Κατ’αρχάς να βγάλουμε από την μέση το παραμύθι της προέλευσης. Βελονισμός είναι η πρακτική της τοποθέτησης βελόνων σε σημεία του σώματος για να θεραπευτούμε από διάφορες παθήσεις και τα συμπτώματά τους. Γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Αυτό δεν το καθιστά «σοφία των αρχαίων». Δεν αγοράζουμε Κινέζικα προϊόντα γιατί είναι συχνά χείριστης ποιότητας. Φανταστείτε να χρησιμοποιούμε θεραπευτικές τεχνικές από κάποιον πανάρχαιο Κινέζο προμηθευτή του… Jumbo της εποχής!
Να θυμίσω απλά ότι την ίδια περίπου εποχή με την πρώτη εξέλιξη του βελονισμού, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πίστευαν ότι τρυπώντας το κρανίο θα σου πέρναγαν οι πονοκέφαλοι. Για χιλιάδες χρόνια πίστευαν ότι κάνει καλό να βγάζουμε το «κακό αίμα» με διάφορους τρόπους. Γενικά στην ζωή μας εξελίσσουμε παλιές δοξασίες, είναι αξιοπερίεργο να δεχτούμε τον βελονισμό ως ιδανική μέθοδο από την αρχή του. Επίσης αμελούν να μας ενημερώσουν ότι το 1822 ακόμα και ο αυτοκράτορας Dao Guang θεώρησε τον βελονισμό απάτη και διέταξε να εξαφανιστεί από την Ιατρική Ακαδημία οτιδήποτε σχετικό. Ακόμα και στην δεκαετία του 1950 το Κομμουνιστικό καθεστώς την απαγόρευσε σαν δεισιδαιμονία. Αργότερα μόνο σκέφτηκε ο Μάο να την επαναφέρει σαν μέρος της επανάστασής του αν και προσωπικά δεν τον πίστευε καθόλου.
«Ναι, αλλά επηρεάζουν την ενέργεια του σώματος!» Εδώ πάσο. Αν πιστεύετε σε γραμμές ενέργειας, γιν γιάνγκ και ότι υπάρχει ο Kung Fu Panda δεν μπορώ να πω κάτι. Δεν υπάρχει τρόπος να μετρηθεί τέτοια ενέργεια αν υπάρχει, οπότε δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει. Ή ότι μπορεί η τοποθέτηση βελόνων να την επηρεάσει επιδερμικά. Γιατί να γίνεται επιδερμικά η ροή ενέργειας όμως;Δεν θα ήταν πιο λογικό να γίνεται εσωτερικά κάπως; Είναι σαν να λέμε ότι βάζουμε στο σπίτι τα καλώδια ηλεκτρικού έξω από τους τοίχους!
Είναι σημαντικό από την αρχή να λύσουμε δυο θέματα: Πρώτη η μέθοδος με τον ηλεκτρισμό στις βελόνες. Αυτό δεν είναι βελονισμός. Λέγεται transcutaneous electrical stimulation και είναι ιατρική τεχνική αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας για χρόνιους πόνους. Καμία σχέση. Επίσης είναι παντελώς ανακριβείς οι ιστορίες περί αναισθησίας και βελονισμού. Δεν έχει κάνει κάποιος εγχείρηση με μόνο αναισθητικό δέκα βελόνες στην πλάτη του. Χρησιμοποίησαν ουσίες ενδοφλέβια ταυτόχρονα, βέβαια.
«Ναι, αλλά δουλεύει!» Εμ, όχι. Δεν δουλεύει. Δεν δουλεύει καθόλου. Πως το ξέρω; Γιατί έχουν γίνει πάμπολλες σωστές έρευνες. Περίπου τρεις χιλιάδες για να ακριβολογώ. Μια σωστή έρευνα κάνει το εξής σχετικά απλό: Παίρνει πολλούς ανθρώπους με μια πάθηση και τους χωρίζει σε τρεις ομάδες. Στην μια δεν κάνουν τίποτα, στην άλλη κάνουν βελονισμό και στην τρίτη ομάδα κάνουν μεν βελονισμό αλλά βάζουν τις βελόνες σε άσχετες θέσεις (στην τύχη). Καμία τέτοια έρευνα (και έχουν γίνει πολλές) δεν έδειξε ποτέ την παραμικρή αποτελεσματικότητα του βελονισμού.
O βελονισμός εντάσσεται στην γενική λογική της «ολιστικής» θεραπείας. Δηλαδή όπως και η ρεφλεξολογία, η ομοιοπαθητική και το ρέϊκι. Μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλά επειδή σου αρέσει η ατμόσφαιρα. Ή ότι ασχολούνται μαζί σου. Συνήθως δεν είναι ξεπέτα όπως γίνεται συχνά με τους κλασσικούς γιατρούς.
Μπορεί και να γίνεις καλά. Μάλλον θα γινόσουν έτσι κι αλλιώς, αυτό δείχνουν οι σοβαρές στατιστικές μελέτες. Αλλά αν σου περισσεύουν τα λεφτά και ο χρόνος do it βρε παιδί μου να σου φύγει το απωθημένο. Συνήθως ζημιά δεν κάνει.