Είναι μια τέχνη που πεθαίνει. Από την πρώτη τηλευστερία με το πρώτο κύμα Αλβανών λαθρομεταναστών και μετά (οι άνθρωποι κρύβονταν στα φαράγγια…ωτοστόπ θα κάνανε;!) στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο. Αλλά όχι αδύνατο. Και παραμένει χρησιμότατο εργαλείο ανεξάρτητης μετακίνησης. Μερικά πράγματα που έχω μάθει με τα χρόνια:
1. Περπατητοί ή σταματημένοι; Πάρα πολλοί οδηγοί θεωρούν τεμπέλη έναν ωτοστοπατζή που απλά στρογγυλοκάθεται και περιμένει να τον πάνε. Ένας ελαφρώς ταλαιπωρημένος περιπατητής σε κάνει να θέλεις να τον βοηθήσεις.
2. Γενική εμφάνιση. Πριν 22 χρόνια γνώρισα έναν άνθρωπο όταν τον πήρα εγώ με το αυτοκίνητο καθώς έκανε ωτοστόπ! Είναι ακόμα από τους καλύτερους φίλους μου και είναι γκουρού του ωτοστόπ. Όσο ακραία ορειβασία και αν κάνουμε, όσο χάλια και αν γινόμαστε, όσο λίγα πράγματα και αν κουβαλάμε, έχει σχεδόν πάντα ένα καθαρό λευκό πουκάμισο ειδικά για το ωτοστοπ.
3. Να είστε έτοιμοι για ταχύτατη διαπραγμάτευση με νοήματα. Είναι για παράδειγμα πολύ συνηθισμένο σε απόμακρες περιοχές ο οδηγός να δείξει ότι στρίβει «εδώ κοντά». Πρέπει ακαριαία να δείξετε κάπως «ναι, μου κάνει μια χαρά, πάρε με!» για να γλιτώσετε τα 2, 5 ή 10 χιλιόμετρα ανηφόρα που θεωρεί αυτός «εδώ κοντά». Ειδικά αν εκεί είναι σημείο με περισσότερη κίνηση και πιθανότητες για επόμενο ωτοστόπ.
4. Είναι κομβικής σημασίας το συγκεκριμένο σημείο που θα επιλέξετε. Όχι πάνω σε στροφές, δεν σας βλέπουν και είναι και επικίνδυνο. Όχι σε μεγάλες ευθείες που έχουν μαζέψει ήδη ταχύτητα και ειδικά οι νταλίκες δεν θέλουν να χάσουν φόρα. Μπείτε στην θέση του οδηγού και φανταστείτε πως σας βολεύει ή όχι το σημείο που είστε.
5. Να είστε πάντα φιλικοί προς οχήματα σε κάθε κατεύθυνση. Μου έχει τύχει πολλές φορές να χαιρετήσω όχημα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ήθελα το οποίο λίγο αργότερα γύρναγε από εκεί που το ήθελα.
6. Διαρύθμιση πραγμάτων και ειδικό στήσιμο. Αν έχετε ένα τεράστιο σακίδιο, όχι δεν είναι πάντα καλύτερη επιλογή να το κρύβεις πίσω από ένα δέντρο μέχρι να σταματήσει κάποιος. Και πάλι δείτε το από την μεριά του οδηγού. Αν είναι περιοχή με πολλά αγροτικά δεν τους ενοχλεί καθόλου, ίσα ίσα. Αν είστε δυο αποφασίστε που θα στέκεται ο καθένας και σκεφτείτε τι εντύπωση δίνετε.
7. Διαισθανθείτε την γενική φάση. Αν είναι μια όμορφη ώρα της ημέρας, ή το τέλος ενός άσχημου κομματιού με στροφές, αν δύει γλυκά ο ήλιος…η απόφαση να σε πάρει κάποιος με ωτοστόπ παίρνεται σε κλάσμα δευτερολέπτων και είναι συναισθηματική, όχι λογική.
8. Με αυτό το κριτήριο, το καλύτερό σας όπλο είναι ένα ειλικρινές, πλατύ και αυθόρμητο χαμόγελο. Έχω παρατηρήσει ότι όσοι βρίζουν τα οχήματα που δεν τους παίρνουν καθώς περνούν και φεύγουν, είναι συνήθως και πιο αποτυχημένοι στο ωτοστόπ. Επηρεάζεται η διάθεσή σου. Πρέπει να βλέπεις με αγάπη και όρεξη τα οχήματα και τους οδηγούς τους γιατί αυτό εκπέμπεις.
9. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, απαιτείται μια παραλλαγή στο κλασσικό ωτοστόπ το οποίο γίνεται μπαίνοντας στο καφενείο του χωριού ή άλλο σημείο με ντόπιους, πιάνοντας κουβέντα και ψάχνοντας ευγενικά από τις κουβέντες τους ποιός από όλους τελειώνει σύντομα την τσικουδιά του και πάει στην κατεύθυνσή σου.
10. Το ωτοστόπ είναι δημιουργική τέχνη. Οι παραλλαγές είναι αυτές που δίνουν γεύση στην εμπειρία. Μια εποχή κάναμε συχνά ωτοστόπ για να πάμε σχολείο γιατί το λεωφορείο ήταν τρομερά αναξιόπιστο. Καθότι τα χρονικά περιθώρια ήταν σφιχτά γιατί θα χάναμε το μάθημα, αναγκαστήκαμε να δοκιμάσουμε ένα σωρό διαφορετικά κόλπα. Μέχρι και μικρά χορευτικά καθώς πλησίαζε το αυτοκίνητο για να γελάσουν και να σταματήσουν!
Συνδέεται άρρηκτα με την τέχνη του ταξιδιού γενικά. Αναρίθμητες φορές ένα ωτοστόπ μου έχει υπαγορεύσει την υπόλοιπη μέρα με όμορφες φιλοξενίες ή και φιλίες που ξεκίνησαν έτσι. Πολλές φορές ένας ντόπιος θα σας πάρει από περιέργεια. Δώστε του λοιπόν μπόλικες πληροφορίες να έχει να εξιστορήσει μετά στο χωριό, μην τσιγγουνεύεστε! Η ομορφιά του ωτοστόπ όπως και του ταξιδιού, είναι ακριβώς ο αστάθμητος παράγοντας και οι γνωριμίες που γίνονται έτσι.
Καλά ταξίδια! (Το δεύτερο μέρος με πρακτικές συμβουλές για ωτοστόπ είναι εδώ.)
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ (0-100) 35 ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΕ. Γιατί δεν κάνεις συχνά τέτοια ταξίδια αλλά όταν τα κάνεις μπορούν να σου αλλάξουν την ζωή.
Comments are closed.