Το ιδιαίτερο πάθος που εκδηλώθηκε στα πάμπολλα σχόλια του άρθρου μου για τους μύθους του μητρικού θηλασμού κρύβει ένα πρωτόγονο πάθος αξιοθαύμαστο. Αυτό του μητρικού ένστικτου, της μητέρας που θα κάνει το παν για το καλό του παιδιού της. Και καλά στον θηλασμό, όλοι ξέρουμε την σωστή απάντηση. (Κι ας με παρανοούν όσοι διαβάζουν γρήγορα τα άρθρα και δεν καταλαβαίνουν τι γράφω.) Σε άλλα θέματα είναι πολύ πιο μπερδεμένα τα πράγματα. Είτε από ανακριβείς φήμες που κυκλοφορούν σαν ημιμάθεια ή από πραγματικές επιστημονικές μελέτες. Το “έλα μωρέ, ένα ποτηράκι κρασί δεν πειράζει” είναι κάτι που ακούγεται κάθε μέρα σε τραπέζια ανά την Ελλάδα. Στέκει όμως όταν αναφέρεται σε μια έγκυο;
Σε με μελέτη του 1993 ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8322759 ) βρίσκουν αυξημένη πιθανότητα θνησιγένειας σε νεογνά αν η μητέρα απέχει τελείως από το αλκοόλ! Είναι από αυτά που κυκλοφορούν σαν μεγάλοι τίτλοι σε εφημερίδες και περιοδικά. Από αυτά που θα χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία μια αλκοολική μητέρα. Μια άλλη (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16737465 ) δείχνει μείωση της νοημοσύνης σε παιδιά μαύρων μητέρων που έπιναν 3-6 ποτηράκια την εβδομάδα αλλά αύξηση της νοημοσύνης των παιδιών όσων έκαναν χρήση κοκαϊνης!
Πάνω από είκοσι χιλιάδες μελέτες σε σχέση με αυτό το θέμα βρίσκω με μια γρήγορη ματιά στο PubMed οπότε μάλλον πρέπει να στραφούμε σε meta analysis όπου κάποιος άλλος έχει κάνει το ξεσκαρτάρισμα για εμάς πριν από εμάς.
http://www2.cfpc.ca/local/user/files/%7B53840142-ECCB-48F9-9D9F-0759CA6D6117%7D/alcohol%20and%20pregnancy.pdf είναι αυτή των Henderson, Gray και Brocklehurst η οποία δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ μικρής κατανάλωσης αλκοόλ και ένα σωρό πιθανές επιπλοκές εγκυμοσύνης. Εφιστά την προσοχή μας όμως και ότι “weaknesses in the evidence preclude the conclusion that drinking at these levels during pregnancy is safe.” (Οι αδυναμίες στα στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να καταλήξουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και σε μικρές ποσότητες είναι ασφαλής.) Ναι μεν αλλά δηλαδή…
Στην άλλη μεγάλη ανάλυση προηγούμενων ερευνών (“The effects of prenatal alcohol exposure on infant mental development: a meta-analytical review.” Testa et al – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12814894 ) οι συγγραφείς είναι ακόμα πιο αυστηροί:
” Because the body of relevant literature is neither large nor conclusive, and because of heterogeneity in measurement, analysis and samples, caution is urged in interpreting results. Future research would benefit from use of more specific measures of infant outcomes and consideration of the impact of relevant covariates, different dosage patterns and timing of drinking on infant mental development.”
Δηλαδή παρά τον μεγάλο όγκο μελετών, οι συγγραφείς θεωρούν ότι δεν καταλήγουν κάπου και ότι λείπουν σημαντικά στοιχεία για να μπορεί κανείς να καταλήξει στην δόση και τον τύπο ανθρώπου στον οποίο έχει ή δεν έχει αποτέλεσμα η κατανάλωση αλκοόλ στο έμβρυο.
Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ: δεν έχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο όριο (1 ποτηράκι πχ που λέμε συχνά σαν δικαιολογία) το οποίο να είναι σίγουρα ασφαλές. Αλλά δεν έχει βρει και ποσότητα η οποία σίγουρα κάνει ζημιά. Κάποιες ενδείξεις για θετική επιρροή στο έμβρυο είναι υπερβολικά αόριστες για να γίνουν σύσταση παραδείγματος προς μίμηση ακόμα.
Comments are closed.