Καθότι όλοι έχουμε κολλήματα σε τέτοια θέματα, μια χρήσιμη άσκηση είναι να σκεφτείς λεπτομερώς ένα επάγγελμα τελείως ασυνήθιστο. Μέλος ομάδας pit stop αγώνων αυτοκινήτου.
Καταρχάς καταλαβαίνεις ότι κανένα επάγγελμα δεν είναι πια απλό. Μπορεί να είσαι υπεύθυνος για το πίσω δεξί λάστιχο, μπορεί να είσαι αυτός που σηκώνει το αμάξι, μπορεί ο ανεφοδιαστής καυσίμου. Ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και είναι λογικό όταν έχεις απαιτήσεις. Ο μέσος χρόνος pit stop έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και ακόμα δεν αρχίσαμε. Ύστερα δεν είναι μόνο αυτοί που φαίνονται. Την ομάδα υποστηρίζει γιατρός ή/και φυσιοθεραπευτές ή άλλοι ειδικοί σε τραύματα και αποκατάσταση. Κάνουν ειδικές ασκήσεις και πρόγραμμα γυμναστικής. Άλλοι μελετάνε τις κινήσεις για να σκεφτούν πως να γλιτώσουν κάποιο δέκατο του δευτερόλεπτου τοποθετώντας αλλού το πόδι ή αλλάζοντας τον τρόπο που προσεγγίζουν το αμάξι καθώς έρχεται.
Για να μπεις σε αυτόν τον χώρο δεν υπάρχει πανεπιστήμιο, σχολή ή εγγυημένος τρόπος. Όλο και περισσότερα επαγγέλματα είναι έτσι. Πρέπει μόνος σου να την ψάξεις, να κάνεις επαφές, να αυτοπροβληθείς, να προσπαθήσεις. Έχει πολύ να κάνει με διαπροσωπικές ικανότητες, να είσαι συμπαθής και χρήσιμο μέλος ομάδας, να μην βιάζεσαι, να περιμένεις την ευκαιρία και να μην την πετάς όταν σου έρθει.
Απειλείται από τα τους υπολογιστές αυτό το επάγγελμα; Και πάλι εξαιρετικό παράδειγμα. Χάρη σε καλύτερα εργαλεία, τα μπουλόνια φεύγουν και μπαίνουν πιο γρήγορα από ποτέ. Αλλά σε συνθήκες αγώνων ακόμα χρειάζονται άνθρωποι. Δεν υπάρχει ρομπότ που να κινείται τόσο γρήγορα και ευέλικτα, πόσο μάλλον να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ασυνήθιστα προβλήματα όπως αλλαγή σπόιλερ ή μηχανική ρύθμιση. Μπορώ να φανταστώ τρόπους να αλλάζει. Για παράδειγμα μπορεί με αισθητήρες και πομπούς να βρίσκει το πρώτο μπουλόνι πιο γρήγορα ο χειριστής κάποτε. (Το πρώτο είναι το άγχος, μετά έχει μπει η ρόδα και τα υπόλοιπα είναι έτοιμα.) Μπορεί κάποτε να υπάρχει κάποιου είδους docking bay που να αρπάζει τα αγωνιστικά καθώς μπαίνουν στην pit lane. Αλλά θα αργήσει.
Μπορεί να εξαφανιστεί όλη η ανάγκη; Ίσως λόγω πίεσης από το lobby των οικολόγων να μην είναι τόσο δημοφιλείς οι αγώνες αυτοκινήτων στο μέλλον. Δύσκολο βέβαια αλλά όχι αδύνατον. Μπορεί οι αγώνες drone να ξεπεράσουν την F1; Θα μείνεις κολλημένος στα αυτοκίνητα ή μπορείς να πας και σε άλλο είδος αγώνων; Σίγουρα πάντως και σε αυτό το επάγγελμα απαιτείται μια στοιχειώδης media εξοικείωση γιατί σε κάποιο κανάλι ή κάποιο Twitter/Instagram θα φανείς. Αν έχω να διαλέξω ανάμεσα σε άχρωμο και άοσμο αλλαχτή μπροστά αριστερής ρόδας και έναν πολύ τυπά που προκαλεί το ενδιαφέρον, ε, θα διαλέξω τον δεύτερο.
Δεν μπορείς να έχεις γεωγραφικά στεγανά. Αν σε ζητήσει μια ομάδα στην Νότια Αμερική και είναι καλό για την καριέρα σου, θα πας. Αν χρειαστεί για έναν χρόνο να κάνεις δυο αγώνες την εβδομάδα σε άλλη χώρα κάθε φορά, η οικογένειά σου θα περιμένει. Μάθε καλά Αγγλικά, μάθε να τρως τα πάντα, να κοιμάσαι οπουδήποτε και να απολαμβάνεις τις αλλαγές. Όταν πει το αφεντικό “χρειάζομαι κάποιον για μια δύσκολη δουλειά” μην είσαι αυτός που κρύβεται πίσω από την φούστα αλλουνού.
Πως γίνεται καλύτερο ένα μέλος ομάδας pit stop; Πως προβάλλει τη δουλειά του; Πως βρίσκει ευκαιρίες στην καριέρα του; Μετά από δέκα χρόνια που κοπανάς το ίδιο γόνατο στην ίδια ρόδα κάθε Σαββατοκύριακο, πως μπορείς να εξελιχτείς;
Μπορείς να συνεχίσεις μόνος σου τη λίστα. Και πρέπει να την συνεχίσεις για να καταλάβεις ποια είναι τα πραγματικά εφόδια στο σύγχρονο πεδίο εργασίας.