Μάρτιος. Ο μήνας που “μεγαλώνει η μέρα”. Μας αρέσει. Ξαφνικά το βράδυ έχουμε φως. Γυρνάμε από την δουλειά και είμαστε γεμάτοι ενέργεια για γυμναστική και βόλτες. Και ανάποδα κλαιγόμαστε στην χειμερινή αλλαγή ώρας που σκοτεινιάζει πιο νωρίς. “Ήρθε ο χειμώνας” γκρινιάζουμε.
Αλλά η γκρίνια γύρω από αυτό το θέμα είναι χαρακτηριστική της ανικανότητάς μας σαν χώρα να συνυπολογίσουμε παράγοντες και να βγάλουμε έναν μέσο όρο. Κάπως έτσι δεν θα έπρεπε να λειτουργεί η δημοκρατία;
1. Δεν υπάρχει “φυσικός κύκλος φωτός”. Αυτές οι θεωρίες περί της επίπτωσης του ήλιου στην υγεία μας στέκουν βέβαια αλλά ζούμε εδώ και πολλά πολλά χρόνια έξω από αυτήν την λογική. Αν θέλετε “φυσικό κύκλο” και τρόπο ζωής απολαύστε το στην κατασκήνωση το καλοκαίρι για λίγο. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι πιο πολύ μας επηρεάζει το πρόγραμμα της τηλεόρασης, παρά ο ήλιος.
2. Δεν έχουν όλες οι χώρες στον κόσμο αλλαγή ώρας. Μερικές πολιτείες στις ΗΠΑ, η μισή Αυστραλία, σχεδόν όλη η Αφρική και η πλειοψηφία στην Ασία δεν αλλάζουν τα ρολόγια τους. Γιατί προφανώς μπορείς απλά να αλλάξεις την ώρα που κάνεις κάτι, όχι το ρολόι σου! Αντί να ξυπνάς στις 7, να ξυπνάς στις 8 ή τις 6. Ένα νούμερο είναι άλλωστε και τα σύγχρονα ξυπνητήρια αλλάζουν αρκετά εύκολα ξέρετε…
3. Γκρινιάζουν πολλοί ότι δεν τους αρέσει να ξυπνάνε στο σκοτάδι. Αστείο επιχείρημα. Γιατί μια χαρά τους αρέσει το απόγευμα να έχει φως. Δεν μπορείτε να τα έχετε όλα όταν είναι πιο μικρή η μέρα. Τα παιδιά προτιμάνε να έχει φως να παίξουν μετά το σχολείο που είναι τίγκα στην ενέργεια και το κέφι ή το πρωί (που κοιμούνται όρθια);
4. To επιχείρημα ότι γλιτώνουμε ηλεκτρισμό δεν με πολυπείθει. Ούτε έχω διαβάσει αρκετές έρευνες που να δείχνουν μεγάλη διαφορά. Επιπλέον κατά την διάρκεια της μέρας οι περισσότεροι εργάζονται σε χώρους που έτσι κι αλλιώς φωτίζονται τεχνητά.
5. Κάτι ηλίθια επιχειρήματα τύπου “θα μας κάνει η Ευρώπη να δουλεύουμε ότι ώρα θέλουν αυτοί και οι τράπεζές τους” είναι χαρακτηριστικά της πολιτικής χροιάς που θέλουν να δώσουν κάποιοι στο θέμα. Η ώρα ήταν πάντα θέμα εμπορικών σχέσεων. Αν μας συμφέρει να λειτουργούμε ίδιες ώρες με άλλους που έχουμε συναλλαγές, προφανώς αυτό θα κάνουμε.
6. Αντίθετα υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι όταν σκοτεινιάζει αργότερα αυξάνονται αρκετά τα έσοδα στον τουρισμό. Η Ελλάδα, κατεξοχήν τουριστική χώρα, θα έπρεπε να τα μελετήσει προσεκτικά. Ακόμα και στην Αγγλία έχει γίνει επίσημη πρόταση να ανασταλλεί η αλλαγή ώρας για τρία χρόνια να μετρήσουν την διαφορά στον τουρισμό.
Φανταστείτε λοιπόν τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν ήθελε κάποιος να καταργήσει την αλλαγή ώρας. Ποιος πολιτικός και ποιοι πολίτες μπορούν να το συζητήσουν νηφάλια και να βγάλουν άκρη τι πρέπει να γίνει;
Ειναι οικονομικο το θεμα
Δεν ειναι θεμα τρολλινγκ ουτε νεφελιμ βλακακο
Θα με ενδιέφερε να μάθω σε ποια οικονομική ανάλυση βασίζεις το “επιχείρημά” σου. Πράγματι παλιότερα έλεγαν ότι γλιτώνουμε ρεύμα έτσι αλλά αυτό έχει καταρριφθεί επιστημονικά εδώ και αρκετά χρόνια.
Μμμμ ναι 10% παγκοσμια εξικονομηση ρευματος δεν ειναι αρκετο