Δεν αναφέρομαι σε ύποπτα επενδυτικά προγράμματα. Ούτε σε δάνεια που δίνει ή δεν δίνει η συγκεκριμένη τράπεζα. Κοιτάω online συμπεριφορές και η Πειραιώς μου χτυπάει καμπανάκια. Μέχρι πρόσφατα ήταν σαν όλες τις τράπεζες με αυξομειώσεις στο ενδιαφέρον του διαδικτυακού κοινού κατά περίπτωση και σε σχέση με την επικαιρότητα. Για παράδειγμα:
Δείτε όμως το τελευταίο δωδεκάμηνο. Λογικό η Κύπρου να μην μας απασχολεί. Το ίδιο και η τράπεζα της Ελλάδας. Αλλά τι ακριβώς κάνει η Τράπεζα Πειραιώς και έχει τέτοια μεγάλα σκαμπανεβάσματα;
Στο ντετεκτιβικό παιχνίδι που παίζω με κάτι τέτοια, πρώτο στοιχείο ήταν οι τοποθεσίες. Δηλαδή παρατήρησα ότι η αναζήτηση για “τράπεζα” (με τόνο) και “τραπεζα” (χωρίς τόνο) είχε σημαντικές διαφορές. Είναι κάτι που κοιτάω πάντα και σε σχέση με τους λατινικούς χαρακτήρες γιατί επηρεάζει σημαντικά μερικές φορές τις ρυθμίσεις περιεχομένου που πρέπει να κάνεις. Χωρίς τόνο πρώτος ο δήμος Αθήνας, μετά Νίκαια, μετά Μαρούσι, Πειραιάς, Περιστέρι, Εύοσμος, Βόλος. Με τόνο τα ίδια πρώτα τρία αλλά μετά Θεσσαλονίκη, Ελληνικό, Ηράκλειο, Πάτρα. Κάτι πάει λάθος. Εθνική τράπεζα ψάχνουν πολύ πιο φυσιολογικά από Αθήνα, μετά Θεσσαλονίκη, μετά Πάτρα κλπ κατά σειρά μεγέθους πόλεων της Ελλάδας.
Η απάντηση ήρθε όταν θυμήθηκα μια παλιότερη δουλειά σε σχέση με επέκταση στα Βαλκάνια που ήταν τότε της μόδας. Κοιτώντας παγκοσμίως από που ψάχνουν την κάθε τράπεζα έγινε ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η κίνηση που ξεγελάει το Google είναι οι ίδιες οι τράπεζες. Ανάλογα που έχουν τα γραφεία τους και τα μηχανογραφικά τους κέντρα βλέπουμε και αποτελέσματα σε όγκο αναζητήσεων. Πιθανώς να το κάνουν και επίτηδες, όπως παλιότερα οι αλήτες στον όμιλο Λαμπράκη στις αρχές του in.gr . Είναι και η πίεση από τα τμήματα Marketing να δείξουν ποσοτικά ότι όλες αυτές οι καμπάνιες φέρνουν αποτέλεσμα…