Έστω ότι θέλετε να πείτε κάτι σε μια συνάντηση στο γραφείο. Αλλά αυτή έχει ήδη αρχίσει πριν μισή ώρα. Έχετε δυο επιλογές:
- Ανοίγετε με φόρα την πόρτα, στέκεστε στην είσοδο και φωνάζετε το μήνυμά σας.
- Μπαίνετε ήσυχα, κάθεστε σε μια γωνία που έχει άδεια καρέκλα, ακούτε τους υπόλοιπους μέχρι να καταλάβετε τι ακριβώς έχει λεχθεί και μετά μιλάτε.
Είναι προφανής η σωστή επιλογή. Εκτός κι αν έχετε δεχθεί ειδοποίηση για βόμβα στο κτίριο ή επικείμενο τσουνάμι, πρέπει πρώτα να καταλάβετε τον ειρμό της συζήτησης, το στυλ της, την διάθεση των συνομιλητών και μετά να προσθέσετε εσείς κάτι.
Γιατί λοιπόν στα social media όλοι μπαίνουν σαν ταύροι σε υαλοπωλείο; Μας ρωτήσατε αν θέλουμε άλλη μια σελίδα για αυτό το προϊόν ή την κατηγορία αυτή; Ξέρετε από που ενημερωνόμαστε τόσα χρόνια που δεν είχατε εσείς παρουσία; Παρατηρήσατε τον τρόπο που γράφουμε; Τις μέρες και ώρες που προτιμάμε; Την διάθεσή μας συγκεκριμένες εποχές του χρόνου; Η λίστα είναι ατελείωτη γιατί και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκές. Δεν είναι βήμα για την…ντουντούκα σας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένα καφενείο στο οποίο βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους. Αν θέλετε να μπείτε, σεβαστείτε τους κανόνες.
Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα συν τοις άλλοις από την ενασχόλησή μου με ένα project στο οποίο είχα την χαρά να δουλέψω με το κορυφαίο σύστημα reputation monitoring. (Και το μόνο που λειτουργεί σωστά στα Ελληνικά άλλωστε!) Όταν παρακολουθείς σε κάθε μέσο πως έβηξε, τι είπε και πως σχολιάστηκε ένας πολιτικός, είσαι έτοιμος για όλα μετά! Κυκλοφορούν και πολλές άλλες εκδόσεις της ιδέας, συνήθως όμως είναι μόνο για τα online μέσα. Οι μεγάλες διαφημιστικές πλασάρουν δικές τους «υπηρεσίες» οι οποίες κατά την γνώμη μου ελάχιστα διαφέρουν από κάτι που μπορείς να κάνεις και μόνος σου με λίγα Google και Twitter searches πλέον. Μερικά έχουν και μορφή «νοημοσύνης» και λίγο πιο όμορφο dashboard για να τα βλέπεις όλα μαζί και να τα αξιολογείς.
Πάλι όμως δεν έχουν δώσει βαρύτητα στην ελληνική πραγματικότητα. Διαβάστε για παράδειγμα την δουλειά που έχουν κάνει στην Qualia σε σχέση με τα “topics”, μια έξυπνη ανάλυση των σχέσεων ανάμεσα στα online δημοσιεύματα για να αξιολογηθεί και η βαρύτητα του κάθε θέματος. Χωρίς καλή κατανόηση ελληνικών βέβαια δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, αφού δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τα θέματα που είναι συναφή από το περιεχόμενο.
Πριν ανοίξετε λοιπόν την πόρτα των social media για να φωνάξετε ότι σας καίει με την ντουντούκα, ξοδέψτε 3-6 μήνες με ένα τέτοιο σύστημα, αξίζει τον κόπο.
Φανταστικό άρθρο. Έρχεται να βάλει κανόνες εκεί που δεν υπάρχουν. Κι ενώ μιλάς για το «τσαρδί σου» λες και ήσουν εκεί από καταβολής διαδικτύου (BBS κλπ κλπ) δεν έχεις καταλάβει ακόμη, ότι αν εσύ του δώσεις Βήμα (friend request, follow, accept friend) δεν μπορεί να κάνει τίποτε, κανένας.
Σιγά μην ξοδέψουμε 3 μήνες, για να μάθουμε τα «social media». Ας ξοδέψουν 3 μήνες αυτά να μας μάθουν, γι αυτό υπάρχουν άλλωστε.
Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι! Εϊναι εντυπωσιακό πως πέφτουν οι άμυνες έμπειρων επιχειρηματιών όταν έχουν να κάνουν με νέες τεχνολογίες. Λες και οι κανόνες λογικής που διέπουν όλα τα άλλα πράγματα δεν ισχύουν εδώ!
Ο παραλληλισμός με μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει πριν έρθεις είναι νομίζω καίριος. Και το reputation monitoring με οποιαδήποτε μέθοδο απολύτως απαραίτητο για να μειώσεις τις πιθανότητες αρνητικού αντίκτυπου. (βλ τρομοκρατική χρήση social media!)
Τι λες τώρα, κουφάθηκα η άμοιρη … Πώ πω τι αποκάλυψη!!!