Για ζέσταμα…τι είδους εταιρειών υπάρχουν και σε τι διαφέρουν;
– ο ΦΠΚΥ, (ΕΛΤΑ)
– οι εταιρείες που έχουν λάβει Γενική ή Ειδική Άδεια λειτουργίας από την
ΕΕΤΤ (Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδροµείων) και
– οι επιχειρήσεις που παρέχουν ταχυδροµικές υπηρεσίες, αποτελώντας
µέλη δικτύων των αδειοδοτηµένων εταιρειών.
Στην ευρύτερη ταχυδροµική αγορά στα τέλη του 2009 δραστηριοποιούνταν συνολικά 1.205 εταιρείες. Από αυτές, οι περισσότερες (714) ήταν µέλη δικτύων (κυρίως ΜΜΕ) των επιχειρήσεων ταχυµεταφορών που έχουν αδειοδοτηθεί από την
ΕΕΤΤ, ενώ λειτουργούσαν και 467 ταχυµεταφορείς, κάτοχοι Γενικής Άδειας.
ΕΛΤΑ είναι…ένας!
Αν το δούμε από την μεριά των εσόδων και του όγκου μεταφορών προκύπτει μια ενδιαφέρουσα διαφορά. Ενώ τα ΕΛΤΑ (με κίτρινο στην πίτα) μεταφέρουν τα περισσότερα αντικείμενα, βγάζουν τα λιγότερα λεφτά. Λογικό ίσως για μια δημόσια υπηρεσία εφόσον εξυπηρετεί το δημόσιο καλό έτσι. Άλλοι θα επικεντρωθούν στις σπατάλες και τα δεκάδες παραπάνω καταστήματα από ότι μάλλον χρειάζονται για να γίνει η δουλειά.
Βέβαια ταυτόχρονα τα ΕΛΤΑ εξυπηρετούν το πιο παρωχημένο κομμάτι της αγοράς
αφού η διείσδυση της κινητής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας έχει αρχίσει να υποκαθιστά την παραδοσιακή µορφή επικοινωνίας, γεγονός που επηρεάζει περισσότερο την Καθολική Υπηρεσία. Μάλιστα, µεγάλα ευρωπαϊκά ταχυδροµεία εκτιµούν ότι την επόµενη δεκαετία ο παγκόσµιος διακινούµενος όγκος επιστολών είναι πολύ πιθανό να µειωθεί έως και κατά 50%.
Οι πελάτες ταχυμεταφορών στην Ελλάδα διαφέρουν κάπως από το αντίστοιχο μείγμα σε άλλες χώρες αντανακλώντας ίσως και ιδιαιτερότητες της εγχώριας αγοράς. Ταυτόχρονα η αγορά χαρακτηρίζεται από έντονη συγκέντρωση των µεριδίων αγοράς: σύµφωνα µε την πρόσφατη έκθεση της ΕΕΤΤ, την τελευταία πενταετία οι 9 µεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου συγκεντρώνουν περίπου το 88% των διακινούµενων αντικειµένων και των εσόδων. O πίνακας με τις εναλλαγές στις τιμές το αντανακλά κάπως αυτό αφού το 2009 προέκυψαν αυξήσεις, ιδίως στα δέµατα, οι οποίες οφείλονται στην πτώση του αριθµού των διακινηθέντων δεµάτων και πιθανόν σε προσπάθεια των εταιρειών του κλάδου να καλύψουν εν µέρει τις απώλειές τους από την πτώση του όγκου. Επίσης, οι µεγαλύτερες αυξήσεις το έτος αυτό προέκυψαν στις υπηρεσίες εξωτερικού, τόσο στην αλληλογραφία όσο και στα δέµατα.
1η Ιανουαρίου του 2013 που λήγει η παράταση που πήρε η Ελλάδα για το μονοπώλιο των ΕΛΤΑ πιθανόν να συνοδευτεί και από την πώλησή του σε ξένη εταιρεία με αρκετές και σημαντικές επιπτώσεις σε όλο τον κλάδο.