Πέρυσι πήγα Χαλκιδική. Και πρόπερσι πήγα Χαλκιδική. Εκτός από τα αγαπημένα μου ξαδέλφια εκεί στην αρχή του δεύτερου ποδιού, εξερεύνησα κάθε φορά και άλλες παραλίες. Μαζεύει πολύ κόσμο. Λογικό το ερώτημα της κόρης μου καθώς βλέπαμε από την Σάρτη απέναντι το Άγιο όρος:
“Έχει ωραίες παραλίες κι εκεί;”
Σχεδόν όλη η Θεσσαλονίκη, πολλοί Έλληνες και τα μισά Βαλκάνια συνωστίζονται τα καλοκαίρια για να απολαύσουν την ομορφιά της Χαλκιδικής. Δηλαδή τα 2/3 της Χαλκιδικής για να ακριβολογούμε. Μην ανησυχείτε, δεν θα πιάσω να αναλύσω θεολογικά ή νομικά το θέμα. Ούτε να φυτέψω αμφιβολία αν πράγματα πέρασε από εδώ η Παναγία και όρισε να γίνει τόπος μοναστηριακός. Αν μαζεύτηκαν εικονολάτρες ή αν κρύφτηκαν εδώ δε με νοιάζει. «Απαγορεύεται να εισέρχονται στον Άθω ευνούχοι και αγένειοι νέοι” λέει ο “Τράγος” αλλά πιο παλιά στην Ουρανούπολη ίσχυε το αντίθετο αφού κατοικούσαν μόνο γυναίκες, κυρίως νέες παρθένες, που προορίζονταν να γίνουν ιέρειες της Άρτεμης ή της Ουράνιας Αφροδίτης. Απαγορευόταν η είσοδος στους άνδρες. Όσοι παραβίαζαν το άβατο καταδικάζονταν σε θάνατο.
Όχι, δεν ζητάω να επιτραπεί η είσοδος σε γυναίκες στο Άγιο Όρος. Είμαι υπέρ της παράδοσης και κάθε είδους εξειδικευμένου τουρισμού. Ότι ηρεμία ψάχνει να βρει ο Πρίγκηπας Κάρολος ή ο Βλαδίμηρος Πούτιν σε αυτό το μαγικό μέρος, μαγκιά τους και καμάρι τους. Χιλιάδες άνθρωποι και ένας αγαπημένος μου ξάδελφος ορκίζονται ότι είναι εκπληκτική εμπειρία. Δεν θέλω να τους το χαλάσω.
Αλλά μου φαίνεται λογικό να κάνουμε ένα από τα άλλα δυο πόδια της Χαλκιδικής μόνο για γυναίκες. Αντί απλά να γιορτάζουμε μια Κυριακή τον χρόνο την ημέρα της μητέρας, να της δώσουμε κάπου να μπορεί και μια μητέρα να πάει για περισυλλογή όταν χρειάζεται. Αντί να κοτσάρουμε #metoo στα social media, να μπορεί ένα θύμα βιασμού να πάει κάπου χωρίς άντρες να ηρεμήσει κάνα μήνα. Μια παρέα νέα κορίτσια να χαρεί παραλίες χωρίς να έχουν να σκέφτονται τα παραπανίσια κιλά τους και τι θα πει ο κόσμος.
Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο άσυλο γυναικών. Και δεν είναι δουλειά μου να τα σκεφτώ εγώ. Ας τα σκεφτούν οι γυναίκες που θα το αναλάβουν, συνήθως έχουν τις καλύτερες ιδέες έτσι κι αλλιώς. Μέχρι να γίνει όμως κάτι τέτοιο, κάτι δίκαιο για την κόρη μου, εγώ στο Άγιο Όρος δεν θα πάω.