Μετά από την λεπτομερή παρακολούθηση, ανάλυση και καταγραφή των δημοτικών εκλογών είναι ξεκάθαρο, ότι όπως και να οργανώσεις μια ιστοσελίδα, είναι αδύνατον να βρει ο αναγνώστης αυτό ακριβώς που ψάχνει πάντα “με τη μία”. Εδώ επιχειρώ μια περίληψη των ενενήντα posts από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και την Δεύτερη Κυριακή σε θεματικές ενότητες σε μια μάχη που κρίθηκε για ελάχιστους ψήφους την τελευταία στιγμή. (Πατώντας στις υπογραμμισμένες φράσεις ανοίγει νέο παράθυρο με το σχετικό άρθρο.)
1. Από το πρώτο άρθρο μου έκανε εντύπωση πως αφήνουν τόσα πολλά όλοι σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή. Η μπάλα πήρε και τον Καμίνη αλλά και όλους τους συνδυασμούς που δεν ασχολήθηκαν αρκετά να καλύψουν την δίψα του εκλογικού σώματος να γνωρίσει τους υποψήφιους. Το πρόβλημα είναι σε σχεδόν όλους τους Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι υποτιμούν την ικανότητα πρόκλησης αλλαγών από τα νέα media, ξεκινώντας από το κεφάλι . Αντί να τα χρησιμοποιήσουν ενεργά, προσπαθούν να τα μετατρέψουν σε προεκλογικό βήμα, ακόμα και σε υποτιθέμενα debate και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι αφήνονται στην μοίρα τους και οι πολιτικοί αναλυτές δεν ακούγονται αρκετά.
2. Φάνηκαν επίσης από την αρχή σημαντικές διαφορές μεταξύ μέσων. Είτε σαν μικρές διαφορές στις λέξεις, είτε σαν θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο ή λιγότερο τα διαφορετικά media. Καθοδηγούνται έντονα τα “επίσημα” ΜΜΕ και αυτό λειτουργεί ήδη εις βάρος τους, ειδικά όταν κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες καθοδήγησης την τελευταία στιγμή.
3. Καταγράψαμε εκτενώς τις προτιμήσεις κάποιων ΜΜΕ. Άλλοι το λένε “καθοδήγηση”, άλλοι “λογοκρισία”, εδώ μόνο να την εντοπίσω επιχειρώ γιατί η ανάλυση σκοπού είναι κατά την γνώμη μου για τον κινηματογράφο καλύτερα, δεν χρειάζονται θεωρίες συνωμοσίας. Είδαμε αναλυτικά πως το ΒΗΜΑ προσπάθησε μια Κυριακή να ορίσει την πολιτική ατζέντα και άλλα παραδείγματα στρατευμένης δημοσιογραφίας, Πως κυκλοφορεί ένα άρθρο ανάμεσα στα διάφορα media, πως κατασκευάζουν θέματα τα πολιτικά επιτελεία για να ελέγξουν τι συζητιέται. Το συμπέρασμα σε πολλές αναλύσεις ήταν ότι τα “επίσημα” μέσα και οι δημοσιογράφοι δεν στάθηκαν άξιοι των περιστάσεων για διάφορους λόγους και τα τοπικά media ομοίως “χαμένα” στον ρόλο τους και η αποδελτίωση των εφημερίδων προδικάζει το τέλος τους. Όμορφα πιστεύω ότι δείχνει το μέγεθος του προβλήματος η απευθείας σύγκριση ρεπορτάζ διαφορετικών τηλεοπτικών καναλιών.
4. Μας βοήθησε σημαντικά σε αυτή την αναμέτρηση το ακραίο δίπολο των υποψηφίων το οποίο βέβαια ενθάρρυναν τα δυο μεγάλα κόμματα για πόλωση. Από την μια ο επιχειρηματίας, από την άλλη ο δικηγόρος/δημοσιογράφος. Το μόνο αρνητικό σχόλιο επί 98 στο σύνολο ως τώρα το δέχτηκα για την ανάλυσή μου στο πρόσωπο του Κώστα Γκιουλέκα. Από την αρχή έδειξα πόσο καλύτερα βγαίνει στο ραδιόφωνο και τα πάμπολλα θέματα με την επιλογή και χρήση φωτογραφιών. Όπου δεν υπήρχε “φυσικό” δίπολο, φρόντιζε ο Μπουτάρης να το δημιουργεί με αντιπάλους τον Παπαγεωργόπουλο, τα σκουπίδια, τον Παπαθεμελή, τον Άνθιμο, τον Ηρακλή, και από πολύ νωρίς τον ανακήρυξα νικητή σε επίπεδο χειρισμού των ΜΜΕ με μεγάλη άνεση στον χειρισμό και της αρνητικής ενέργειας στα λάθη του. Δεν χρειάστηκε αρνητική διαφήμιση!
5. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μειώνονται σε σημασία σε κάποιο επίπεδο αλλά ήταν παρούσες από την αρχή. Με τα μεθοδολογικά τους προβλήματα και τα ηθικά – πρακτικά θέματα. Νέα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων ίσως πολύ σύντομα να μας παρέχουν καλύτερες προβλέψεις και σε πραγματικό χρόνο. Σίγουρα ήταν μια πολύπλοκη αναμέτρηση σε ένα φορτισμένο οικονομικόπολιτικό πεδίο και με το κομματικό σύστημα να έχει χάσει σε “μαγνητισμό”. Η ελληνική πολιτική σκηνή έχει μόνιμα χαρακτηριστικά αλλά δεν μένει στατική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος που προσπαθεί να καταλάβει τι είναι πολιτικό blog.
6. Αντιμετωπίσαμε τα θέματα lifestyle και λάσπης. Στηλίτευσα την έλλειψη σοβαρότητας κάποιων υποψηφίων στην διαδικτυακή τους παρουσία, παρά τα σοβαρά πλεονεκτήματα και την “ελληνική” αντιμετώπιση μέσων όπως το YouTube . Ξεσκεπάσαμε τον έξυπνο τρόπο που χρησιμοποίησε το επιτελείο του Μπουτάρη τα ΜΜΕ υπερ του και στην διαχείριση κρίσεων media που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την καμπάνια.
7. Πάνω από όλα ελπίζω ότι από αυτή την εργασία εδώ προέκυψαν πολλές προτάσεις για το μέλλον. Υπήρξαν ήδη κάποιες ανώριμες πρώτες προσπάθειες. Έδειξα συγκεκριμένα καλά παραδείγματα προς μίμηση και για όσους ασχολούνται με την πολιτική και για όσους ενδιαφέρονται για τα media. Ειναι σημαντικό να αυξήσουμε σε όλο τον πληθυσμό την κατανόηση των μηχανισμών των media, να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Αντίθετα με την παραφιλολογία περί αποχής, σε όσα ΜΜΕ νιώθει ο κόσμος ότι έχει φωνή, εκφράζεται έντονα και με ενέργεια. Αλλά χρειάζεται σκληρή και μεθοδική μακροπρόθεσμη δουλειά για θέματα όπως αυτό της ανάλυσης των θέσεων των υποψηφίων ή για να διαλύσουμε την φαντασίωση περί “αξιοπιστίας” των bookies και των στοιχημάτων.
Γιατί τα δικά μας λεφτά ξοδεύουν με τον λάθος τρόπο σε media τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην δυναμικότατη ελληνική κοινωνία του σήμερα. (Εδώ μια πρόταση για ανακύκλωση ή άλλη χρήση της δουλειάς που έγινε στο διαδίκτυο κατά τις προεκλογικές καμπάνιες.)
(Τα θέματα του τρόπου που λειτουργεί η τεχνολογία Aino είναι όλα μαντρωμένα εδώ, εδώ περισσότερα στοιχεία για το Impact και πως δημιουργείται αυτή η σημαντική λίστα θεμάτων της ημέρας, εδώ σχετικά με την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής που έχει αναπτυχθεί για την εφαρμογή και εδώ για την αναγνώριση κείμενου σε βίντεο και την σημασία του, ειδικά στην πολιτική.)
Αλέξανδρε, σ’ ευχαριστούμε για την πολύ καλή δουλειά. Ελπίζω να “συναντηθούμε” ξανά, είτε πάλι στα blog είτε και δια ζώσης
Εκ μέρους του frappelections
Θωμάς
Ναι, σφυρίξτε μου όλοι που γράφετε για να σας παρακολουθώ. Νομίζω μέσω Twitter κάπου σας βλέπω.
σχετικά με τα παραπάνω υπάρχει μια περίπτωση ακόμα που τα social media έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία
περίπτωση Γιώργου Πατούλη, δημάρχου Αμαρουσίου
επανεκλέγηκε με σχεδον 57% σε περιοχή όπου παραδοσιακά το Πασόκ κέρδιζε πάντα τον Δημο
πρώτος σε αριθμό φίλων πανελλαδικά 4.500 περίπου!!! με καθημερινά μηνύματα και προτάσεις
Ευχαριστώ για την επισήμανση. Αν προλάβω θα το ψάξω το θέμα, πάντως σίγουρα θα κάνει καλά να διαβάσει το τμήμα με τις προτάσεις ώστε όλη αυτή την ενέργεια να την συνεχίσει και στην διακυβέρνησή του!