Η ένσταση πολλών σε σχέση με γνωριμίες μέσα από κοινωνικά δίκτυα είναι ότι είναι αδύνατον να ξέρεις τον πραγματικό χαρακτήρα κάποιου από το προφίλ του. Μπορεί να έχει ψεύτικη φωτογραφία, να πατάει «μου αρέσει» σε θέματα που δεν ξέρει καθόλου και να προβάλλει μια τελείως ψεύτικη εικόνα. Τα στοιχεία όμως τους διαψεύδουν. Ο λόγος είναι απλός: δεν μπορείς να προσομειώσεις τον κύκλο φίλων και τα σχόλιά τους εύκολα.
Αν βάλω μια υπερβολικά εντυπωσιακή εικόνα στο προφίλ μου, οι φίλοι μου θα την σχολιάσουν αντίστοιχα. Αν γράψω κάτι υπερβολικά «ψαγμένο» θα με κράξουν. Το πιο πιθανό είναι ότι οποιοδήποτε υλικό δεν συνάδει με την προσωπικότητά μου θα φανεί. Αν στείλω αίτημα φιλίας σε κάποιον/α και παρακολουθεί σε βάθος χρόνου τις δραστηριότητές μου, από τα συμφραζόμενα, αυτά που λέω και αυτά που δεν λέω, χτίζει την εικόνα μου.
Έτσι λοιπόν προτείνω πολύ έντονα σε εταιρείες που ψάχνουν το στίγμα τους, την εταιρική τους ταυτότητα ή την «φωνή» για ένα brand να αρχίζουν blog. Γιατί καλά τα λόγια και δεκαπέντε σημεία σε έναν πίνακα, αλλά ζωντανεύουν την στιγμή που «ακουμπάνε» αληθινούς ανθρώπους. Ορίζουμε το κοινό και τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά όπως θα τα θέλαμε αλλά πως δοκιμάζουμε στην πράξη τις ιδέες;
OK, το ομολογώ ότι είμαι πλέον εθισμένος στα blog. (Εδώ η ανάπτυξη της θεωρίας μου ότι είναι καλύτερα από ψυχανάλυση σε εταιρικό επίπεδο.) Γενικά οποιοδήποτε μέσο βοηθάει μια εταιρεία ή ένα brand να «βρει την φωνή» του είναι χρήσιμο. Με το μειονέκτημα ότι περιορίζεσαι σε ιδέες που έχουν να κάνουν με πελάτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ένα παράδειγμα από ένα που ξεκίνησα την προηγούμενη εβδομάδα: www.ilektriko.info
Μου έκανε εντύπωση πόσο συχνά με σταματάνε στον δρόμο να με ρωτήσουν για το ηλεκτρικό σπαστό ποδήλατό μου. Στην πορεία κατάλαβα ότι κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από αυτή την κατηγορία προϊόντων. Ξεκίνησα λοιπόν απλά να γράφω τις εμπειρίες μου. Στην πορεία:
- Έμαθα πολύ καλύτερα τι υπάρχει στο ελληνικό και το διεθνές διαδίκτυο γύρω από αυτό το θέμα. Άλλο να κάνεις μια χαλαρή αναζήτηση για προσωπικούς λόγους και άλλο να κάνεις έρευνα για ένα άρθρο που έχει το όνομά σου από κάτω.
- Απέκτησα σχεδόν αμέσως μια αίσθηση πραγμάτων που έχουν απήχηση από τις αναζητήσεις που καταλήγουν στο www.ilektriko.info Όταν βλέπεις ότι πολλοί γράφουν «το καλύτερο ποδήλατο πόλης» στο Google για παράδειγμα.
- Παρακολουθώντας τα κλικ τους στη ντουζίνα μόλις θεμάτων που έχει ως τώρα το blog έμαθα ήδη ότι πχ τα αξεσουάρ ενδιαφέρουν.
Δηλαδή αυτή η «κοινότητα» που αναφέρουν συχνά κάποιοι ειδικοί, έχει ήδη σχηματιστεί. Δεν χρειάζεται να κάνουν πέντε σχόλια ή να πάρει φωτιά η σελίδα στο Facebook. Με τα κλικ τους μιλάνε οι άνθρωποι. Απλά πρέπει να τους ακούσω. Με αυτή την …μουγκή συζήτηση θα χτίσουμε ίσως μια σχέση που θα εξελιχτεί σε brand.