Το σίγουρο είναι ότι η βιομηχανία κινητών τηλεφώνων έχει μάθει από τα λάθη της καπνοβιομηχανίας. Δεν πρόκειται να την πατήσει εύκολα. Κάθε φορά που βγαίνει μια μελέτη σχετικά με πιθανή σχέση ανάμεσα στην χρήση κινητού και καρκίνο, φροντίζουν να βγάζουν άλλες τρεις που μπερδεύουν τα δεδομένα.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rsnWYHbCYBs&feature=player_embedded#]
Τώρα όμως πολλοί πολιτικοί στις ΗΠΑ ακολουθούν διαφορετική τακτική και ζητάνε να μπούνε προειδοποιήσεις στα πακέτα. Ότι “ενδέχεται έντονη χρήση να προκαλεί καρκίνο” και ζητάνε έμφαση στα νούμερα ακτινοβολίας SAR. Σε τέτοιες προτάσεις, σαν κοινωνία δεν θα έπρεπε να λέμε ναι; Άλλωστε τι ζημιά μπορεί να γίνει; Να πέσουν οι πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων; Καλύτερα δεν είναι να είμαστε προσεκτικοί, ακόμα και αν δεν ξέρουμε ακόμα με σιγουριά τις επιπτώσεις αυτής της δημοφιλούς τεχνολογίας;
Είναι όμως ενδεικτικό της τεμπελιάς μας. Ακόμα και όταν βλέπουμε πίνακες σαν αυτόν εδώ που δείχνουν την επίπτωση της ακτινοβολίας σε μικρά παιδιά, τελικά δεν κάνουμε τίποτα. Όλο λέμε να πάρουμε καινούργιο hands free…όλο μπλέκει το καλώδιο…και τέτοιου επιπέδου δικαιολογίες.
Ακτινοβολία βέβαια έχουν και τα ασύρματα τηλέφωνα στο σπίτι, ίσως και πιο πολύ από το κινητό. Ακτινοβολία έχουν και οι πρίζες, οι ξυριστικές μηχανές και τα ξυπνητήρια.
Αξίζει να δείτε το βιντεάκι για το κομμάτι της μέτρησης της ακτινοβολίας για μια ιδέα πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα τελικά σαν μέτρηση και μόνο.