Καθώς οι δημοσιογράφοι κλαίνε την μοίρα τους ένα πρόσφατο επεισόδιο με έκανε να θυμηθώ πόσο τους χρειαζόμαστε. Στο “επάγγελμα κοινωνικός μηχανικός” μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το project. Εδώ θα ασχοληθώ με ένα μεμονωμένο γεγονός. Την παρουσίαση ενός βιβλίου που έγινε τον περασμένο Μάιο. Είχε κάποιες αναφορές στα ΜΜΕ τότε και ξεχάστηκε. (Όπως και το βιβλίο.) Με την επέλαση των ιστοσελίδων και της σχετικής φασαρίας που κάναμε στο Facebook από τον Σεπτέμβριο ξαναζεστάθηκε το όλο θέμα, ξεπούλησε το βιβλίο και ήρθαν οι απανωτές εμφανίσεις στην τηλεόραση και άλλα ΜΜΕ. Και εδώ έγινε το περίεργο: ο εκδοτικός οίκος, ελλείψη άλλης δικαιολογίας, ξαναέστειλε ενημέρωση για την παρουσίαση του βιβλίου στο Μέγαρο! Απλά παρέλειψε να αναφέρει την ημερομηνία…
Το αποτέλεσμα; Εκατοντάδες αναφορές σε όλα τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο. Ειδικά μόλις το ¨τσίμπησε¨και το tromaktiko, τις τελευταίες μέρες έγινε χαμός! Εκεί που ψάχναμε το “Ελευθερία Κρικέλη” με το μικροσκόπιο στο διαδίκτυο, τώρα γέμισε ο τόπος! Στην αρχή στεναχωρέθηκα που δεν είχαν βάλει τουλάχιστον στο δελτίο τύπου τουλάχιστον την διεύθυνση της ιστοσελίδας του βιβλίου. Ή – πιο έμμεσο – αυτή σχετικά με την δωρεά οργάνων. Ξεκίνησα να τα προσθέσω σαν σχόλια τουλάχιστον στις αναρτήσεις, δεν καταλαβαίνουν από SEO αυτοί οι εκδότες… Αλλά βέβαια δεν μπήκε η ιστοσελίδα γιατί εκεί στα σχετικά βίντεο και άρθρα φαίνεται η ημερομηνία!
Ένα σωρό blogs (ή και υποτιθέμενες ιστοσελίδες σοβαρές τοπικών εφημερίδων) έβαλαν φάτσα κάρτα ένα θέμα που δεν ήταν θέμα. Αυτόματα (rss) ή χειρονακτικά (copy-paste) ακολούθησαν τα άλλα πρόβατα στον γκρεμό της παραπληροφόρησης. Μπορεί να σας φαίνεται ακίνδυνο το συγκεκριμένο θέμα αλλά δείχνει την έλλειψη προστατευτικού μηχανισμού. οι δημοσιογράφοι είναι φίλτρα που μας προστατεύουν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούν και να περιμένουν σαν δημόσιοι υπάλληλοι παχυλούς μισθούς. Ξεκίνησα κάπως χλιαρά να βοηθήσω δυο φίλες δημοσιογράφους να στήσουν blogs. Το ένα έχει κυρίως ιατρικά θέματα, (Ντάνι Βέργου) το άλλο ανθρώπινα δικαιώματα (Ιωάννα Σωτήρχου). Δεν έχουν προχωρήσει όσο θα ήθελα γιατί δεν εξαρτάται από εμένα, αλλά πορώθηκα με τις δυνατότητες. Η ιστοσελίδα πχ της Ελευθεροτυπίας έχει χάλια SEO. Με λίγη δουλειά μπορεί άνετα το blog να βγαίνει πιο ψηλά σε αναζητήσεις, ειδικά όταν έχει να κάνει με ιδιαίτερα θέματα. (πχ ιατρικά σαν της Ντάνι.) Όταν απευθύνεται σε έναν κάθετο κλάδο (πχ φαρμακευτικές) μπορεί να τσιμπήσει και διαφήμιση.
Αλλά αντί να προσπαθούν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι (δεν είναι κατάλληλοι επιλογή για όλους τους χαρακτήρες) μπορούν να τους προσλάβουν κάποιοι που βλέπουν τις προοπτικές. Αν για παράδειγμα έχω μια εταιρεία σε έναν συγκεκριμένο κλάδο και θέλω να μαντρώσω σχετικές πληροφορίες (και τα μάτια όσων ασχολούνται με αυτές.)
Ένα τρελό κατά την γνώμη μου παράδειγμα είναι ο χρυσαετός. Αν βάλετε στο Google σχετική αναζήτηση βγαίνει τρίτο αποτέλεσμα ένα άρθρο μου στο blog του δασικού χωριού! Τόσο φτωχό είναι από περιεχόμενο στα ελληνικά το διαδίκτυο. (Και τόσο τεμπέλικα τα πανεπιστήμια και το υπόλοιπο δημόσιο.) Κάντε κλικ στην εικόνα να το δείτε και μόνοι σας. “Ο Βασιλιάς των αιθέρων στα Τζουμέρκα“.
Καθότι όσοι ενδιαφέρονται για χρυσαετούς ενδιαφέρονται μάλλον και για οικοτουρισμό, αυτή η υπόθεση έχει χρηματική αξία για το δασικό χωριό. Εφόσον έχει κάποιο “ζουμί” το άρθρο μου έχει καλώς. Άλλωστε αν νιώσουν προδομένοι όσοι κάνουν κλικ στο σχετικό αποτέλεσμα για τον χρυσαετό δεν θα ξαναπροτιμήσουν το συγκεκριμένο blog. Αυτή είναι δημοσιογραφική δουλειά όμως! Το γεγονός ότι και αναζητήσεις για “αγριόγατα” ή της “βίδρας” πάλι βγαίνει πρώτη σελίδα στο Google, όπως και τα 5λεπτά μέσο όρο που περνάνε στο blog δείχνουν ότι αξίζει μάλλον τον χρόνο του αναγνώστη.
Αντίθετα όσοι έκαναν κλικ στην “είδηση” ότι έγινε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου “Από Αύγουστο σε Αύγουστο” σήμερα και μετά καταλάβουν ότι έγινε πριν εφτά μήνες σχεδόν, ίσως αναπολήσουν τις “παλιές καλές εποχές” της δημοσιογραφίας… Οι οποίες δεν θα επιστρέψουν οπότε ας σκεφτούμε όλοι γρήγορα εναλλακτικές σαν αυτές.
Σχετικά άρθρα: Πως να μην σας “βλέπει” το Google και ελληνικές απατεωνιές και Να μη σας νοιάζει αν βγαίνετε “πρώτοι” στο Google!
Comments are closed.