Βρήκαμε αυτό το σχετικά χρήσιμο κείμενο αλλά για λόγους αντικειμενικότητας βγάζουμε όλες τις αναφορές σε συγκεκριμένη μάρκα: (Με πλάγια γράμματα τα σχόλιά μου.)
“Μερικά ποδήλατα είναι απαραίτητο να βρίσκονται στη τελευταία ταχύτητα προκειμένου να διπλώσουνε, το οποίο πολλές φορές καταντάει κουραστικό. Εξάλλου δεν είναι δύσκολο να λερωθούμε καθώς διπλώνουμε, ξεδιπλώνουμε ή κουβαλάμε το ποδήλατο. Μειονέκτημα θεωρούμε επίσης το γεγονός ότι σε πολλά ποδήλατα πρέπει να ρυθμίσουμε το ύψος του τιμονιού και της σέλας προτού τα διπλώσουμε.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ms-jmDvU24Y]
Κάποιοι πλαστοί χρόνοι αναφέρονται για το δίπλωμα των σπαστών ποδηλάτων. Κανονικά θα έπρεπε σε αυτούς τους χρόνους να προστεθεί ο χρόνος που απαιτείται για να μπεί το ποδήλατο στη τσάντα…Τι λες βρε άσχετε; Οι περισσότεροι δεν τα βάζουμε ποτέ σε τσάντες! Τα πιό ‘σοφιστικέ’ διπλώματα είναι μεν δυσκολότερα, δίνουν όμως και περισσότερο χώρο. ?
Όχι μόνο ο όγκος ή οι διαστάσεις, άλλα και αν μπορεί να χωρέσει σε συγκεκριμένα μέρη, όπως βαλίτσες παίζει μεγάλο ρόλο. Μερικά σπαστά στην ουσία έχουν αποσπώμενα μέρη (πχ το τιμόνι). Αυτό απευθείας σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να λερωθούμε, άλλα καθιστά και δυσκολότερη τη μεταφορά αν πρέπει να μεταφέρουμε περισσότερα από ένα κομμάτι. Τα σπαστά συνήθως ‘κλειδώνουν’ όταν διπλωθούνε, υπάρχουν όμως και αυτά που τείνουν να ανοίξουν κατά τη διάρκεια του κουβαλήματος. Η ευκολία να μπει στο πορτ μπαγκάζ επίσης – ελέγξτε με το δικό σας αυτοκίνητο. Επίσης σημαντικό να “στέκεται” ακόμα και διπλωμένο.
‘Κλειδώνει’ με κάποιο τρόπο έτσι ώστε να παραμένει κλειστό όταν το κουβαλάω ή χρειάζεται απαραίτητα τσάντα; Είναι η αλυσίδα από την εσωτερική πλευρά για να μη λερωθώ; Υπάρχει κάποιο σημείο απ’ όπου να μπορώ να το πιάσω και είναι σταθερό, ή θα χτυπάει συνέχεια στα πόδια μου; Κουβαλιέται εύκολα από τους πιό κοντούς; (όχι απαραίτητα λόγω δύναμης, αλλά και οι σκάλες μπορεί να αποβούν μοιραίες με κάποια ποδήλατα άμα δεν είσαι ψηλός, ο διαμοιρασμός του βάρους και το μέγεθος μπορούνε να κάνουνε ένα ποδήλατο δυσκολότερο στη μεταφορά ακόμα κι από ένα κανονικού μεγέθους ποδήλατο). Τα σπαστά που μπορούνε να συρθούνε στις ρόδες ακόμα και όταν είναι διπλωμένα είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ στη μεταφορά. Εμένα με βολεύει (και δεν μου έχουν πει ποτέ στο μετρό κάτι, να αφήνω σηκωμένο το τιμόνι, οπότε το σπρώχνω σαν καροτσάκι πανεύκολα – κρεμάω και το μπουφάν άμα λάχει!)
Τα βαριά ποδήλατα είναι δυσκολότερα και στο πηδάλιο, ειδικά στην ανηφόρα, και στη περίπτωση των σπαστών το βάρος είναι κι αυτό σημαντικό καθώς θα το σηκώνετε και θα το κουβαλάτε συνέχεια. Ακόμα περισσότερο όταν είναι και ηλεκτρικά! Σημειώστε όμως ότι κάποια ποδήλατα είναι τόσο εύκολα στο δίπλωμα που καλύτερα είναι να ποδηλατηθούνε όσο το δυνατόν μακρύτερα γίνεται και να διπλωθούνε τη τελευταία στιγμή. Άλλα ποδήλατα που είναι δυσκολότερα στο δίπλωμα και το ξεδίπλωμα και χρειάζεται να μπούνε σε τσάντα, μπορεί να πρέπει να κουβαληθούνε μεγαλύτερη απόσταση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα αξεσουάρ μπορεί να αυξήσουνε το βάρος σχετικά εύκολα (καλαθάκι, κόρνα, σχάρα, λασπωτήρες). Κάποια σπαστά πάνε στις ρόδες ακόμα κι όταν είναι διπλωμένα – σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα αν χρειάζεται να μετακινούμε το ποδήλατο διπλωμένο.
