Ο Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, διαγράφει ήδη στο χώρο των εικαστικών μια πολύ καλή πορεία, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του μια πολύ πετυχημένη ατομική έκθεση με θέμα “Ονειρομνήμες”, συμμετοχές σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και στη φετινή Biennale Ακουαρέλας της Σλοβενίας CASTRA 2015. Τον συναντήσαμε λίγο πριν τη συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση “Μεγάλη Οθόνη” στην οποία σημαντικοί εικαστικοί αποτυπώνουν στα έργα τους τα εναπομείναντα και μη θερινά σινερμά της Αθήνας, αλλά και σκηνές από σημαντικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Σκοπός της συνάντησής μας να αποκαλύψει αλλά και να αποκαλυφθεί:
– Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν να συμμετέχεις σε μια έκθεση που το θέμα της αφορά τη Μεγάλη Οθόνη και τα εναπομείναντα θερινά σινεμά;
Η πρόταση ήρθε από την Ιστορικό Τέχνης Κα Ίριδα Κριτικού την οποία αποδέχτηκα και την ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτό. Μια έκθεση που αφορά την Τέχνη του κινηματογράφου δε θα μπορούσε παρά να είναι κίνητρο στο να δημιουργήσεις έργα εμπνευσμένα, όχι μόνο από μεγάλες και κλασσικές κινηματογραφικές σκηνές ή θερινούς κινηματογράφους, αλλά και έργα όπου μπορεί να καταθέσει ο κάθε εικαστικός τη δική σου ατμόσφαιρα και τη δική σου αίσθηση αποτυπώνοντας την στον καμβά ή στο χαρτί.
– Αν έπρεπε να πεις δυο λόγια στο συγκεντρωμένο κοινό μπροστά από τα δύο έργα που εκθέτεις, τι θα έλεγες; Πώς θα τα παρουσίαζες;
Πιστεύω πως πολύ καλύτερα μπορεί να μιλήσει το ίδιο το έργο στο θεατή προσεγγίζοντάς τον διαφορετικά και ξεχωριστά. Τα 2 έργα που παρουσιάζω σ΄αυτήν την έκθεση είναι εμπνευσμένα από τις ταινίες του Γιώργου Τσεμπερόπουλου « Άντε γεια» και «Ξαφνικός έρωτας», οι οποίες είναι οι αγαπημένες μου. Περισσότερο θέλω να αποδώσω το αίσθημα του χρόνου και του χώρου καθώς και τη μοναξιά των δυο πρωταγωνιστριών ¨μου¨.
– Ποια είναι εκείνα τα ερεθίσματα εσωτερικά ή εξωτερικά που σε εμπνέουν και σε βοηθούν να δημιουργήσεις;
Τα ερεθίσματα είναι πολλά και διαφορετικά κάθε φορά. Το ίδιο δεν ισχύει και στην Τέχνη του κινηματογράφου; Η σκηνοθετική ματιά δεν είναι αυτή που κατευθύνει το αποτέλεσμα μιας δουλειάς; Μπορείς να δημιουργήσεις από κάτι μεγάλο και σπουδαίο όπως κι από κάτι πολύ μικρό. Το σημαντικό είναι να σ΄ αφυπνίσει, να σου δώσει το κίνητρο να καταθέσεις κάτι από σένα.
– Ποια θεωρείς αγαπημένα σου θέματα στη ζωγραφική σου και πόσο τα γεγονότα που συμβαίνουν στην προσωπική σου ζωή μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη ενός έργου σου;
Τα θέματα της ζωγραφικής μου συνήθως είναι ανθρωποκεντρικά. Αγαπώ τον άνθρωπο, το σώμα, τη φιγούρα, το πορτραίτο. Επίσης αγαπώ τα θέματα με ζώα και ειδικά το σκύλο. Περισσότερο δοσμένος είμαι “εκεί”. Και νομίζω ο άνθρωπος θα είναι πάντα στα θέματα της ζωγραφικής μου, αν κρίνω από την εποχή που διανύουμε.
– Πότε θεωρείς ότι ένα έργο σου είναι έτοιμο; Μπορεί τελικά ένας εικαστικός να το πει αυτό με σιγουριά;
Ποτέ δεν θα είναι σίγουρος ένας εικαστικός πότε είναι έτοιμο το έργο του. Το πιο δύσκολο κομμάτι της δημιουργίας είναι αυτό. Συνήθως θέλει το χρόνο του.
– Συμμετέχεις παράλληλα και στη Biennale Ακουαρέλας CASTRA 2015 στη Σλοβενία. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου;
Νομίζω μια από τις πιο σημαντικές στιγμές μου είναι η συμμετοχή μου στη Biennale Ακουαρέλας CASTRA 2015 στη Σλοβενία και χαίρομαι που κάνετε αναφορά. Στο διαδίκτυο είδα την προκήρυξη του διαγωνισμού, έστειλα δυο αγαπημένα και σημαντικά θεωρώ έργα μου και με επέλεξαν να συμμετέχω.
– Στις εποχές κρίσης που ζούμε, πολλοί Έλληνες μεταναστεύουν στο εξωτερικό για καλύτερη τύχη. Θα έκανες το ίδιο, εάν σου δίνονταν ανάλογες ευκαιρίες για την Τέχνη σου στο εξωτερικό;
Δε νομίζω ότι μπορώ να μεταναστεύσω. Οι ευκαιρίες πάλι είναι σχετικό κατά πόσο θα σου δίνονταν σε μια άλλη χώρα. Πιστεύω πως δύσκολο είναι πια κι εκεί έξω. Επίσης δεν είμαι γεννημένος να ακολουθήσω κάποια άλλη κουλτούρα, άλλο φως .
– Ζωγραφική ή …. ποιες άλλες μορφές τέχνης θα ήθελες να υπηρετήσεις; Εδώ θα αναφέρεις και τις άλλες ενασχολήσεις σου.
Πολλές μορφές Τέχνης θα ήθελα να υπηρετήσω. Η σκηνογραφία παράδειγμα είναι μία Τέχνη που αγαπώ και έχω κάνει αρκετές και καλές θεατρικές δουλειές, στις οποίες είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με εξαιρετικούς σκηνοθέτες όπως ο Αλέξανδρος Κοέν.
– Πιστεύεις ότι η σημερινή κρίση επηρέασε μόνο αρνητικά την Τέχνη σε όποια μορφή κι αν εκφράζεται;
Ευτυχώς η κρίση δεν επηρεάζει την Τέχνη , τουλάχιστον στο κομμάτι της δημιουργίας. Άλλωστε η Ιστορία της Τέχνης μας χάρισε μεγάλα έργα σε σκληρές εποχές, με πολέμους, φτώχεια, εξαθλίωση. Θέματα σκληρά που έδωσαν ιστορικά γεγονότα στην κληρονομιά της Τέχνης, κάθε λαού, κάθε τόπου.
– Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Η εποχή μας δε μας αφήνει πολλά περιθώρια για σχέδια. Ελπίζω όμως σε κάτι καλό, δημιουργικό και πάνω απ΄όλα αληθινό.
– Αν ένα έργο σου πρέπει να αντανακλά τα ιδιαίτερα σου γνωρίσματα ως άνθρωπο κι ως εικαστικό, ποια είναι αυτά;
Θέλω να πιστεύω ότι θα αντανακλά την ευαισθησία μου.
– Φτάνοντας στο τέλος της συνέντευξης ποιος είναι ο προσωπικός σου ορισμός για την Τέχνη, τη δεδομένη χρονική στιγμή στη ζωή σου;
Η αλήθεια της ψυχής!!!