Το αρχαιολογικό μουσείο της Νεμέας είναι από τα καλά. Για ελληνικό μουσείο δηλαδή αρκετά προηγμένο. Όχι από τα πολύ βαρετά και παλιομοδίτικα μάλλον λόγω των Αμερικανών που εξ αρχής ασχολήθηκαν και επιχορήγησαν τα πάντα στην περιοχή. Έχω πάει 4 ή 5 φορές τα τελευταία χρόνια και όλοι περνάμε καλά. Βγήκα, ως συνήθως, με καλή διάθεση να κάνουμε μια βόλτα και στα αρχαία που είναι εκτός μουσείου.
Η ζέστη αφόρητη. Είχα δώσει την ομπρέλα που πάντα με συντροφεύει για τον ήλιο στην κόρη μου και η καράφλα πυράκτωνε στο λιοπύρι. Από συνήθεια έβγαλα το μπλουζάκι και το έβαλα σαν τσεμπέρι στο κεφάλι. Κάπως καλύτερα έτσι.
Τι το’θελα; Άρχισαν να ακούγονται σφυρίχτρες και μετά από λίγο ήρθαν τρέχοντας προς την μεριά μου δυο φύλακες.
“Πουτ δε σερτ ον πλιζ!”
Προσωπικά δεν εντυπωσιάστηκα. Δεν είχα ξανακούσει το συγκεκριμέν βλακώδες φιρμάνι αλλά ξέρω τους Έλληνες αρχαιολόγους. Βλαμμένη φάρα μουτζαχεντίν, πιο απόλυτοι στα πιστεύω τους κι από Κορεάτη δικτάτορα. Δεν υπάρχει καν λόγος να συζητήσεις μαζί τους. Έβαλα αμέσως την μπλούζα. Αλλά δεν τους έφτανε. Συνέχισαν αγχωμένοι και με ύφος να μιλάνε μεταξύ τους σαν να είχα κλέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα.
“Κι αν έχει πάρει φωτογραφία;”
-Παιδιά Έλληνας είμαι. Να, δείτε το κινητό μου. Δεν έχω πάρει φωτογραφία στα αρχαία χωρίς μπλούζα.
Με πλησίασε ο άντρας φύλακας. Του έδειξα δυο τρεις φορές όλες μου τις φωτογραφίες. Σάμπως ήξερε πως να ελέγξει το κινητό μου και που του το προσέφερα;
Η υπόλοιπη παρέα μου βέβαια δεν είχε όση εμπειρία έχω με κάτι τέτοια κουμάσια. Θορυβήθηκαν. Προσπαθούσα να κάνω ότι δεν τρέχει τίποτα. Δεν αξίζει καν να χάσεις ανάσα συζητώντας τις βλακείες κανόνες και το ύφος τέτοιων ευθυνόφοβων σκουληκιών.
“Μα μπαμπά, εδώ δεν κυκλοφορούσαν γυμνοί στην Αρχαιότητα; Τι πειράζει αν είσαι χωρίς μπλούζα;” το ένα παιδί.
“Κι αν δηλαδή έκανα εγώ Instagram Live τι θα έκαναν; Θα ζητούσαν να το σβήσει από τους server στην Καλιφόρνια;” λογική αντίρρηση ο άλλος επί τεχνολογικής βάσης στο μέσο που ξέρει αυτός καλά.
Οι φύλακες συνέχισαν την υστερία. Μεγαλόφωνα η κοπέλα έλεγε στο κινητό ή τον ασύρματο ότι “τώρα με κοροϊδεύουν κιόλας – δεν ξέρω τι να κάνω!” σαν να πρόκειται για το συμβάν της δεκαετίας που απειλούσε τα αρχαία και όλο τον αρχαίο πολιτισμό τα δέκα δευτερόλεπτα που ήμουν εγώ χωρίς μπλούζα. Συνέχισα να τους αγνοώ και φύγαμε. Στην πόρτα βέβαια τους ζήτησα τα ρέστα.
“Όχι για εμένα ρε παιδιά αλλά τους τουρίστες δεν τους λυπάστε;” Πάντα προσπαθώ να εξηγήσω εποικοδομητικά το θέμα μπας και βελτιωθούμε σαν κωλοφάρα. “Δεν έχει πουθενά ούτε μια πινακίδα που να λέει ότι δεν μπορώ να βγάλω την μπλούζα μου.”
-Πως, έχει! απαντάει ένας μάγκας εκεί με τους φύλακες.
“Και που είναι;” ρωτάω κοιτώντας προσεκτικά όλη την περιοχή.
-Ε, θα έπρεπε να το ξέρετε.
“47 χρόνια αρχαιομανής, έχω γυρίσει τα περισσότερα αρχαία της Ελλάδας. Εδώ δεν έχετε πινακίδα. Για πείτε μου που στην Ελλάδα, σε πιο αρχαίο έχετε δει τέτοια πινακίδα. Και ακόμα κι αν είχατε κάπου μια πινακίδα ή εγώ ήξερα, φανταστείτε έναν καημένο τουρίστα που θα έβγαζε την μπλούζα του και θα δεχόταν αντίστοιχη επίθεση υστερίας όπως δέχτηκα εγώ!”
Μετά από ώρα πήγα και από το στάδιο της Νεμέας. Ήρθε τρέχοντας ο κύριος που είχαμε μιλήσει στο μουσείο και μου έδειξε μια πλαστικοποιημένη πινακίδα . (Η οποία βέβαια δεν υπήρχε πουθενά στο μουσείο):
Τον ευχαρίστησα και έφυγα. Όπως αποδείχτηκε μετά από λίγο που κοίταξα το document ΦΕΚ που αναφερόταν στην πινακίδα, δεν έλεγε αυτά που έλεγε βέβαια. Τι θα πει “ευπρεπώς ενδεδυμένοι”; Ένας Ιταλός ήταν εκεί με καυτό σορτς΄. Αν το φόραγε η γυναίκα του θα γινόταν θέμα; Το πρόβλημα παραμένει. Στο στάδιο είδα έναν Ιταλό με καυτό σορτς. Δεν θα το έλεγα “ευπρεπές”. Προφανώς το “ευπρεπές” αλλάζει με τις μόδες. Η κόρη μου ζεσταινόταν και σήκωσε το μπλουζάκι. Φαινόταν η κοιλιά της. Αν δηλαδή φορούσε μπουστάκι θα ήταν πάλι “ευπρεπές”; Αν φορούσε το πάνω μέρος του μαγιό της; Αν αντί για 9 χρονών ήταν 13; Με τι λογική και με ποιανού κριτήρια;
Την προηγούμενη φορά που έγραφα εδώ για τον παραλογισμό στα μουσεία ήταν για σχετιζόμενο πρόβλημα, δηλαδή την τρελή απαγόρευση της φωτογράφισης ανθρώπων δίπλα σε αγάλματα. Δεν έλαβα απάντηση αλλά σημείωσα την ταχύτητα και την ευγένεια. Επιφυλάχθηκα για το μέλλον. Ε, το μέλλον ήρθε. Ο πλανήτης Γη εξελίσσεται και οι Έλληνες αρχαιολόγοι συνεχίζουν να χαντακώνουν τον τουρισμό μας με τα μυαλά που κουβαλάνε. Πλέον δεν θα κάνω τον κόπο να τους στέλνω ευγενικά γράμματα. Κυρίες και κύριοι είστε για κλάματα.