Αυτή η κατηγορία θα μπορούσε να χωριστεί σε πολλές ενότητες.
Η άνεση μπορεί να θεωρηθεί σχετική με αναρτήσεις, ή τι στάση έχουμε όταν καθόμαστε στη σέλα (οι αποστάσεις από το τιμόνι και τα πηδάλια είναι σημαντική). Ή αποψή μας είναι ότι οι σέλες δεν είναι τόσο σημαντικές εφόσον πολύ εύκολα μπορούνε να αλλαχθούνε.
Εκτός Δρόμου – αξίζει μια μικρή αναφορά, αν και συνήθως δεν είναι μείζων παράγοντας για τους περισσότερους αγοραστές. Δείτε την παρακάτω παράγραφο για τα λάστιχα. Αν θέλετε να κάνετε ποδήλατο εκτός δρόμου (όχι απλά μέτριους δρόμους πόλεις) τότε ένα ποδήλατο 26″ ιντσών κατέχει μεγάλο πλεονέκτημα – αλλά στην ουσία οι περιπτώσεις στις οποίες είναι πραγματικά απαραίτητο είναι ελάχιστες. Τα ποδήλατα 26″ ιντσών διατίθονται από διάφορες εταιρείες.
Μια γενικότερη προσέγγιση είναι ότι οι μεγαλύτερες ρόδες μπορούν να χειριστούνε δυσκολότερο έδαφος καλύτερα από τους μικρότερους, και δεν είναι και τόσο ευαίσθητα σε μικρές κινήσεις του τιμονιού (οπότε τα νιώθουμε και πιο σταθερά).
Το πιο σημαντικό είναι να πηγαίνει καλά στον δρόμο. Αν είναι να νιώθεις σαν να καβαλάς ένα παιχνίδι δεν πας μακριά…
Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε εδώ είναι ότι στα περισσότερα ποδήλατα έχουμε την δυνατότητα να εγκαταστήσουμε διαφορετικούς τύπους λάστιχο, και αυτό κάνει μια σημαντική διαφορά στο πόσο καλά θα αποδόσουνε κάτω από διάφορες συνθήκες. Για παράδειγμα, ένα ποδήλατο με λάστιχα τύπου mountain θα μας δυσκολεύει ίσως λίγο στο δρόμο, άλλα θα είναι εξαιρετικό εκτός δρόμου. Τα ίδια ποδήλατα με διαφορετικά λάστιχα θα τσουλάνε με διαφορετικό τρόπο στον ίδιο δρόμο. Για να κρίνουμε όλο το ποδήλατο με ένα συγκεκριμένο λάστιχο, βασιζόμενοι μόνο και μόνο σε ένα test-drive θα ήταν τουλάχιστον αποπροσανατολιστικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάποια μεγέθη ρόδας έχουμε καλές επιλογές στα λάστιχα ενώ σε άλλες όχι (αν και γενικότερα υπάρχουνε αρκετές επιλογές για όλα τα συνηθισμένα μεγέθη πλέον) – οι ρόδες 20″ ιντσών έχουνε τις περισσότερες επιλογές.
Μια γενικότερη προσέγγιση είναι ότι οι μεγαλύτερες ρόδες μπορούν να χειριστούνε δυσκολότερο έδαφος καλύτερα από τους μικρότερους, και δεν είναι και τόσο ευαίσθητα σε μικρές κινήσεις του τιμονιού (οπότε τα νιώθουμε και πιο σταθερά).
Πρώτο βάζω εγώ τις τσάντες, πχ click fix για να μεταφέρεις πράγματα εύκολα.
Ταχύτητες – η μεταξύ τους απόσταση (εύρος) είναι πολύ πιο σημαντική από το πόσες ταχύτητες μπορεί να έχει το ποδήλατο. Η ευκολία στην αλλαγή ταχύτητας. Σε πολλά ποδήλατα είναι σχετικά εύκολο να υψώσουμε ή να χαμηλώσουμε την όλη σειρά ταχυτήτων.
Φρένα – δεν αποτελούνε συνήθως το καλύτερο χαρακτηριστικό των σπαστών με μικρές ρόδες. Αλλά υπάρχουν και ποδήλατα με “κόντρα” το οποίο όταν το συνηθίσεις έχει πολύ χρησιμότητα στην πόλη.