Παλιά μιλάγαμε για παιχνίδια γνώσεων ή παιχνίδια μνήμης. Άντε θεατρικό παιχνίδι για τους κουλτουριάρηδες. Τώρα ψάχνουν παιχνίδια με τον μπομπ σφουγγαράκη, mario, ben10 ή barbie games. Άντε pretty poly. Ο υπολογιστής καλύπτει πολλά κενά σε πολλά σπίτια, αλλά κυρίως στους χώρους εργασίας. Δεν παίρνω αύξηση; www.y8.com μόλις γυρίσει την πλάτη το αφεντικό. Κρίση και δεν έχει δουλειά; www.games.gr . Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το παιχνίδι. Μοιάζουν αρκετά άλλωστε. Χασομέρι είναι όπως και το Facebook ή το YouTube πολύ συχνά. (Και με επικίνδυνες επιπτώσεις.)
Η μάθηση δια του χασομεριού είναι πανάρχαια τιμημένη παράδοση, άρρηκτα δεμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη. Και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στον συντονισμό ματιού/χεριού ή στα ρεφλέξ αλλά και σε πολλά ακόμα χρήσιμα. Αλλά αυτό δεν είναι καινούργια θεωρία. Απλά το 2009 ήταν η χρονιά των casual games. Με το κοινωνικό τους στοιχείο. Επιτυχίες όπως το Farmville, η εξαγορά της Playfish από την Electronic Arts…τα σημάδια ήταν έντονα. Zynga και Playdom παίρνουν σειρά. Η νέα αυτή αγορά άρχισε να παίρνει συγκεκριμένο σχήμα και στα τελικά προϊόντα αλλά και στον τύπο ομάδας που τα δημιουργεί. Το πιο ενδιαφέρον είναι η αντιμετώπιση του “πελάτη”, δηλαδή του παίχτη. Σε αυτά τα παιχνίδια η ανάγκη να εθιστούμε είναι άμεση. Δεν το αγόρασες μια φορά στο μαγαζί και τέλος. Κάθε μέρα το διαλέγεις αν σου αρέσει.
Οι κατηγορίες παιχνιδιών είναι από πόκερ μέχρι φάρμες και από social rpg μέχρι παιχνίδια για φλέρτ. Σε μικρούς και μεγάλους αρέσουν αυτά που έχουν και λίγο σκέψη στο http://www.friv.com/. Οι τρόποι πληρωμής υπό εξέλιξη. Τα ερωτηματικά για άλλες πλατφόρμες εκτός από το Facebook πολλά. Θα διασπαστεί η αγορά και αν ναι, πως; Και φανταστείτε ότι δεν έχει πάρει καν μπρος κανονικά σαν πλατφόρμα ακόμα το κινητό. Οι παίχτες πολλοί και οι εξελίξεις θα είναι γοργές…
(O τίτλος αναφέρεται σε ένα ενδιαφέρον φαίνομενο πληκτρολόγησης σε λάθος γλώσσα κατά την καταχώρηση. Ειδικά αυτή η διεύθυνσή όμως – που σχετίζεται με games – συνεχίζει να έχει πολλά hits με αυτή την μορφή πολλά από τα οποία καταλήγουν εδώ. Προφανώς ψάχνουν online flash παιχνίδια αντί να ασχολούνται με ερωτήματα όπως αν ο Αριστοτέλης ήταν γκουρού του marketing…)
51.com, 6Waves, Activision, AddictingGames, AdNectar, AdParlor, Atari / Cryptic Studios, BigFish Games, BigPoint, Blizzard, Boku, Boomerang Networks, Crowdstar, DeNA, DoubleDing, Digital Sky Technologies, Electronic Arts, Firecue, Friendster, Gambit, Gameloft, Glu, GMG Entertainment, Google, GratisPay, Gree, Green Patch, gWallet, hi5, InComm, Kaixin001, Kongregate, Live Gamer, LOLapps, Mixi, Nexon, ngmoco, Offerpal Media, OpenFeint, Peanut Labs, Playdom, Playfirst, Playfish, PlaySpan / Spare Change, Pogo, PopCap Games, QZone, RenRen / Xiaonei, RockYou, Serious Business, SGN, Shanda, Social Hour, Social Reach, SocialGold / Jambool, SponsorPay, Super Rewards / Adknowledge, SupersonicAds, Target, Tatto Media, Tencent, The9, TokenAds, TrialPay, Ubisoft, VKontakte, Zong, Zynga
Τα παιχνίδια έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας πολλών. Δεν είναι σίγουρα κακό , αρκεί να μην περνάει τα όρια. Το να ξοδέψεις μερικά λεπτά να χαζέψεις, να χαλαρώσεις ή …να αποβάλεις την πίεση της δουλειάς είναι κάτι που χρειάζεται. ΤΟ πρόβλημα ξεκινάει όταν τα λίγα λεπτά γίνονται μερικές ώρες
Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση και έχει πολλά “εξαρτάται” που αναπτύσσω αλλού.