Αν περιμένετε από μια ιστοσελίδα απάντηση, είστε πολύ γελασμένοι. Το θέμα είναι πολύπλοκο και σίγουρα θέλει ψάξιμο, κατά προτίμηση με γιατρό. Αλλά εγώ είμαι σίγουρα από τους πιο ειδικούς να σας πω τι να μην δοκιμάσετε. Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να έχεις κριτική σκέψη, να ξέρεις να διαβάζεις μελέτες και να ανιχνεύεις τσαρλατάνους. Τώρα λοιπόν που πρωτοφοβηθήκατε και είστε πιθανώς πιο επιρρεπείς, εκτός από τις προφανείς τσαρλατανικές ομάδες (ομοιοπαθητικοί, ρεφλεξολόγοι, χειροπρακτικοί, κλπ) που συχνά λένε ότι έχουν λύση, προσέξτε επίσης:
1. Βελονιστές. Παντελώς άχρηστοι στην πίεση και μάλιστα επικίνδυνοι καθότι συχνά προτείνουν να σας βγάλουν αίμα! Γενικά το θέμα με το αίμα είναι πανάρχαια δοξασία, είτε με βεντούζες ή με οποιονδήποτε τρόπο που προτείνουν να σας πάρουν το “κακό” αίμα. Ακούγεται λογικό: αφού έχεις ψηλή πίεση, να βγάλουμε λίγο αίμα για να έχεις λιγότερη! Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό ώστε το 2010 στην Καλιφόρνια να βγει και σχετική οδηγία κατά των βελονιστών που το πρότειναν.
2. Androgel ή όλα τα σκευάσματα για την αύξηση της τεστοστερόνης. Παλιά το λέγαμε “γήρανση”. Τώρα χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης. Εκεί στα 40 που αρχίζει και παρουσιάζεται συχνά η πίεση, “τυχαίνει” να πέφτει και η τεστοστερόνη. Δεν συνδέονται έτσι απλά όμως. Πιθανότατα περισσότερο σεξ να βοηθήσει με την πίεση σαν γυμναστική (και για άλλους λόγους) αλλά δεν σε σώζει οτιδήποτε διαφημίζει ότι αυξάνει την τεστοστερόνη.
3. Γενικά έχουν αναθεωρηθεί πολλά θέματα τα οποία παλιότερα συνδέαμε κάπως χαλαρά με την πίεση. Για παράδειγμα αν διαβάσετε τις νέες οδηγίες σχετικά με την χοληστερίνη θα βρείτε πολύ λιγότερη έμφαση σε φαρμακευτική αγωγή. Παρομοίως και με τις νέες οδηγίες για την πίεση οι οποίες χαρακτηρίζουν λιγότερο εύκολα κάποια νούμερα ως “ψηλή πίεση”.
4. “Ζωντανή ανάλυση αίματος“. Τσαρλατανισμός ωλκής, βασισμένος στο έργο του ζωολόγου Gunther Endelein. Με διάφορες παραλλαγές, υπόσχονται να βγάλουν πορίσματα κοιτώντας με ισχυρά μικροσκόπια το αίμα και τις αλληλεπιδράσεις τους με ότι τους καπνίσει. Συχνά ζητάνε τακτικές συνεδρίες για να κοιτάξουν μέχρι και την επίπτωση της δίαιτας στο αίμα. Live blood analysis λέγεται στα Αγγλικά, στα Ελληνικά χρησιμοποιούν διάφορους τίτλους ανάλογα με το κόλλημα (και την λύση) που προτείνει ο καθένας. Μπουρδουκλώνουν επιστημονικούς όρους με τα δικά τους (παντελώς αυθαίρετα) συμπεράσματα.
5. Κβαντική νευρολογία. Μην γελάτε όσοι δεν έχετε ιατρικό πρόβλημα, όταν ανησυχούμε, όλοι γινόμαστε πιο επιρρεπείς και η κριτική μας σκέψη πάει βόλτα. Είναι παραλλαγή χειροπρακτικής ουσιαστικά και μεταξύ άλλων ισχυρίζονται (εδώ παράδειγμα “ινστιτούτου”) ότι βοηθάνε και στην πίεση. Προτείνουν εφαρμοσμένη κινησιολογία (δηλαδή έτσι το λένε αυτή), ουσιαστικά κολπάκια σαν αυτά με τα οποία πούλαγαν βιομαγνητικά βραχιόλια. Ξαφνικά σου “αποδεικνύουν” ότι αυξήθηκε η ευελιξία του σώματός σου. Άρα έχεις καλύτερη επικοινωνία των νεύρων σου. Άρα κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα. Άρα τσέπωσαν 200 ευρώ την συνεδρία.
Ας μείνουμε λοιπόν στα προφανή. Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι να κινούμαστε, όχι να καθόμαστε. Τακτική άσκηση βοηθάει πολλά πράγματα. Δεν δείχνουν ιδιαίτερα αξιόπιστες μελέτες σχετικά με έντονα θετικά αποτελέσματα της γιόγκα (πχ οι θιασώτες της γιόγκα Woo ισχυρίζονται κάτι τρελά πράγματα) αλλά γενικά η αυτοσυγκέντρωση πιθανώς να βοηθάει όχι μόνο ψυχολογικά. (Ως συνήθως προβληματική σε μεθοδολογία αυτή η Κινέζικη μελέτη αλλά σας δίνει ένα πλαίσιο να το σκεφτείτε τουλάχιστον.) Η νικοτίνη επιβαρύνει πολλά πράγματα και σίγουρα την καρδιά. Η έμφαση στην διατροφή είναι προφανώς αποτέλεσμα εμπορικών πιέσεων και σπάνια συνοδεύεται από επιστημονικά ευρήματα.
Καλή σας τύχη λοιπόν. Έχετε “ψηλή” πίεση. Παλιά το λέγαμε γερατειά αυτό μάλλον, ε;