Ειδικά οι γάτες γενικά δεν είναι και πολύ της μετακίνησης. Θέλει προσοχή, αγάπη και σχεδιασμό.
1. Ελέγξτε αν επιτρέπεται το ζώο εκεί που πάτε να μείνετε. Ακόμα και μεγάλα δωμάτια σε ξενοδοχείο ή ξενώνα μπορεί να μην αρκούν αν η καλή θέληση του ιδιοκτήτη δεν φτάνει. Μην εμπιστευτείτε κανέναν δικτυακό τόπο ή λίστα (ειδικά για εξωτερικό υπάρχουν κατάλογοι καταλυμάτων φιλικών προς τα ζώα) αλλά μιλήστε απευθείας με όποιον είναι εκεί. Μπορεί μεν η πολιτική του ξενώνα να είναι γενικά φιλική προς τα ζώα, αλλά ο ιδιοκτήτης να λείπει και να έχει αφήσει την Κρουέλα ΝτεΒίλ υπεύθυνη όσο θα είστε εσείς εκεί! Να είστε ξεκάθαροι στο τηλέφωνο ακριβώς τι ζώο είναι και τι ανάγκες έχει. Μην προσπαθήσετε να κουκουλώσετε ή να κρύψετε πράγματα γιατί μπορεί να βρεθείτε μαζί με το ζώο χωρίς δωμάτιο!
2. Φροντίστε πριν ξεκινήσετε να έχετε όλα τα βιβλιάρια υγείας του ζώου μαζί σας και να είναι ενημερωμένα. Μπορεί κάλλιστα να τύχει κάτι όσο λείπετε ή να δαγκώσει κάποιον (ποιο πιθανό να νομίζει κάποιος ότι τον δάγκωσε…) και θα χρειαστεί αυτή την διαβεβαίωση για ψυχολογικούς αλλά και νομικούς ή ιατρικούς λόγους.
3. Το ζώο πρέπει να φαίνεται φροντισμένο με λουράκι …από σπίτι. Αν δεν έχετε βάλει μικροτσιπ, να η ευκαιρία να το κάνετε τώρα πριν φύγετε. Σε ξένο περιβάλλον, μερικά ζώα χάνουν τον προσανατολισμό τους άσχημα. Άν δεν έχει το κινητό σας στο λουράκι του, τοποθετήστε το κάπως ή τουλάχιστον την διεύθυνση του μέρους που μένετε στις διακοπές σας αν γίνεται.
4. Ναι, δεν είναι μύθος, πράγματι πεθαίνουν αρκετά ζώα από θερμοπληξία κλεισμένα σε αυτοκίνητα. Αυτά τα πέντε λεπτά που θα πεταγόσασταν να κοιτάξετε την θέα, έγιναν εικοσιπέντε γιατί ακολουθήσατε και το μονοπάτι, τρίαντα γιατί πήρατε και δυο φωτογραφίες…και το καημένο έχει φτάσει τους 50 βαθμούς στον ήλιο.
5. Στο ταξίδι κάντε σαν να πηγαίνετε την γιαγιά σας. Ήρεμη οδήγηση και πάρα πολλές στάσεις. Φαγητό τουλάχιστον δυο ώρες πριν ξεκινήσετε και σκεφτείτε πότε κάνει συνήθως την ανάγκη του… Ειδικά τα σκυλιά είναι τα περισσότερα ζώα με τεράστιες ποσότητες ενέργειες, σχεδιασμένα από την φύση τους να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις ελεύθερα. Δεν μπορούν να απασχοληθούν με μουσική, ταινίες ή παίζοντας με την ταμπλέτα. Αν δεν έχουν ξαναμπεί σε αυτοκίνητο, κάντε μερικές συναντήσεις γνωριμίας, τουλάχιστον να κάτσουν λίγο μέσα να το συνηθίσουν ή να πάνε μέχρι το περίπτερο κάνα δυο φορές πριν το μεγάλο ταξίδι.
6. Γενικά κάποιο γνώριμό τους παιχνίδι, κουβέρτα ή άλλο αντικείμενο βοηθάει στις περισσότερες περιπτώσεις. Με το ίδιο σκεπτικό αν θα είναι στο αυτοκίνητο συνεπιβάτες, σκεφτείτε προσεκτικά ποιός θα κάτσει που. Μην είστε και οδηγός και το μόνο άτομο που ξέρει το αυτοκίνητο γιατί θα την βγάλετε σαν σε επεισόδιο του Scooby Doo με το ζώο αγκαλιά όλο τον δρόμο!
7. Σε περίπτωση που το έχετε ξεχάσει, ο νόμος στην Ελλάδα σας αντιμετωπίζει σαν κάτοχο άγριου ζώου. Είστε υπεύθυνος για την συμπεριφορά του σαν να είχατε βγει εκδρομή με ένα λιοντάρι ή έναν ρινόκερο. Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικές ασφαλιστικές καλύψεις όχι μόνο κτηνιατρικές αλλά κυρίως για την ζημιά που μπορεί να κάνει το φιλικό κατά τα άλλα ζωάκι σας σε τρίτους. Μην πέσετε στην παγίδα του “μα το ξέρω τόσα χρόνια, δεν θα πείραζε ούτε μύγα“. Όταν βρεθεί κάτω από το τραπέζι της ταβέρνας φάτσα κάρτα με ένα δίχρονο που το πειράζει δεν έχετε ιδέα τι θα κάνει. Και θα τραβιέστε σε δικαστήρια για χρόνια μετά πιθανώς για εκείνο το λάθος.
8. Ακριβώς όπως θα κάνατε σε ταξίδι με παιδιά, έχετε πρόχειρο το κινητό του κτηνίατρού σας και ελέγξτε αν θα είναι διαθέσιμος όσο θα λείπετε αν τύχει κάτι. Αν όχι βρείτε εναλλακτική. Όπως και με τα παιδιά, μια μικρή αδιαθεσία του ζώου στις διακοπές είναι συχνά πιο ανησυχητική λόγω των συνθηκών. Κάτι που δεν θα του δίναμε σημασία στο σπίτι, όταν είμαστε όλη μέρα μαζί του και με έντονο πρόγραμμα δραστηριοτήτων αποκτά μεγαλύτερη σημασία στο μυαλό μας και η επίλυσή του πιο επιτακτική.
9. Αν υπάρχουν φάρμακα, επίδεσμοι ή άλλα φαρμακευτικά που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, για παράδειγμα για κόψιμο στην πατούσα ή για χρόνια πάθηση στα μάτια, πάρτε τα μαζί σας. (Αρκεί να ξέρετε πως και πότε να τα χρησιμοποιήσετε.)
10. Μπορεί να μην σας αρέσουν τα κλουβιά μεταφοράς, πόσο μάλλον να του φοράτε κάτι στο στόμα, αλλά πάρτε τα μαζί σας. Μπορεί βάζοντάς του φίμωτρο για πέντε λεπτά, μέχρι να περάσετε κάποιον ιδιαίτερα περίεργο, να καταφέρετε να πάτε κάπου που θέλετε πολύ. Αν είναι να πάτε διακοπές και να την βγάλετε κλεισμένοι στο δωμάτιο λόγω του ζώου, κανείς σας δεν θα περάσει τελικά καλά!