Σας έχει τύχει ποτέ να βγαίνετε με τον πρίγκιπα του παραμυθιού και κάποια στιγμή, σιγά σιγά, μαγικά και ανεξήγητα, να αρχίσει να μεταμορφώνεται, και από τέλειος πρίγκιπας να γίνεται καταπράσινος πηδηχτούλης βάτραχος;
Δεν μπορείτε να πιστέψετε στην γκαντεμιά σας. Δεν μπορεί, εδώ πρέπει σίγουρα να πρόκειται για κάτι σαν πλήρη μετάλλαξη – πάνω που λέγατε ότι το ‘χετε το πράγμα, ο χρυσός σας πρίγκιπας έγινε ο κλασικός πεταλουδίτσας.
Τι διάολο συνέβη; Μα έδειχνε τόσο καλό παιδί. Κι αν θέλετε να ξέρετε, μπορεί να ήταν κιόλας. Και αν θέλετε να ξέρετε, μπορεί απλά να μπούχτισε. Για δείτε το και λίγο αλλιώς: δεν υπάρχει δηλαδή καμία περίπτωση να κάνατε κάτι εσείς και να «γονάτισε» η σχέση σας; Μου φαίνεται πως ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τα πέντε χειρότερα λάθη των γυναικών, προκειμένου να καταλάβουμε γιατί μπορεί να αποβούν τόσο ολέθρια στον κόσμο των σχέσεων.
Τέρμα οι γλύκες
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ένας γλυκός άνθρωπος δεν ξινίζει ξαφνικά τα μούτρα του, εκτός και αν κάνετε κάτι πραγματικά ασυγχώρητο. Μπορεί οι προσωπικότητες των ανθρώπων να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά δύσκολα αλλάζει ο ηθικός πυρήνας ενός ανθρώπου. Οι δέκα βάτραχοι του πρώτου κεφαλαίου, για παράδειγμα, δεν είναι απαίσιοι επειδή έτσι τους κατάντησαν οι πριγκίπισσες – αν πούμε κάτι τέτοιο, απαλλάσσουμε τους βατράχους από κάθε έννοια ευθύνης. Αληθεύει όμως ότι οι άνθρωποι -και οι καλοί ακόμα- συχνά σας φέρονται με τον τρόπο που τους κάνετε εσείς να σας φερθούν.
Σε κάθε κοινωνική κατάσταση, πρέπει να διδάσκετε εσείς στον κόσμο πώς πρέπει να σας φέρονται. Είστε ενήλικη και είναι δική σας ευθύνη να ξεκαθαρίζετε πώς θέλετε να σας αντιμετωπίζουν οι άλλοι – φυσικά, το ίδιο ισχύει και σε κάθε αισθηματική σχέση. Θέλετε να σας συμπεριφέρονται με σεβασμό; Περιμένετε πίστη και συμπόνια από το σύντροφό σας; Θέλετε να έχετε τη σωματική και συναισθηματική ελευθερία να είστε ο εαυτός σας; Πιστεύω πως ναι… αλλά του το είπατε ποτέ;
Διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες
Όταν αγοράζετε καινούριο αυτοκίνητο ή καινούρια τηλεόραση, παίρνετε μαζί και ένα εγχειρίδιο οδηγιών. Τι κρίμα που δεν πάμε κι εμείς πακέτο με κανένα τέτοιο; Δε νομίζετε ότι η ζωή θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν στα πρώτα ραντεβού μπορούσατε να μοιράσετε έναν περιεκτικό κατάλογο οδηγιών με αυτά που σας αρέσουν και δε σας αρέσουν, με τις ιδιαιτερότητες της προσω-πικότητάς σας, με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σας; Το ίδιο θα έκανε και ο φίλος σας. Έτσι, αντί να περάσετε τους επόμενους μήνες παίζοντας την τυφλόμυγα στα σκοτεινά δωμάτια της σχέσης, θα είχατε και οι δύο εξαρχής μια πολύ καλύτερη ιδέα για το πώς θέλετε να συμπεριφέρεται ο ένας στον άλλο.
Φυσικά, η ζωή δε λειτουργεί έτσι. Ωστόσο, δεν είναι κακή ιδέα να σκεφτείτε λίγο τι θα περιλαμβάνετε στο δικό σας «εγχειρίδιο οδηγιών». Ασχέτως εάν αυτή τη στιγμή σας ταλαιπωρεί μία σχέση ή εάν απέχετε προς το παρόν από το «σπορ», πώς θα σας φαινόταν να σκεφτείτε μία λίστα με τους τρόπους συμπεριφοράς που θα θέλατε να επιδεικνύει ο σύντροφός σας στο πλαίσιο μιας τρυφερής σχέσης; Γιατί δεν κάθεστε να τους γράψετε κιόλας; Θέλετε ο φίλος σας να είναι ειλικρινής απένα-ντί σας; Περιμένετε να σας σέβεται και να ενδιαφέρεται για εσάς; Είναι σημαντικό να έχει αυτοέλεγχο και ανεκτικότητα; Σας φαίνονται σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως η γενναιοδωρία, η ευγένεια, η αξιοπιστία και η φιλία;
Η λίστα αυτή είναι σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, όταν παραπαίετε μέσα στον κυκεώνα μιας ταραχώδους σχέσης, η δυνατότητα να ανατρέξετε στη λίστα των οδηγιών σας και να θυμηθείτε τα πράγματα που ήταν σημαντικά για εσάς, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πιο ξεκάθαρα τα πράγματα· η συνειδητοποίηση ότι η παρούσα σχέση σας υπολείπεται στα σημεία, μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια και να σας δώσει το κουράγιο να αναζητήσετε κάτι καλύτερο.
Δεύτερον, οι σχέσεις είναι αμφίδρομες. Δε θα γίνετε ποτέ η πριγκίπισσα κανενός αν συμπεριφέρεστε σαν κακιά μάγισσα ή πλύστρα. Πρέπει να συμπεριφέρεστε στο σύντροφό σας έτσι όπως θέλετε να σας φέρεται και εκείνος, οπότε καλό είναι να ξεκαθαρίσετε τις απόψεις σας ευθύς εξαρχής, καθώς και να μη σταματάτε να αναρωτιέστε εάν εσείς τηρείτε τις δικές σας υποσχέσεις.
Στο επόμενο άρθρο τα πέντε λάθη αναλυτικά (από το βιβλίο “Βρες τον πρίγκηπα” – εκδόσεις Πατάκη)