Αν δεν το διαβάσατε, βρείτε εδώ το πρώτο μέρος με τα απολύτως απαραίτητα (επαφές, ημερολόγιο, φωτογραφίες) και πως να τα διαφυλάξετε. Ας δούμε τώρα τα πιο διασκεδαστικά.
- Διάβασμα. Μην μου αρχίσετε “α, δεν μπορώ σε τόσο μικρή οθόνη” ή κάτι ρομαντζάδες περί μυρωδιάς του έντυπου βιβλίου. Όταν είσαι έξω από την ενόργανη της μικρής και περιμένεις να τελειώσει ή θα παίξεις Candy Crush ή θα διαβάσεις λίγο να ξελαμπικάρεις. Ξέρω ανθρώπους 70 χρονών που έχουν βολευτεί με διάβασμα στο κινητό, δεν έχεις δικαιολογία. Δοκίμασέ το τουλάχιστον. Ένα app είναι και μάλιστα σου δίνει και να διαλέξεις μερικά τζάμπα στην αρχή. Και μετά όμως τζάμπα είναι και μπορείς και να διαβάζεις και από υπολογιστή οπουδήποτε έχεις browser βασικά. Από εκεί επίσης μπορείς να ανεβάσεις ότι θες για να το διαβάσεις μετά. Εκείνο το pdf από τη δουλειά ή το epub για το σχολείο. Σε epub μορφή είναι επίσης και ελληνικά βιβλία που βρίσκεις στο διαδίκτυο είτε τζάμπα κανονικά ή “τζάμπα” ή στα eshop των βιβλιοπωλείων. Το ωραίο είναι ότι μιας και το ανεβάσεις, σε ότι συσκευή και να είσαι διαβάζεις. Μάλιστα δεν χρειάζεται να είσαι online, φορτώνεις μια ντουζίνα βιβλία και πας διακοπές.
- Ειδήσεις. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αλλά εγώ προτιμάω αυτή με την εξυπνάδα της Google. Όπως τα περισσότερα, σου επιτρέπει να διαλέξεις θέματα ή πηγές ενημέρωσης και ανανεώνεται τακτικά. Μπορείς να του πεις ποιες να κρατάει στο τηλέφωνο για να μην χρειάζεσαι σύνδεση όταν θα τα δεις στη βόλτα του σκύλου. Αντίθετα με άλλες ετοιματζίδικες λύσεις, εδώ μπορείς και να του ορίσεις δικό σου θέμα που παρακολουθείς (αντίστοιχο είναι και το Google News απλά όχι τόσο όμορφο) και ρίχνει όλη την εξυπνάδα της Google να βρει τις πιο χρήσιμες και ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Είναι πολύ εξυπνάδα αυτό και το φιλτράρισμα εξαιρετικό.
- Αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο εξαιρετικό, αλλάξτε browser. Κάντε sign in με το ίδιο Gmail που χρησιμοποιείτε στις άλλες υπηρεσίες σας και ξαφνικά όλα θα είναι καλύτερα. Δεν θα χάσετε ποτέ κάτι που βρήκατε γιατί μπορείτε οποτεδήποτε να μπείτε στο history και θα δείτε όλες μαζί τις αναζητήσεις σας από οποιαδήποτε συσκευή είχε Chrome και ήταν signed in με το Gmail σας. Ψάχνεις κάτι στον υπολογιστή στο σπίτι, βγαίνεις έξω και μπορείς να το βρεις ακαριαία στο κινητό. Χαζεύεις μια ενδιαφέρουσα είδηση στο κινητό ενώ κάνεις βόλτα και το βρίσκεις μια εβδομάδα μετά. Και το πιο βασικό; Βοηθάει να βελτιώνονται οι προτάσεις σε όλα τα άλλα apps της εταιρείας. Συχνό μου παράδειγμα. Ετοιμάζομαι για επαγγελματικό ραντεβού και πριν φύγω κοιτάω την διεύθυνση της εταιρείας στο γραφείο μου. Φτιάχνω την γραβάτα, πιάνω την τσάντα και σηκώνω το κινητό. Όπου βλέπω έτοιμη την διεύθυνση για να με πάει με το Maps!
- Και καλά, το Google Maps το ξέρετε. Θα έχετε παρατηρήσει ότι πλέον δείχνει σε πραγματικό χρόνο και την κίνηση. Και ότι σώζει τους χάρτες για να μην χρειάζεστε σύνδεση στον δρόμο. Αυτό που δεν έχετε δει όμως μάλλον είναι το Trips. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός στην τσέπη σας. Του λες που θέλεις να πας (αν έχεις Gmail περνάει αυτόματα κάρτες επιβίβασης, κρατήσης ξενοδοχείων κλπ) και αυτό ετοιμάζει όλα τα άλλα. Όχι μόνο χάρτες αλλά και αξιοθέατα, πληροφορίες για διαμονή, εστιατόρια και πολλά ακόμα. Και όλα διαθέσιμα ακόμα και χωρίς σύνδεση!
- Φτάσαμε στο τέλος και ρίχνω το βασικό. Αναζητήσεις στα ελληνικά και με ελληνική φωνητική αναγνώριση. Και βοήθεια καλύτερη από την Siri η οποία κακά τα ψέματα είχε πλάκα στην αρχή αλλά ειδικά για Ελλάδα είναι σχεδόν άχρηστη. Εγκαταστήστε το Google Now και να το έχετε φάτσα κάρτα για οτιδήποτε ψάχνετε. Του λες “ok google” και μετά ότι άλλο χρειάζεσαι και το κάνει μόνο του. Κλείνει ραντεβού, βάζει ξυπνητήρια, σου βρίσκει πληροφορίες. Δουλεύει. Καλά. Σε πολλά. Δοκιμάστε το.
Τελικά μάλλον θα χρειαστεί και μέρος τρίτο, ε;
(Σημείωση: Όλα όσα εξηγώ στο άρθρο υπάρχουν και για Android συσκευές βέβαια.)
Comments are closed.