Δεν χρειάζεται να είσαι εραστής θεωριών συνωμοσίας για να καταλάβεις ότι την εποχή του Χριστού υπήρχε πολύς ανταγωνισμός. Δεν είναι τόσο ότι ήταν σε παρακμή η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ακόμα όσο ότι ο Καίσαρας είχε ενώσει τόσο ομοιογενώς τον γνωστό κόσμο ώστε να υπάρχει μια κοινή συνείδηση και μια κοινή αγορά για προϊόντα. Και ιδέες.
Μπορούμε να αρχίσουμε ακόμα και από τον Ιωάννη. Ο οποίος είχε πιστό κοινό. Βάφτισε τον Χριστό, δηλαδή όπως και να το διαβάσουμε αργότερα, ήταν αρχηγός στην περιοχή όταν έφτασε ο Χριστός να του φάει την δουλειά. Και μερικοί λένε ότι με άτιμα κόλπα τον έφαγαν τελικά οι ίδιοι οι Χριστιανοί για να μην έχει ανταγωνισμό ο Ναζωραίος. Είναι σαν να έκανε “Like” στην σελίδα του και να τον ανταγωνίστηκε εκ των έσω…
Τραβηγμένο. Αλλά ο Σίμων ο Μάγος ήταν ξεκάθαρος αντίπαλος. Έκανε όχι θαύματα αλλά μαγικά πολύ εντυπωσιακά. Μερικοί αργότερα προσπάθησαν να τον ταυτίσουν με τον Παύλο για να πάρουν την θετική αύρα αυτού του χαρισματικού ανθρώπου. Ο οποίος υποτίθεται ότι έφτασε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Πέτρο μέχρι που έγινε και κόντρα! Viral video της εποχής τον δείχνει να αιωρείται αρκετά μέτρα από το έδαφος και τον Πέτρο να προσεύχεται να πέσει κάτω…μετά (ή πριν – δεν είναι ξεκάθαρο) το συγκεντρωμένο πολυάριθμο πλήθος Χριστιανών τον λιθοβόλησε.
Υπήρχε και ο “δεν πληρώνω” της εποχής. Ο Σιμών Μπαρ Κόμπχα, μαχητικότατος Εβραίος ο οποίος κήρυξε γενική αντίσταση στους Ρωμαίους και κατάφερε να κάνει την Ιουδαία την πρώτη που απελευθερώθηκε σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η τακτική του ήταν ανοιχτή ανυπακοή (σαν το ΚΚΕ ένα πράγμα) και πόλεμος. Καλό και το “γύρνα το άλλο μάγουλο” αλλά καλύτερο το “τράβα πρώτος σπαθί”.
Ο Απολλώνιος ο Τυανέας από την άλλη ήταν τόσο όμοιος σε απόψεις με τον Χριστό και τόσο κοντά χρονικά που θα υπήρχε περίπτωση οι ιστορικοί να τους μπέρδευαν. Αλλά ο Απολλώνιος έκανε λάθος επιλογές market segmentation και απευθύνθηκε μόνο σε πλούσιους. Παραήταν εξειδικευμένο το μήνυμα. Ο Χριστός αποφάσισε να ειδικευτεί στους κατατρεγμένους και αυτοί ήταν πιο πολλοί. Κέρδισαν και πήραν από τον Τυανέα ότι τους βόλευε από τα κηρύγματά του.
Υπήρξαν και άλλοι πολλοί. Ο Μίθρας σίγουρα μοιάζει πολύ, ύποπτα πολύ σε ιστορία με τον Χριστό. Αν έδιναν διαγώνισμα θα τους έκοβαν σίγουρα για αντιγραφή. Οι Μανδαίοι ήταν επίσης δημοφιλείς αλλά τους έφαγαν και αυτούς. Από την λατρεία της Ίσιδας κρατήσαμε την εικόνα της Παναγίας με το μωρό αγκαλιά.
Ήταν μια αγορά ιδέων ιδιαίτερα γεμάτη όταν γεννήθηκε ο Χριστιανισμός. Και χρειάστηκε το βαρύ πυροβολικό, ο Κωνσταντίνος, για να δώσει το χαριστικό πλήγμα σε όλες τις άλλες θρησκείες. Μάντρωσε ότι τον βόλευε σε μια, επίσημη βερσιόν των Γραφών, κατέστρεψε ναούς και άλλα υπολλείματα άλλων θρησκειών και τις δίωξε με μανία. Όπου υπάρχει ωμή δύναμη ίσως δεν χρειάζεται πειθώ.