«…απ’ τα δικά σου χείλη μού έλειψε πολύ». Μας λέει ο αοιδός στο συγκεκριμένο τραγούδι, και όχι άδικα, αφού το φιλί έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.
Το συναντάμε σε διάφορες μορφές, ως εκδήλωση σεβασμού, χαράς, αγάπης. Εκείνο όμως που μένει ανεξίτηλο στη μνήμη είναι το ερωτικό φιλί. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη, οι γυναίκες προτιμούν να φιλάνε, ενώ οι άντρες να τους φιλούν. Επισημαίνεται δε στην έρευνα πως οι άντρες, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα εκλεκτικοί, όταν πρόκειται να κάνουν σεξ με μια γυναίκα, αντίθετα στο θέμα φιλί είναι αρκετά δύσκολοι και περίπλοκοι, σχετικά με το πώς και πόσο θα φιληθούν, και αυτό γιατί το φιλί σημαίνει κάτι περισσότερο, κάτι βαθύτερο από την απλή σαρκική επαφή. Και οι πόρνες, άλλωστε, δεν αφήνουν τους πελάτες τους να τις φιλήσουν στο στόμα.
Το φιλί δημιουργεί μια έντονη συναισθηματική φόρτιση, γιατί μέσα από αυτό αναβιώνουμε την αγάπη και την ασφάλεια που νιώθαμε ως βρέφη στην αγκαλιά της μητέρας. Το φιλί υποδηλώνει οικειότητα, εμπιστοσύνη, αισθησιασμό και φυσικά την ανάγκη προστασίας.
Οι ψυχαναλυτές λένε πως το φιλί το μαθαίνουμε, ουσιαστικά, στο θηλασμό ως βρέφη, η επαφή με τη θηλή και το ρούφηγμα είναι οι ίδιες κινήσεις που κάνει κάποιος όταν φιλάει ερωτικά. Από την άλλη, οι ανθρωπολόγοι θεωρούν πως το φιλί είναι κατάλοιπο της προϊστορίας μας. Οι μητέρες, όταν σταματούσαν να θηλάζουν, μασούσαν την τροφή και την έσπρωχναν με τη γλώσσα τους στο στόμα του βρέφους. Επομένως για τους ανθρωπολόγους το φιλί προήλθε πιθανότατα από την πανάρχαια αυτή μέθοδο. Οι υποστηρικτές, πάλι, της θεωρίας της εξέλιξης πιστεύουν ότι το ερωτικό φιλί γεννήθηκε όταν οι πρόγονοί μας έπαψαν να χρησιμοποιούν την οπίσθια στάση κατά την αναπαραγωγή και υιοθέτησαν την πρόσθια στάση, τη λεγόμενη ιεραποστολική.
Η νέα στάση, πέρα από το ότι ήταν πιο βολική για την αναπαραγωγή, ευνοούσε την ανάπτυξη των συναισθηματικών δεσμών ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους, οι οποίοι μπορούσαν πλέον να κοιτάζονται στα μάτια, να μιλούν, να φιλιούνται, να αγαπιούνται.
Το φιλί από καταβολής κόσμου ισχυροποιεί το δεσμό του ζευγαριού και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως δε νιώθουμε για όλους τους ανθρώπους την ανάγκη να γευτούμε ένα φιλί τους! Αυτή και μόνο η ανάγκη είναι ένα σημάδι για το τι αισθανόμαστε για έναν άλλο άνθρωπο του αντίθετου φύλου. Το φιλί είναι συναίσθημα και ουδεμία σχέση έχει με τη βιολογική ανάγκη του σεξ.
«Το φιλί είναι σαν να πίνεις αλατισμένο νερό: πίνεις και η δίψα σου αυξάνεται» (κινέζικη παροιμία).
Νεφέλη Π.Ζ.