Καθώς η τεχνολογία παίρνει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις ζωές μας, είναι σημαντικό να μην παντρευόμαστε με όρους…δικτακτορίας. Ή ακόμα περισσότερο, να μην μπαίνουμε σε μια σχέση για πλάκα και να καταντάμε άσχημα παντρεμένοι με τάση για διαζύγιο! Μερικά παραδείγματα:
1. Περίεργα βύσματα χωρίς λόγο. Ευτυχώς επιτέλους στα κινητά συμφώνησαν όλοι να ακολουθήσουν το γνωστό microUSB που τιμά κάμερες και σκληρούς δίσκους εδώ και χρόνια. (Και τα κινητά της HTC, Motorola και άλλων πεφωτισμένων.) Δυστυχώς όσοι αγόρασαν iPhone πρώτης γενιάς δεν μπορούσαν να κουμπώσουν καν σε περιφερειακά για iPhone δεύτερης γενιάς! (Διαβάστε εδώ επίσης για την παντελώς αποτυχημένη προσπάθεια επιβολής του Firewire έναντι του USB.)
2. Εταιρείες που σε κλειδώνουν σε ένα πακέτο “όλα σε ένα”. Για παράδειγμα γιατί δεν υπάρχει υπολογιστής Apple που να υποστηρίζει BluRay drive; Γιατί το Final Cut δεν υποστηρίζει μερικά δημοφιλή φορμά βίντεο ανταγωνιστών της Apple ή του Steve Jobs στα media; Επειδή η εταιρεία ελέγχει ένα πολύ κλειστό κύκλωμα λογισμικού και υπολογιστή. Δεν αφήνει κανέναν να φτιάξει κάτι που να μπαίνει στα χωράφια της. Είναι αμείλικτη με οποιονδήποτε (πχ Psystar) αποδεικνύει ότι τελικά τα μηχανήματά της είναι πανάκριβα. Παλιά λέγαμε ότι έτσι διασφαλίζει αξιοπιστία αλλά φέτος έπεσε πίσω ακόμα και από την Asus σε μετρήσεις αξιοπιστίας! (Φετινό πόρισμα εταιρείας μελέτης αξιοπιστίας στις ΗΠΑ)
3. “Δωρεάν” καταναγκαστικό λογισμικό. Αγοράζεις έναν υπολογιστή και έχει ένα σωρό προεγκατεστημένες μπούρδες. Παλιά υπέφεραν από αυτήν την πάθηση πολλά PC (εδώ μια λίστα από πολύ συνηθισμένα προγράμματα που βαραίνουν συχνά τον υπολογιστή) αλλά τώρα η χειρότερη είναι και πάλι η Apple. Η οποία με τις ανανεώσεις σου τα περνάει και χωρίς να σε ρωτήσει μάλιστα! Πρόσφατα ο διευθυντής του Mozilla John Lilly δεν φοβήθηκε να εκφρασθεί δημόσια ενάντια στην Apple γιατί χαντακώνει τον Firefox κάνοντας τον δικό της browser, τον μετριότατο Safari, να περνάει “στα μουλωχτά” και σε υπολογιστές Windows. (Διαβάστε εδώ το blog του.)
4. Τεχνολογίες που σου χαρίζουν περιεχόμενο αλλά πληρώνεις την συσκευή. Ή ακόμα χειρότερα το ανάποδο. πχ όσοι έπαιρναν iPod μέχρι πρόσφατα, δεν μπορούσαν να κάνουν σχεδόν τίποτα με ότι κατέβαζαν (επί πληρωμής μάλιστα) από το iTunes. Μόνο στο iPod σου και στο iTunes μπορούσες να παίξεις τα κομμάτια που αγόρασες! (Ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης διακινεί με άνεση τα αρχεία όπου θέλει.)
5. Κλείδωμα σε επίπεδο hardware ή απειλών μη υποστήριξης. Για παράδειγμα η παντελώς ανόητα κολλημένη μπαταρία σε iPod ή iPhone ώστε να μην μπορείς να την αλλάξεις μόνος σου. Και να πρέπει να αγοράσεις από το “επίσημο κανάλι” και να πληρώσεις υπηρεσία. Για αυτό, σύμφωνα με τον κολοσσό ερευνών NPD, το μέσο Mac κοστίζει 900 δολλάρια παραπάνω από αντίστοιχο PC!
6. Εταιρείες που αποκλείουν δημοφιλείς εφαρμογές. Και πάλι η Apple προηγείται σαν κακός της υπόθεσης. Ακόμα και με τους τρομερά αυστηρούς όρους του iTunes store, μπορεί να αγοράσεις μια εφαρμογή για το iPhone σου και να σου την ακυρώσει μετά η Apple! Ή να αγοράσεις εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή η οποία να αναιρεί την εγγύηση της συσκευής!
Είμαστε πάνω από 1.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι online. Τέτοια τερτίπια δεν πρέπει να περνάνε πια. Αντίσταση στο κουτόχορτο με περισσότερη πληροφόρηση και συζήτηση online παρακαλώ! Η Apple φιγουράρει σε όλα τα αρνητικά σχόλια παραπάνω γιατί όχι μόνο είναι χυδαία στα κλειδώματά της αλλά δεν μας ακούει καν. Μάλιστα με βαρύγδουπο τρόπο προσπαθεί να καπελώσει οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης όπως το iThink ή το Crazy Apple Rumours. Αυτό είναι εφικτό μόνο με την κάλυψη των φανατικών της φίλων που υποστηρίζουν αυτό το νοσηρό κλίμα.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 40 – ΣΑΡΑΝΤΑ. Γιατί η τεχνολογία θα είναι και στο μέλλον κομβικής σημασίας στην ζωή μας και τέτοια κλειδώματα μας παίρνουν το οξυγόνο.