Μία μεγάλη κυρία της θεατρικής σκηνής, έφυγε από κοντά μας σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου.
Είχαμε την χαρά να την απολαύσουμε με την κόρη μου στο έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Τελευταίος επισκέπτης», όπου έπαιζε μαζί με τον Στράτο Τζώρτζογλου, τη Νένα Μεντή και την Ερση Μαλικένζου. Το οποίο μάλιστα, ανέβηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή στην Ελλάδα.
Σαν θεατρική παράσταση είχε μία ιδιαίτερη εναλλαγή, ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία. Η ερμηνεία της συναρπαστική…
Απέδωσε υπέροχα τον χαρακτήρα της ηρωίδας που ξεκίνησε φτωχή και έγινε πλούσια, μετά από τρεις οικονομικά επιτυχημένους γάμους και ζει μόνη μετά τον θάνατο του μοναδικού άντρα που αγάπησε. Μέχρι που στη ζωή της, εμφανίστηκε ο απρόσκλητος επισκέπτης και η ανατροπή στο μονοπάτι και των δύο, ήταν αναπόφευκτη.
Εκείνη γοητεύεται γιατί είναι ποιητής, όπως ο τελευταίος αγαπημένος της. Αλλά στην πορεία ανακαλύπτει πως είναι συνοδός ηλικιωμένων κυριών λίγο πριν τον θάνατό τους.
Η γνωριμία αυτή είναι καταλυτική για τους ήρωες. Εκείνη φεύγει συγκινημένη ξανά σαν γυναίκα- ενώ είχε πιστέψει πως ο τομέας αυτός είχε κλείσει, κι εκείνος αποφασίζει να εγκαταλείψει το «επάγγελμά του» για πάντα.
Η ιστορία της ως ηθοποιού είναι μακρά και πλούσια. Γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα απ’ όπου και πήγε στην Αθήνα το 1946. Ξεκίνησε στα 16 της την επαφή με την τέχνη. Στο χρόνο που σπούδαζε στις δύο τελευταίες γυμνασιακές τάξεις, φοίτησε παράλληλα στο “Θεατρικό Σπουδαστήριο” του Βασίλη Ρώτα.
Τιμήθηκε το 1958 με το θεατρικό έπαθλο της Μαρίκας Κοτοπούλη.
Κάποια από τα θεατρικά της έργα είναι: «Νυφιάτικο τραγούδι» του Περγιάλη ως Τριανταφυλλιά Θίασος του «Ρεαλιστικού Θεάτρου» του Αιμίλιου Βεάκη (1946), την Οφηλία στον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ ως Περντίτα, Μαίρη Γουώρεν στη «Δοκιμασία» του Άρθουρ Μίλερ, στα «Στρατηγήματα εραστών» , ως Ισμήνη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Δρόμος του ποταμού» του Μόργκαν, «Άνθρωπος του διαβόλου» του Μπέρναρντ Σο και «Κολόμπ» του Αρνούιγ ως Κολόμπ, «Άννα Φρανκ» στον ομώνυμο ρόλο…
Συνεργάσθηκε με το θίασο της Κατερίνας, με το θίασο Μανωλίδου – Αρώνη – Χατζίσκου (1951 – 1952) όπου και διακρίθηκε ως “ενζενί”.
Είχε παίξει στον κινηματογράφο και σε τηλεοπτικές σειρές.
Στη Καβάλα λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου το οποίο φιλοξενεί σημαντικές παραστάσεις και επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Σε συνέντευξή της στην Α. Γραμμέλη είχε αναφέρει για τον ρόλο της στον «Τελευταίο επισκέπτη»:
«Θα έλεγα ότι είμαι πάρα πολύ γεμάτη. Όμως να που πάντα υπάρχει η έκπληξη, όπως τώρα, όπως και στη Ρόουζ. Εκπλήξεις που έρχονται και με συναντάνε. Ηρωίδες, ρόλοι που δεν τους είχα αναζητήσει, ούτε τους είχα σκοπεύσει. Είναι και αυτό ένα μικρό θαύμα. Γιατί αυτή η γυναίκα που ερμηνεύω τώρα είναι όντως ξεχωριστή και έχει δημιουργηθεί από ένα συγγραφέα που γνωρίζει τη γυναικεία ψυχοσύνθεση μοναδικά. Αυτές οι συναντήσεις καλύπτουν πιθανές επιθυμίες».