετε:
- Website – βασικό. Είναι σαν να φτιάχνεις ένα ωραίο φυλλάδιο, απλά είναι online. Βάζεις τις βασικές πληροφορίες και όπου αρχίζεις και κολλάς ή δυσκολεύεσαι….μην τα βάλεις για να ανεβούν τα βασικά πιο γρήγορα! Μην καθυστερείτε άλλο, φρoντίστε κατ’αρχάς η εικόνα της επιχείρησης να είναι καλή. Τώρα. Να ανεβεί αύριο. Τρεις καλές φωτογραφίες και τα βασικά. Μην κολλήσετε σε ερωτήματα τύπου “να βάλω το παλιό λογότυπο ή το καινούργια που ετοιμάζεται;” Αυτό μπορεί να το σκέφτεστε άλλα δυο χρόνια άλλωστε. Αν αλλάξει το λογότυπο, θα αλλάξετε και το site. Ερωτήματα τύπου «δυναμικό ή στατικό;” και “flash ή html5;” απαντιούνται από το…
- Website – πιο προηγμένα πράγματα. Είναι σαν να δίνεις σε όποιον μοιράζει τα φυλλάδια και ένα μπλοκάκι για να σημειώνει ποιος ήρθε (φόρμα επικοινωνίας και εγγραφής στο newsletter). Επίσης είναι καλό να μπορείτε να αλλάζετε μόνοι σας κάποια πράγματα. (Συνήθως το λένε «δυναμικό» τότε το site, δηλαδή έχεις πρόσβαση σε κάποιο διαχειριστικό εσύ.) Κατά την γνώμη μου είναι καλό να έχεις και δυνατότητα να φτιάχνεις μόνος σου landing page, πχ www.epixeirisi.gr/promotionMeRadio5 γιατί αλλιώς δεν θα μπορείς να μετρήσεις επιτυχία online ενεργειών. (Πόσο μάλλον να κάνεις affiliate marketing.) Τέλος όλα τα δυναμικά κομμάτια πρέπει να βγάζουν RSS feed. Αλλιώς είναι πολύπλοκο να τα κάνεις να ενημερώνουν αυτόματα Facebook, Twitter και ότι άλλο προκύψει (που θα προκύψουν!) στα social media.
- Περιεχόμενο. Όπως έγραφα στο Νο1. Πρέπει να ξεχωρίσετε αυτά που είναι «εύκολα», σταθερά, σίγουρα, όπως η διεύθυνση και το τηλέφωνο ή κάποιες φωτογραφίες, από αυτά που «θα»…. Θέλει πολύ σκέψη και είναι συνήθως τραυματική εμπειρία για μια εταιρεία να σκεφτεί από πού θα βρίσκει περιεχόμενο. Όχι που θα «βρει» μια φορά, που θα βρίσκει κάθε μέρα ή τουλάχιστον κάθε εβδομάδα για να δώσει ζωντάνια σε ότι κάνει online. Ποιος θα τα σκέφτεται, ποιος θα τα γράφει, ποιος θα τα εγκρίνει… το πώς και που και πηγαίνουν είναι δευτερεύον σε σχέση με αυτά τα προβλήματα.
- Διανομή – προώθηση περιεχόμενου. Όταν (και μόνο όταν) λύθεί το Νο3 και έχουμε σίγουρη πηγή περιεχόμενου τότε μπορούμε να κάνουμε πειράματα επικοινωνίας. Facebook σελίδα, facebook ads. Στοπ! Μέτρηση. Δούλεψε, τι δούλεψε, άξιζε τα λεφτά του; Promotion, Google Ads, landing page….στοπ! Μέτρηση. Email καμπάνιες, συγκεκριμένα promotion, landing pages, στοπ! Μέτρηση. Κλπ κλπ. Οποιοδήποτε τοπικό ραδιόφωνο, εφημερίδα, banner, site, portal ….όποιος και να προτείνει κάτι για προώθηση Online ή και offline πλέον πρέπει να μετριέται κάπως. Αν γίνεται να συνδέεται με απτό αποτέλεσμα (λεφτά!) Πειράματα επικοινωνίας και προώθησης, όχι δεσμεύσεις μακροπρόθεσμες, ούτε να πληρώνουμε για ενδιάμεσα στάδια ασαφή. (πχ “like” σε σελίδα Facebook για να….τι;)
Όλα αυτά κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνουν και να τρέξουν αρκετό καιρό πριν τολμήσετε οτιδήποτε πιο προηγμένο. (πχ online πωλήσεις) Γιατί αλλιώς δεν θα ξέρετε που και πώς να στοχεύσετε και θα πετάξετε τζάμπα λεφτά.
Σημείωση: Αν δεν έχετε επενδύσει σε πολύ IT υποδομή, προτείνω ανεπιφύλακτα πλέον λύσεις “όλα σε ένα” που συνδυάζουν ERP, CRM, social CRM, eshop και website. Αλλά αν έχετε ήδη κάποια από αυτά….μην μπλέξετε! Ανεβάστε αύριο το νέο site και τα βρίσκετε μετά πως θα “κουμπώσουν”!