Και καλά την αρχίσατε “επιτέλους” την σελίδα της εταιρείας στο Facebook. Ή λογαριασμό στο Instagram γιατί είστε “σίγουροι” ότι εκεί είναι το κοινό σας.
Ή blog ή Twitter, κάτι τελοσπάντων που σαν αδηφάγο τέρας πρέπει να το ταΐζετε κάθε μέρα περιεχόμενο. Όταν αρχίσατε είχατε “άπειρα” πράγματα να πείτε. Πέρασε ένας μήνας και τα είπατε όλα. Στις αναρτήσεις έχετε τα ίδια 10-20 like από τους ίδιους 10-20 στην εταιρεία (συν τους κολλητούς σας που το κάνουν από υποχρέωση). Ουσιαστικά δεν τα βλέπει κανείς.
Πριν αρχίσετε την ανακύκλωση, σκεφτείτε μήπως ταιριάζει με την εταιρεία και το κοινό σας κάτι από όλα αυτά:
- Εκδηλώσεις. Όχι μόνο επίσημες ή ανεπίσημες δικές σας, αλλά και εκδηλώσεις, εκθέσεις ή συναντήσεις του κλάδου/τομέα/ειδικότητας που μπορεί να ενδιαφέρει το κοινό σας.
- Ζητήστε να σας πούνε για τα προϊόντα.
- Συμπληρώστε το κενό. Γουστάρω τρελά την ΧΨΩ εταιρεία επειδή _____________
- Στιχομυθία σε άλλα social media. “Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων που έγινε χθες στο Twitter….”
- Διαγωνισμός λεζάντας. Σε παλιές σας φωτογραφίες ή πράγματα που γίνονται στο γραφείο ζητάτε λεζάντα από το κοινό.
- “Μάθετε για την εταιρεία”, κατά προτίμηση live με video ή έστω live chat. Πιάστε τον τεχνικό διευθυντή, ή κάποιον που έχει κάτι να πει και αφήστε τους πελάτες να τον ρωτάνε ότι θέλουν.
- Μακροπρόθεσμες προβλέψεις. “Εσείς πόσο % πιστεύετε ότι θα ανεβούν φέτος οι πωλήσεις παπουτσιών στην Ελλάδα;” Θα εντυπωσιαστείτε πόσους γνώστες θα βρείτε.
- Καλά βιβλία στο θέμα που ασχολείστε για όποιον ενδιαφέρεται λίγο παραπάνω. Βιβλία που προτείνει ο διευθυντής, αγαπημένο βιβλίο υπ.Marketing, γενικά προτάσεις που δείχνουν ότι είστε ψαγμένοι και μοιράζεστε αβέρτα τεχνογνωσία.
- Περίεργοι τρόποι που χρησιμοποιεί κάποιος το προϊόν σας.
- Γνωρίστε τους υπαλλήλους της εταιρείας μας. Πιάνεις έναν/μία, φωτό, κείμενο, τι ωραίοι που είμαστε και πόσο φροντίζουμε τους πελάτες μας.
- Ψηφοφορίες τύπου “τα δέκα πράγματα που θεωρώ πιο σημαντικά όταν αγοράζω ΧΨΩ”
- Χαρίστε προϊόντα (αν είναι από καταστροφή ή εκποίηση πολύ προσοχή στα νομικά/φορολογικά της υπόθεσης μην βρείτε τον μπελά σας)
- Φωτογραφίες από προσεχώς. Κάτι που ετοιμάζετε και το μισοδείχνετε σε όσους σας παρακολουθούν για να νιώσουν “μέσα στα πράγματα”
- Περιεχόμενο από πελάτες. Μπορεί ένα email προς το τεχνικό τμήμα να έχει πολύ “ζουμί”. Ή μια απάντηση στη σελίδα στο Facebook να είναι εξαιρετική περίληψη που να αξίζει δημοσιοποίησης. Ζητήστε την άδεια όποιου το έγραψε και αναδημοσιεύστε.
- Σταρ πελάτες ή σταρ προμηθευτές. Προωθήστε την δικιά τους σελίδα ή προφίλ μαζί με τους λόγους που είναι τόσο σημαντικοί για εσάς.
- Top10 του μήνα, Top5 της εβδομάδας, Top οτιδήποτε έχει πλάκα, κατά προτίμηση και κάποιο νόημα.
- Διαγωνισμός φωτογραφίας/βίντεο/κειμένου/σλόγκαν
Αυτά για ζέσταμα, προσπάθησα να βάλω μερικά που ίσως δεν έχετε σκεφτεί. Προφανώς δεν είναι καλή ιδέα απλά να αντιγράφεις ότι βλέπεις. Ότι κάνετε, προσπαθήστε να βάλετε όσο περισσότερη προσωπικότητα μέσα. Αν δεν το πιστεύετε και απλά βάζετε κάτι για να πείτε ότι ανεβάσατε κάτι και σήμερα το καταλαβαίνουμε όλοι. Το καταλαβαίνει και ο αλγόριθμος του Facebook και δεν δείχνει σε κανέναν τη σελίδα σας τελικά χωρίς boost διαφημιστικό. Οπότε ξαναδιαβάστε τη λίστα μέχρι να βρείτε κάποιο από όλα που να σας ιντριγκάρει να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι…κοινωνικά. Αν δεν κόψετε τις επισημότητες τύπου “η εταιρεία μας δραστηριοποιείται από το 1821 και λαμβάνει την τιμή να ανακοινώσει….” θα μείνετε μόνοι.