Στον χώρο της εικόνας το ακούμε τόσα χρόνια. “Καλά 1-2, άντε χίλιοι, αλλά αν πας να μεταδώσεις κάτι δημοφιλές θα καταρρεύσουν όλα!” Έτσι έλεγαν. Έτσι λέγαμε. Έτσι ήταν. Στο προτελευταίο τρίμηνο όμως του 2017, το 58% όλων των βίντεο που ξεκίνησαν να βλέπονται στι διαδίκτυο ήταν από κινητή συσκευή. Και η ποιότητα της εικόνας στη SmartTV μέσω internet είναι συνήθως καλύτερη από ότι της ψηφιακής τηλεόρασης. Ώρα να αλλάξουμε την κασέτα!
Με το 5G έρχονται ταχύτητες fiber χωρίς σκάψιμο του δρόμου. Ναι, ναι, ξέρω μας τα’παν κι άλλοι. Ο βλάκας ο Αντώνης Σαμαράς είχε χάψει το παραμύθι κάποιου συμβουλάτορα και υποσχέθηκε τζάμπα internet σε όλους κάποτε. Αλλά είναι εδώ ήδη η αλλαγή. Είναι το παιδί στη στάση που βλέπω να χαζεύει με YouTube, τα παιδιά μου που θέλουν live NBA μερικές φορές. Οι εταιρείες κινητής που βγάζουν προγράμματα με απεριόριστο βίντεο. Έχουν ακόμα όρους και περιορισμούς αλλά είναι εδώ. Και όπως είχα προβλέψει, ξεχάστε τις ταμπλέτες, πάνε αυτές, το κινητό είναι η συσκευή μας πια, 4 φορές περισσότερα βίντεο στις μικρότερες οθόνες τις οποίες όμως έχουμε στις τσέπες μας. Δεν χωράνε πολλές συσκευές στη ζωή μου.
Προσέξτε δεν μιλάμε για μισό λεπτό βίντεο στο Instagram, ούτε μικρά χαζά κλιπάκια στο Facebook. Βίντεο με διάρκεια πάνω από 5 λεπτά είναι το 59% του συνόλου στα PC, 61% στα smartphones και 99.4% στις connected τηλεοράσεις. (Τα PC είναι λίγο πάνω από τα κινητά σε ποσοστό διαφημίσεων που είδε το κοινό – 41% έναντι 39% στο προτελευταίο τρίμηνο του 2017 στις πλατφόρμες broadcasting, 52-37 το σκορ στις πλατφόρμες publishing.)
Τα αθλητικά για πολλά χρόνια ήταν το ψωμοτύρι των broadcaster, ο τρόπος να μαντρώσουν τα λεφτά της διαφήμισης. Αλλά βέβαια αυτός ο χώρος δέχεται την πιο ανελέητη επίθεση από τη ζήτηση του κοινού για online θέαση. Και ενώ τα κινητά τηλέφωνα είναι ο πιο συχνός τρόπος πρόσβασης αν και στην ταμπλέτα κάθονται πιο πολύ. Είναι και τεχνολογικό το ζήτημα, εκτός από τα νέα Android που υποστηρίζουν παράλληλα
ανοιχτά παράθυρα, στο κινητό αν θέλεις να κάνεις κάτι άλλο πρέπει να κλείσεις την μετάδοση πρώτα.
Όσο πιο περίεργο το σπορ, τόσο πιο έντονη η παρουσία του κινητού και τόσο πιο λίγο κάθονται. Μόλις κάποιος θέλει να κάτσει να το ευχαριστηθεί για πιο πολλή ώρα, πάει σε πιο μεγάλες οθόνες, ταμπλέτες, ΗΥ ή connected TV. Άρα όσοι φτιάχνουν και μοιράζουν περιεχόμενο πρέπει να φτιάξουν αντίστοιχα και τα User Interface. Και οι pre roll διαφημίσεις θα δουλέψουν καλύτερα στο κινητό έναντι mid roll στα άλλα μάλλον.
H αύξηση χρήσης κινητών τηλεφώνων συνεχίζει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, όπως και το γεγονός ότι πέρασε πλέον τους άλλους τρόπους κατανάλωσης βίντεο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Zenith, ο χρόνος που περνάνε οι καταναλωτές βλέποντας online video θα αυξηθεί συνολικά 20%. Στα κινητά 35% και όλα τα άλλα; Υπολογιστές, laptops, connected TV μόλις 2%!
Οι ΗΠΑ είναι λίγο πίσω από την Ευρώπη και η Ασία λίγο μπροστά από όλους. Παρά τις αντιδράσεις μεγάλων ονομάτων όπως την Procter & Gamble, θέματα όπως ad fraud, η έλλειψη διαφάνειας στν online διαφήμιση και βέβαια οι ad blockers δεν έχουν αποτρέψει τους περισσότερους διαφημιστές. Αλλά οι ίδιοι οι καταναλωτές τραβάνε το κάρο. “Αν κάνουμε την online διαφήμιση σαν την παλιά τηλεόραση την βάψαμε” ίσως θα έπρεπε να είναι το σλόγκαν όλων. (Brian Stempeck – Trade Desk) Οι pre roll διαφημίσεις συνεχίζουν να διώχνουν κόσμο. Πρέπει να βρούμε κάτι καλύτερο. Απόδειξη ότι σε λίγο πιο μεγάλα βίντεο (πχ σειρές), φτάνει το 92% το ποσοστό θεατών online που αφήνει να παίξει ολόκληρη η διαφήμιση. Εκεί στη μέση ίσως σου αρέσει ένα μικρό διάλλειμα τελικά. Έχουμε συνηθίσει πλέον μια (αλλά όχι δυο) διαφημίσεις στην αρχή, θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε Skip γρήγορα.
Μεταξύ άλλων που αγόρασε η Disney τώρα που πήρε την Fox είναι βέβαια και το Hulu, οπότε Netflix ετοιμάσου για πόλεμο. Και όλοι εμείς με pop corn στις οθόνες των κινητών μας…